Dostupni linkovi

Predsednik FIFA Blater podneo ostavku


Sep Blater na konferenciji u Cirihu 2. juna
Sep Blater na konferenciji u Cirihu 2. juna

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater podneo je ostavku u utorak na press konferenciji u Cirihu i najavio nove izbore u toj organizaciji.

"Iako su mi članice FIFA dale novi mandat, njega nisu podržali svi iz sveta fudbala. FIFA-i je potrebno duboko restrukturiranje. Nastaviću da obavljam funkciju predsednika do novih izbora. Volim FIFA-u više nego išta i želim najbolje za fudbal", rekao je Blater.

"Sazvaću vanredni kongres što pre na kom će biti izabran novi predsednik", dodao je Blater.

Svi njegovi kritičari tvrdili su da nema rekonstrukcije FIFA-e dok je na njenom čelu Sep Blater.

Očekuje se da će se novi izbori za predsednika FIFA održati između decembra i marta naredne godine.

Britanski mediji naveli su da kladionice najveće šanse na novim izborima daju predsedniku UEFA Mišelu Platiniju, koji je pozdravio ovu odluku Blatera. Iza njega je princ Ali bin el Husein, kao i bivši portugalski reprezentativac Luiš Figo, koji je povukao svoju kandidaturu za ovogodišnje izbore.

Blatter (79) objavio je ovu odluku samo šest dana nakon što je švajcarska policija u saradnji sa američkim FBI uhapsila sedam njegovih saradnika, visokih zavničnika FIFA-e koje je američko državno tužilaštvo optužilo za korupciju i mito u vrednosti od preko 150 miliona dolara u periodu od 24 godine.

Blater je odbio da preuzme odgovornost, istakavši da ne može da kontroliše sve u FIFA. Brojne sportske organizacije, pre svih Evropska fudbalska unija (UEFA) pozvale su ga da podnese ostavku posle skandala i hapšenja visokih čelnika FIFA-e u istrazi o korupciji. Dva dana kasnije, u petak 29.maja, izašao na izbornu konferenciju FIFA-e i pored otvorenih poziva iz svijeta sporta ali politike da se povuče, dobio peti mandat na čelu FIFA-e.

Nakon prvog kruga glasanja na kongresu, u kojem je Blater dobio podršku 133 od 209 saveza, njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao se.

Usledile su oštre reakcije sportskog sveta, spekulacija o mogućem bojkotu FIFA-e zbog brojnih zloupotreba o kojima se godinama špekulisalo, a koje su sada počeli dokazivati i organi reda, te poruka da se istraga u SAD nastavlja.

FIFA je ranije u utorak demantovala da je njen generalni sekretar, Žerom Valke, umešan u uplatu od 10 miliona dolara koja se nalazi u centru korupcijskog skandala.

Američki istražni oragni vjeruju da je Valke prebacio taj novac 2008. godine na račun koji je kontrolisao Džek Varner, bivši visokorangirani FIFA zvaničnik koji je uhapšen i suočen sa optužbama za korupciju u SAD.

Istražitelji u SAD vjeruju da je novac plaćen kao mito u zamenu da Varner i ostali glasaju za dodeljivanje svetskog prvenstva u fudbalu Južnoj Africi 2010.

Osim u SAD, posebnu istragu vodi tužilaštvo u Švajcarskoj zbog sumnji da je bilo mita i korupcije u FIFA-i prilikom dodeljivanja domaćinstva svetskih kupova Rusiji 2018. i Kataru 2022.

Blater je na čelo FIFA stigao 1998. umesto Žoaa Avelanža pobedom na izborima protiv bivšeg predsednika UEFA Lenarta Johansona.

Četiri godine kasnije neuspešan izazivač mu je bio prvi čovek afričkog fudbala Isa Hajatu, pet godina kasnije nije imao protivkandidata, a 2011. je reizabran nakon što se njegov rival Mohamed bin Hamam, presednik Fudbalske konfederacije Azije povukao jer je suspendovan zbog optužbi za mito.

XS
SM
MD
LG