Dostupni linkovi

SAD i Rusija: Dogovoreno primirje u Siriji


Alepo, 18. februar 2015.
Alepo, 18. februar 2015.

SAD i Rusija objavile su u ponedeljak dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u petak, 27. februara, u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je dogovor, oceniviši da on predstavlja "tračak nade" za sirijske gradjane.

"To je pre svega tračak nade za sirijske gradjane, koji smo pet godina čekali, kako bi njihove patnje bile okončane", naveo je Ban Ki Mun u saopštenju.

On je apelovao na sve uključene strane u sirijskom sukobu da poštuju postignuti dogovor, i dodao da je ostalo mnogo posla kako bi on bio i primenjen. Ban Ki Mun je ocenio da dogovor doprinosi da se steknu uslovi za ponovni početak političkih pregovora o Siriji, koji su prekinuti početkom ovog meseca.

Službe izaslanika UN za Siriju Stafana de Misture su spremne da podrže primenu dogovora i iz Damaska i iz Ženeve, naglasio je Ban Ki Mun.

Istovremeno, poslanik sirijskog parlamenta koji je bio u pregovaračkom timu u Ženevi početkom meseca, Omar Oso, izjavio je da privremeno primirje neće okončati udare na Islamsku državu i "druge terorističke grupe".

Primirje može da bude "relativno uspešno" u pojedinim oblastima, ali sirijska vlada ima pravo da nastavi sa borbom protiv terorizma, rekao je Oso za AP.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se oko dodatnih parametara vezano za prekid vatre u Siriji, saopštilo je sinoć Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon telefonskog razgovora dvojice diplomata.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da su Lavrov i Keri u nedelju uveče razgovarali još dva puta telefonom, preneo je TAS S.

"Dve strane su dogovorile dodatne parametre za režim prekida vatre u Siriji. O rezultatima razgovora biće obavešteni predsednici Rusije Vladimir Putin i SAD Barak Obama", stoji u saopštenju ministarstva.

Keri je u Jordanu izjavio da je sa Lavrovom postigao preliminarni dogovor o uslovima prekida vatre u Siriji.

Prema njegovim rečima, za postizanje konačnog sporazuma biće potrebno nekoliko dana, dok se dve strane konsultuju sa drugim zemljama, kao i sa sirijskom opozicijom.

Predsednik Sirije Bašar al-Asad je u subotu poručio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da teroristi ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je nešto ranije navela da je pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, da bude prekinuta blokada opkoljenih gradova i omogućena dostava humanitarne pomoći širom zemlje.

XS
SM
MD
LG