Dostupni linkovi

Uspješne Crnogorke poručuju: Društveni tradicionalizam isključuje poslovne ambicije žena


Sjednice "Ženskog parlamenta" uoči Međunarodnog dana žena, Podgorica, 6. mart 2015.
Sjednice "Ženskog parlamenta" uoči Međunarodnog dana žena, Podgorica, 6. mart 2015.

Počekom 2000-tih, Crna Gora je imala ženu za predsjednicu Skupštine - Vesnu Perović. Jedan od najpopularnijih i kod Brisela najcjenjenijih crnogorskih ministara bila je potpredsjednica Vlade i ministrica za evropske integracije - Gordana Đurović. No, Crna Gora i dalje drži neslavno posljednje mjesto po procentu žena u politici u odnosu na zemlje regiona. U izvršnoj vlasti su dvije ministrice, a u zakonodavnoj vlasti 16 % poslanica.

U pravosudnom sistemu je, pak, nešto bolja situacija. Sadašnja predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, bila je Vrhovna državna tužiteljka, a na tom je je mjestu i sve do nedavno bila takođe žena - Ranka Čarapić. Na mjestu specijalnog tužioca za organizovani kriminal, već drugi put je, takođe, žena (Stojanka Radović, Đurđina Ivanović), a i predsjednica Apelacionog suda, takođe je žena, Svetlana Vujanović.

Univerzitetska profesorica Gordana Đurović, uz zahvalnost na odrednici uspješna žena, kaže da su "relativne ocjene" šta je uspješna žena i objašnjava šta za nju predstavlja pravu mjeru.

"Prava ocjena uspjeha je ako se može izbalansirati poslovno i privatno. Mislim da je to neka formula koja treba da nas vodi kroz život i iskušenja kada treba da donesmo važne odluke kojim putem krenuti. Uspješna žena nije bez nekoga svog porodičnog ostvarenja i nekih osnovnih vrijednosti koje se nose iz kuće, a treba da se afirmišu u sistemu vrijednosti jednog zdravog društva. Samo tako zajedno predstavljaju balans. Sve teškoće koje, i muško i žensko, na poslu doživljavaju, liječe se i ublažavaju u porodici, koja je i dalje ostala oslonac našeg društva", navodi Đurović.

Govoreći o preprekama koje je imala tokom izgradnje naučne karijere Gordana Đurović objašnjava da je srećom Akademija jedna od djelatnosti gdje žene nisu tako direktno dotaknute tim rodnim nejednakostima koje postoje u društvima regiona, a i šire.

Gordana Đurović
Gordana Đurović

"Rad i afirmacija na visokoškolskoj instituciji dosta se tiče sposobnosti i kvaliteta individue", smatra Đurović i naglašava da na Univerzitetu Crne Gore ima dosta uspješnih profesorica koje su ostvarile uspješnu akademsku karijeru ali koje istovremeno imaju jedan ispunjen i izbalansiran porodični život.

"U Vladi, kao izvršnoj vlasti, nema rodne neravnopravnosti, u smislu da ste odgovorni za svoj portfolio. Ako vas na bazi reference, koje vas tom poslu preporučuju, dobijete, nosite mandate, jednako teško ili jednako lako, kao i bilo koji drugi kolega suprotnog spola. Nikada nisam, za sedam godina dok sam bila u Vladi, osjetila neku prečicu ili neki ustupak ili popust, zbog toga što sam žena. Ako imate puni kapacitet odgovornosti za ono što ste preuzeli, nema nikakvih izuzetaka", kaže Gordana Đurović.

RSE: Znači, niste morali više i bolje od muških kolega?

Đurović: Morala sam bolje i više zato što sam imala više privatnih obaveza.

Kao žena u biznisu, Svetlana Vuksanović, koja je izvršna direktorica multinacionalne kompanije Filip Moris, ali i predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, sada članica, a ranije predsjednica Borda direktora Američke privredne komore, kaže da ništa nije postigla preko noći, nego da je njen uspjeh u karijeri logična posljedica napornog rada, učenja, truda i sposobnosti.

Svetlana je, kako kaže, rođena i odrastala u porodici koja je bila rasterećena bilo kakvih razlika, pa i rodnih stereotipa, te nije odmah umjela prepoznati diskriminaciju po rodnoj osnovi, ali pamti primjer iz osnovne škole.

"Tada je, tradicionalno određena učiteljica, izrazitu naklonost pokazivala prema jednom dječaku. Neopterećena time, ja sam tada i taj moment vidjela kao utakmicu dvoje odličnih učenika i tjerala sam sebe da u toj utakmici pobijedim. Na kraju sam pobijedila", ističe Vuksanović.

Dok je nizala pobjede u utakmici zvanoj "uspješna karijera", Svetlana je, kaže, uvijek radila što je mogla bolje jer je to njena karakterna osobina.

Svetlana Vuksanović
Svetlana Vuksanović

"Poslije svih ovih godina, ipak mislim da postoje neke stepenice u društvu koje će, uprkos duplo većem trudu i boljim rezultatima, žena teško preskočiti. Žene su uvaženi profesori, sudije, pomoćnice direktora, u sferi politike idu do mjesta pomoćnice ministra, ali sami vrh je bastion koji čuva muški spol. Možda krivica leži i u samim ženama, ali to je proces. Čini mi se da se dosta stvari pomjera u dobrom pravcu", pojašnjava Svetlana Vuksanović.

Iako ne negira da uspješne žene prate stereotipi poput onog - da bi žena uspjela, mora imati muške osobine, Vuksanović smatra da se u "još uvijek muškom svijetu potrebno boriti na drugačiji način".

"Rješenje problema nije da se žene bore za ravnopravnost prema muškim pravilima, u muškom svijetu, već da razvoj tehnologije u XXI stoljeću i posao prilagode sebi i da ga obavljaju prema vlastitim pravilima", tvrdi Vuksanović.

Na pitanje, da li je crnogorsko društvo dominantno mačističko, uspješna žena u biznisu, Svetlana Vuksanović, odgovara:

"Odgovor leži u činjenici da sam ja prepoznata i postala uspješna u stranoj kompaniji jer je kompanija za koju radim kompanija broj jedan u duhanskoj industriji u svijetu. Ona zaista prepoznaje rad, posvećenost, odgovornost. I samo su rezultati ti koji vas preporučuju. Ostale moje funkcije su izvedene iz priznanja koje sam dobila time što sam na čelu ove veoma uspješne kompanije. Ako niste sami izveli zaključak bit ću jasna - da, u Crnoj Gori, društveni tradicionalizam isključuje poslovne ambicije i poslovnu karijeru žena", zaključuje Vuksanović.

XS
SM
MD
LG