Dostupni linkovi

Militanti uništili drevnu Palmiru


Militanti uništili drevnu Palmiru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Militantna "Islamska država" uništila je drevni hram Baalshamin (Balšamin) koji se nalazi u srcu Palmire, tvrde sirijski aktivisti, ali i vladini dužnosnici. Vijest o uništavanju drevnog grada koji je nekad bio turistička senzacija došla je samo nekoliko dana nakon što su se militanti pohvalili ubojstvom čovjeka koji je cijeli život posvetio očuvanju ovog vrijednog spomenika kulture.

Kada je točno hram Baalshamin, star gotovo 2.000 godina dignut u zrak, još nije poznato. Da li se to dogodilo u nedjelju ili prije mjesec dana još je nejasno.

Pojedine nevladine organizacije sa sjedištem u Britaniji i Turskoj potvrdile su uništavnje vrijedne spomeničke baštine, iako im se podaci razlikuju, prenosi AP.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, poslije čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevne arapske boginje Alat na ulazu u muzej.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike na području Sirije. Palmira je poznata i kao Venecija pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Prije nekoliko dana pripadnici "Islamske države" pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora povijesnog kompleksa, 82-godišnjeg Kaleda Asada, kojem su odsjekli glavu.

Vjeruje se da militanti i trguju vrijednim antikvitetima, iako je mnogo značajnih artefakata izneseno iz Palmire ranije kako ne bi bilo ukradeno ili uništeno.

Pripadnici grupe "Islamska država" uništili su i nekoliko antičkih nalazišta u Iraku.

Militanti vjeruju da su svetišta ili kipovi koji govore o postajanjima nekog drugog božanstva, svetogrđe i idolopoklonstvo i da ih treba uništiti.

(Fotogalerija: Palmira prije uništenja)

XS
SM
MD
LG