Dostupni linkovi

Mogherini: Odluka Vlade RS može ugroziti pravosuđe


Federika Mogerini i Denis Zvizdić, ilustrativna fotografija
Federika Mogerini i Denis Zvizdić, ilustrativna fotografija

U Briselu je u petak održan prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU o temi “Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja EK za 2015. godinu”.

Delegaciju BiH je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, dok je delegaciju Evropske unije predvodila visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federika Mogerini.

Nakon sastanka rečeno je da će rad na aktiviranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju početi početkom slijedeće sedmice.

U proteklih godinu vlasti u BiH učinile su mnogo uz podršku EU, ocjenila je visoka predstavnica za vanjsku poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini. Ona naglašava kako sada bh. političarima predstoji težak rad na provođenju neophodnih reformi:

"Sporazum se tek treba primjeniti i reforme se moraju uraditi. To građani traže i to im treba, to sam čula od njih direktno kad sam posjećivala BiH. Rad na aktiviranju SSP-a će početi početkom iduće sedmice", dodala je Mogerini.

Mogherini se osvrnula i na odluku Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Sudom i Tužilaštvom BiH:

"Jučerašnja odluka Vlade RS da prekine saradnju mogla bi ugroziti funkcionisanje pravosuđe i vladavine zakona u BiH. Moramo potvrditi neophodnost poštivanja vladavine zakona i pozvati na održanje saradnje i dijaloga”, upozorila je Mogerini.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić kaže kako je sa predstavnicom Mogerini i evropskim komesarom za proces proširenja Johanesom Hanom razgovarao o tri bitne teme. To su ekonomska reformska agenda, pitanje sporazuma tradicionalne trgovine između BiH i Hrvatske te o mehanizmu koordinacije kao instrumentu koji će BiH omogućiti preuzimanje pravnih okvira EU. Zvizdić tvrdi kako nije upitno opredijeljenje svih učesnika vlasti u BiH kada je u pitanju evropski put. To će, očekuje Zvizdić sada ići brže:

"Očekujem da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU za mjesec ili dva, čime ćemo dobiti status kandidata za pristupanje EU, što nam je krajnji cilj koji nema alternative. Svjesni smo reformi koje smo napravili, kao i onih koje nas očekuju, i opredjeljeni smo u potpunosti ka njima. Želimo pojačan ekonomski napredak, jačanje vladavine prava i ubrzano usvajanje mehanizma koordinacije", naglašava Zvizdić.

U Briselu se, nakon sastanka prisutnima obratio i evropski komesar za proces proširenja Johannes Hahn.

"Potrebna je uspostava mehanizma koordinacije koji omogućuje BiH da ostvari redovnu saradnju i diskusije sa nama. Na evropskom putu je neophodno imati jedan mehanizam koji omogućuje BiH da ubrza u svojim aspiracijama i pozdravljam sve načine koji će iznaći rješenja i koji će omogućavati poglede unaprijed u budućnost zemlje", kaže Hahn.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo BiH i EU ustrojeno u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om, a odgovorno je za nadzor provedbe SAA.

XS
SM
MD
LG