Dostupni linkovi

Miting SRS u Beogradu, Šešelj poručio "Rasturio sam Haški tribunal"


Beograd, prvi miting SRS posle povratka Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, 15. novembar 2014.
Beograd, prvi miting SRS posle povratka Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, 15. novembar 2014.

Četničke i patriotske pesme koje trešte sa razglasa, majice i zastave sa likom Vojislava Šešelja, privremeno oslobođenog haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i paljenje navijačkih baklji, ambijent je koji su članovi i pristalice radikala priredile u centru Beograda na Trgu republike na skupu kojim je obeležen Šešeljev dolazak iz Haga u Srbiju.

Okupljanje, prema policijskim procenama 3000 pristaša Šešelja, koji pred Haškim sudom čeka presudu zbog ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima, kao i vojvođanskim Hrvatima, na centralnim gradskim ulicama propratilo je raspoređivanje jakih policijskh snaga, a angažovano je bilo i brojno radikalsko stranačko obezbeđenje. Saobraćaj je bio u prekidu, a incidenata nije bilo.

Na bini je dočekan pesmom "Sprem'te se, sprem'te četnici" i navijačkim bakljama.

Beograd, miting SRS, 15. novembar 2014.
Beograd, miting SRS, 15. novembar 2014.

"Kao što sam obećao pre 12 godina, rasturiću Haški tribunal. Sada sam došao da vam podnesem izveštaj. Rasturio sam Haški tribunal. Ostavio sam ranjenu zver da krvari, ali tamo su i dalje naši sužnji, i sudi im se zato što su Srbi", počeo je Šešelj svoje obraćanjena mitingu SRS.

Pratile su ga burne reakcije okupljenih na pominjanje imena predstavnika vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, njegovih nekadašnjih najbližih saradnika, povici "Vojo, vojvodo", "Vojo Srbine" uz klicanje Rusiji.

Šešelj je poručio da su njegovi nekadašnji najbliži saradnici, a danas najviši državni zvaničnici Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić izdali Srbiju zbog vlasti i ogromnog novca i da je došlo vreme da narodu polože račune.

"Sada su na vlast došli najgori, naši dojučerašnji saborci i saradnici. Bili su u prvim redovima za odbranu Srbije, a sada se dodvoravaju Amerikancima. Izdali su, ali je došlo vreme da polože račune. Što nisu pred izbore rekli da će biti smanjenja plata i penzija? Zato ćemo već sledeće godine imati nove izbore", rekao je Šešelj.

Sa mitinga u Beogradu, 15. novembar 2014.
Sa mitinga u Beogradu, 15. novembar 2014.

Njegove pristalice burno su pozdravile tvrdnje da je polovina građana Srbije protiv ulaska u Evropsku uniju i da je državnu ekonomiju sa sadašnjeg kursa saradnje sa EU potrebno preorijentisati na zaštitu domaćih poljoprivrednika i trižište Rusije, koju je označio bratskom zemljom.

"Granice su nam otvorene za robu sa Zapada, a to guši našu privredu i seljake. Moramo da srušimo uvoznički lobi, da carinama zaštitimo našu robu i da širom otvorimo vrata Rusiji i da tamo izvozimo. Moramo imati jasan pravac hoćemo li na Zapad ili na Istok!", poručio je.

Nakon Šešeljevog govora i pristalice Srpske radikalne stranke uputile su se u šetnju centralnim gradskim ulicama i zaustavile saobraćaj na svim većim raskrsnicama. Šetnja je kao i skup protekla bez incidenata.

Vojislav Šešelj je iz pritvora Haškog tribunala privremeno je oslobođen iz zdravstvenih razloga. Nešto manje od 12 godina mu se sudi zbog zločina počinjenih u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc nedavno je izjavio da se presuda Šešelju ne može očekivati pre kraja 2015. godine.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG