Dostupni linkovi

Oslobađanje Jurišića je pobjeda sudske pravde


Ilija Jurišić
Ilija Jurišić

Autor: Milenko Voćkić

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pripadnika policije Bosne i Hercegovine Iliju Jurišića optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine, objavljeno je u petak na web stranici tog suda.

Odlukom je preinačena prvostepena presuda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora. U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud je naveo kako je prvostepeni sud presudu donio na temelju pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega bi ova presuda morala biti ukinuta, ali kako je u ovom predmetu prvostepena presuda već ukidana, Apelacioni sud je bio u obavezi da sâm presudi.

Za RSE presudu komentariše Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

Šehić: Uvijek sam isticao da mi je, kao građaninu Tuzle, bilo jako bitno da to sudi sud u Beogradu, zato što se kod nas sva suđenja oko ratnih zločina ispolitizuju i ne stvara se jedna normalna atmosfera za rad suda. Vjerovao sam da postoji profesionalnost kod sudija i da će, sigurno, svoju odluku donijeti isključivo na osnovu nesporno utvrđenih činjenica. I kada je Ilija Jurišić bio osuđen na 12 godina i tada sam isto vjerovao u profesionalnost sudija. Sada vidimo da je, konačno, donesena odluka. Moram reći da je Apelacioni sud morao otvoriti pretres i onda je izveo sve dokaze koje nije izveo sud za ratne zločine u Beogradu i, na osnovu utvrđenih činjenica, donio je ovakvu odluku kojom oslobađa Iliju Jurišića.

Alić o oslobađanju Jurišića

Sinan Alić
Sinan Alić

Predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić za RSE kaže kako je konačno, nakon osam godina i devet mjeseci, postupak protiv Ilije Jurišića u Srbiji okončan i pravda pobijedila.

"Vjerovali smo u Apelacioni sud zbog toga što je on već jednom Iliju oslobodio, pustio ga da se brani sa slobode, a postupajuće vijeće koje je u ponovljenom postupku radilo popljuvalo je, da tako kažem, sve ono što je Apelacioni sud naredio. Mi smo vjerovali da on sad neće popljuvati sam sebe. Pravda je ono što kažu, ipak dostupna", prokomentarisao je Alić.

Mislim da ovo ne treba shvatiti kao neku vrstu pobjede, bilo koga. Ovo je pobjeda sudske pravde. Ono što moram naglasiti, kada su u pitanju ratni zločini, treba mnoge stvari što prije procesuirati jer spora pravda je najveća nepravda, većinom za žrtve. Takođe, ono što svi mi, na žalost, zaboravljamo – mnogi ratni zločinci će ostati nekažnjeni jer se neće moći utvrditi nečija stvarna odgovornost. S druge strane, mnogi koji su počinili ratni zločin, su umrli nakon rata ili su poginuli tokom rata, tako da je na nama da se istinski suočimo sa prošlošću, te da na ratni zločin ne gledamo kao "bošnjački", "srpski" ili "hrvatski", nego kao jedno zlo koje je zadesilo ljudski rod u Bosni i Hercegovini.

RSE: Kaže se da je pravda spora ali dostižna. Ipak, ona košta, košta zdravlja, košta onoga što je odnos države prema onome ko se, u ovom slučaju, neopravdano tolike godine morao braniti u Beogradu. Ako je nekome prigovoriti, ipak, možda prigovoriti vlastima u Bosni i Hercegovini?

Šehić: Apsolutno, jer i vlasti u Bosni i Hercegovini imaju selektivan pristup prema ljudima koji su osumnjičeni za ratni zločin i to je jedna praksa od koje treba apsolutno odustati. Ali, pravda će pobijediti. Istina će pobijediti. U ovom slučaju, pravda i istina su pobijedile a da je to u prvom redu zasluga, sigurno, advokatâ gospodina Jurišića, a ne države koja u ovom konkretnom slučaju nije stala da ga brani, nego da se pomogne čitav ovaj proces kako bi se utvrdila istina o odgovornosti Ilije Jurišića.

XS
SM
MD
LG