Dostupni linkovi

Ivanić za RSE: Koju godinu ranije, svađali bi se i oko Starog mosta


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, dao je kraći intervju za RSE na margini obilježavanja 10. godišnjice upisa Mostara na UNESCO-ovu Listu zaštićene svjetske baštine.

RSE: Kakvu sliku svijetu šalje Bosna i Hercegovina sa obilježavanja ove godišnjice?


Ivanić: Mislim da je to lijepa stvar. Prvo, evidentno je da je Mostar mjesto gdje se vide različite kulture, ali je istovremeno jedna tačka u kojoj se sve to spaja i daje jednu pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini. Na neki način i lično osjećam zadovoljstvo, jer sam u doba kad je to proglašeno bio ministar, pa se sjećam kako je izgledala to veče, a sada sam evo i nakon ovih deset godina, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Stvar na koju možemo biti ponosni. S jedne strane različitost, očuvanje identiteta svakog od naroda, s druge strane zajednička, pozitivna poruka, jer ovo je mjesto koje pripada i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i svima i nadam se da će takvih stvari biti puno, posebno u ovom sivilu naše svakodnevnice, okretanja prošlosti, da bude i stvari koje su pozitivne, okrenute budućnosti".

RSE: Može li ovakav događaj "amortizirati" ono što posljednjih dana stalno slušamo po medijima, različite verbalne konflikte bh. političara?​
S lijeva na desno: Irina Bokova, Mladen Ivanić i Ljubo Bešlić na Starom mostu, Mostar, 3. juli 2015.
S lijeva na desno: Irina Bokova, Mladen Ivanić i Ljubo Bešlić na Starom mostu, Mostar, 3. juli 2015.

Ivanić: Ja sam se trudio koliko mogu da se ne okrećemo prošlosti, nego u svom ovom periodu i predsjedavanja da se bude okrenuto budućnosti. Ovakav događaj sigurno nosi pozitivne stvari, barem se oko ovoga ne bi trebali dijeliti, iako - koju godinu ranije - i oko ovoga bi se svađali. Danas sam baš rekao gospođi Bokovoj da je veliko zadovoljstvo što četiri zemlje: Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora zajednički nude stećke kao kulturno dostignuće. Prije koju, mi bi se "pobili" međusobno ko ima veće pravo na to. Dakle, ipak stvari se okreću, stvaraju se pozitivnije i vjerujem da će toga biti više".

RSE: Uputili ste poruku vlastima oba bh. entiteta. Šta je Vaša poruka?


Ivanić: Moja poruka je da treba da se dogovore oko ovih ekonomskih reformi, jer ako sad propustimo šansu, ako to ne uradimo sad kada dolazi gospođa Merkel, u uslovima kada se traži nešto pozitivno, u uslovima problema u Grčkoj, Ukrajini, mala stvar u BiH može značiti veliki dobitak. I ako su iole razumni dogovoriće se do njene posjete. Mislim da bi onda to za nas bilo pozitivno".

XS
SM
MD
LG