Dostupni linkovi

Tijesna razlika Josipovića i Grabar Kitarović, mnogo protestnih glasova


Predsjednički izbori u Hrvatskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Predsjednički izbori u Hrvatskoj

Kandidati lijevog i desnog centra Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Manje od 1 i po posto razlike između prvoplasiranog Josipovića i drugoplasirane Kolinde Grabar Kitarović i 16 i po posto protestnih glasova za Ivana Sinčića najveća su iznenađenja ovog kruga izbora.

Aktualni hrvatski predsjednik i kandidat stranaka vladajuće koalicije Ivo Josipović sa 38,46 posto dobivenih glasova i kandidatkinja desnog centra predvođenog HDZ-om Kolinda Grabar Kitarović sa 37,22 posto glasova idu u drugi krug predsjedničkih izbora. Josipović nije sretan tako malom razlikom od manje od 1 i po postoglasova, i najavljuje oštriju borbu do drugog kruga.

„Vrijednosti hrvatskoga društva – poštenje, rad, marljivost, vjera u ideale – nešto su što mora biti dio naše politike. Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su još jučer krali po Hrvatskoj danas misle da mogu predstavljati – poštenje!“, poručio je Josipović.

HDZ trijumfira, jer im je od skandala sa Sanaderom i gubitka parlamentarnih izbora pred 3 godine ovo najbolji rezultat do sada.

„Hrvatska je danas nedvojbeno pokazala! Naši su građani velikom većinom glasali za promjene, za zaokret. Želimo vlast koja će biti hrabra, odlučna i domoljubna, koja vjeruje u svoj narod i svoju državu i koja će nas voditi naprijed, a ne u propast“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Više je razloga za svega 1,24 posto razlike između Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Vjerojatno je glavni razlog činjenica da je Josipović i na prošlim i na ovim izborima kandidat Socijaldemokratske partije, a velika većina građana misli da je aktualna Vlada predvođena socijaldemokratima napravila malo ili nimalo protiv nezaposlenosti, a za izlazak iz krize. To je uostalom priznao i sam premijer Zoran Milanović.

„Pobjeda je pobjeda u prvom krugu, koliko god bila tijesna, a tijesna je! Naravno da je Josipoviću na neki način Vlada bila teret, to je tako jasno!“, konstatirao je Milanović.

Drugi je razlog 16,42 posto protestnih glasova Ivanu Sinčiću, kandidatu nevladine udruge Živi zid koja pokušava spriječiti deložacije nakon bankovnih ovrha, i govori o kreditima, blokiranim računima, bankama koje tresu društvom i tako dalje. To je priznala i Josipovićeva bliska suradnica u kampanju, nekadašnja Račanova ministrica obrane Željka Antunović.

„Gospodin Sinčić je otvorio teme koje tište naše građane, i to je nešto čime bi se političari trebali obraćati svojim građanima – govoreći o njihovim problemima, ali nudeći i rješenja. Gospodin Sinčić ta rješenja doista nije ponudio, on je nastupio više anarhistički nego sa bilo kakvim rješenjima. Međutim, definitivno – govorio je o pravim stvarima i o pravim problemima", ocijenila je Antunović.

Politička analitičarka Jasmina Popović upravo na tom tragu vidi kuda Josipović mora krenuti.

„U ova dva tjedna Josipović se doista mora okrenuti građanima, govoriti o njihovoj situaciji, o njihovom stvarnom životu. Ako treba, dodatno se odmaknuti od Vlade, iskoristiti ovo što je Milanović rekao - 'znamo da smo uteg', pokušati napraviti zaokret u svojim porukama prema građanima. On do sada, govoreći o ustavnim promjenama, nije tangirao građane", podsjeća Jasmina Popović.

Što se samih izbora tiče, nije bilo ozbiljnijih primjedbi na tijek izbornog procesa. Viša izlaznost nego pred 5 godina rezultat je konačnog sređivanja biračkih popisa. I zaključno, iako su izbori održani u snijegu, zapusima i mećavi u dobrom dijelu Hrvatske, glasanje je održano svugdje gdje treba.

XS
SM
MD
LG