Dostupni linkovi

Nikad lošije stanje u borbi protiv korupcije


Ilustracija
Ilustracija

Uprkos višegodišnjim insistiranjima EU koja očekuje konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, naročito na visokom nivou, Crna Gora je, po Transparency Internationalu, od prošle godine značajno nazadovala.

Crna Gora je od prošle godine pala za devet mjesta na ovogodišnjoj listi Transparency Internationala. Prošle godine je na spisku 175 zemalja svijeta zauzimala 67. mjesto, a sada se nalazi na 76. poziciji.

"Mito i tajne nagodbe ne samo da uzimaju resurse namijenjene najugroženijima - oni slabe pravdu i ekonomski razvoj i uništavaju povjerenje javnosti u Vladu i lidere", navodi se u izvještaju TI.

Prema istraživanju ove organizacije, od balkanskih zemalja najnižu poziciju imaju Albanija i Kosovo koje su na 110. i Bosna i Hercegovina na 80. mjestu. Makedonija je napredovala sa 67. na 64. mjesto, a Srbija je sa 78. pozicijom za dva mjesta iza Crne Gore.

„Crna Gora nikad u posljednjih pet godina nije bila na lošijem mjestu po percepciji korupcije“, rekla je direktorka NVO MANS Vanja Ćalović, naglašavajući da su ključni razlozi za to politička korupcija i nedostatak presuda za korupciju, naročito za korupciju na visokom nivou, što je predmet sve snažnijih zahtjeva EU.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

„Svi u Crnoj Gori su svjesni toga da su našim zvaničnicima usta puna evropskih vrijednosti, a da su im džepovi puni korupcije. Zato svaki put kada biraju između sopstvenih džepova i evropskih integracija, oni izaberu lične interese. Čak i kad je neko optužen za korupciju, posebno za političku korupciju, bilo je konkretnih primjera u kojima su ti ljudi tokom postupaka za korupciju unapređivanji od strane izvršne vlasti. To je vrlo jasna poruka da se korupcija u Crnoj Gori isplati. Ovaj sistem počiva na korupciji, a EU traži konkretne rezultate upravo u toj oblasti. Zbog toga, naš premijer postaje najveći euroskeptik u Crnoj Gori jer zna da ukoliko zaista budu primijenjeni zakoni, da će završiti kao Sanader“, konstatuje Vanja Ćalović.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ističu da Skupština, Vlada, sudstvo i Tužilaštvo ulažu velike napore u borbi protiv devijantnih društvenih pojava, medju kojima je i korupcija.

Ucjenjivanje Brisela

Funkcioner DPS-a Zoran Jelić je, komentarišući nazadovanje Crne Gore na listi Transparency Internationala rekao da je bilo određenog zastoja u funkcionisanju institucija, ali da već naredne godine očekuje značajan napredak.

„Tek smo u drugoj polovini ove godine izabrali vrhovnog državnog tužioca, sudske i tužilačke organe i vjerovatno je to uticalo da nastane mali zastoj. Međutim, očekujemo da će se u narednom periodu uraditi sve ono što treba da se riješi od strane vrhovnog državnog tužioca, tužilačkih organa, Specijalnog tužilaštva i donošenjem novih zakona. Crna Gora će iduće godine napraviti značajan iskorak u borbi protiv korupcije i drugih pošasti koje opterećuju crnogorsko društvo“, smatra Jelić.

Evropska komisija, već godinama, u svakom polugodišnjem Izvještaju o napretku Crne Gore u procesu pridruživanja insistira na konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije, naročito na visokom nivou, a u međuvremenu je tražila i sudsko procesuiranje afere „Snimak“, koja je u domaćoj javnosti ocjenjivana kao dokaz da vladajuće partije nezakonitim sredstvima obezbjeđuju pobjedu na izborima.

Juče je i zajedničko tijelo evropskih i crnogorskih poslanika – Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje usvojilo deklaraciju kojom se ukazuje na neophodnost efikasnog sprovođenja akcionih planova u oblasti vladavine prava, posebno u cilju uspostavljanja pouzdanog sistema praćenja ostvarenih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući korupciju na visokom nivou.

Skretanjem pažnje na potrebu ravnoteže u pregovorima Crna Gora se upozorava i da bi pregovori mogli biti zamrznuti.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović smatra da najveću odgovornost za nedostatke u borbi protiv korupcije ima premijer Milo Đukanović.

„On danas ucjenjuje EU i kaže da će u Crnoj Gori biti vladavine prava samo ako dodju investitori iz zemalja EU. Upravo zato što zna da je to nemoguće zato što zna da investitori iz EU neće doći u zemlju u kojoj se ne poštuju zakoni i u kojoj nema vladavine prava jer neće da rizikuju da u svojim zemljama budu procesuirani za korupciju“, zaključuje Ćalović.

XS
SM
MD
LG