Dostupni linkovi

Zajednica srpskih opština ojačaće uticaj Beograda


Predizborni skup u Mitrovici, novembar 2013.
Predizborni skup u Mitrovici, novembar 2013.
Formiranjem asocijacije ili zajednice srpskih opština ojačaće se uloga i uticaj Beograda na Kosovu, rečeno je u sredu na debati u Prištini u organizaciji Grupe za pravne i političke studije. Navedeno je i da se ova asocijacija pretvara u novi politički entitet koji, na osnovu analiza, može destabilizovati pravni sistem Kosova.

Dvosmislenost briselskog sporazuma postignutog u dijalogu Prištine i Beograda donosi rizik da Asocijacija srpskih opština može delovati kako unutar tako i izvan zakonskih okvira Kosova, rečeno je na debati.

Glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnika, Koha Ditore, Agron Bajrami, kazao je da briselski sporazum i njegovi rezultati, kao što je srpska asocijacija, rizikuje balansiranja koja su u Ahtisarijevom planu na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

„Ovom analizom želimo da skrenemo pažnju na mogućnosti transformacije ovog političkog entiteta na jedan treći sloj vlasti, koji može biti biti, ako ne de jure onda de facto van zakonskih okvira Kosova i može da destabilizuje pravni sistem zemlje“, kazao je Bajrami.

Belul Beqaj, www.mediacentar.info
Belul Beqaj, www.mediacentar.info
Analitičar i publicista, Belul Beqaj, kazao je da poslednjim lokalnim izborima i uvećanim uticajem Beograda u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, smanjen uticaj srpskih političkih subjekata sa Kosova. On je kazao da je jedini pobednik lokalnih izbora na Kosovu Građanska inicijativa Srpska, poznata kao srpska lista, a koja, po njemu, nije demokratska već je državna lista Beograda čija je funkcija povećanje srpske hegemonije.

I Beqaj je konstatovao da će Asocijacija ili Zajednica Srba stvoriti treći nivo vlasti, što će predstavljati veliki problem za Kosovo i funkcionisanje države u budućnosti.

„Misija Thaçijevih Srba je završena. Počela je misija Dačićevih Srba. Pitanje je vremena kada će se i kosovski ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović, proglasiti tehnološkim viškom u vladi Kosova, pošto sav posao u srpskim opštinama obavlja ministar u vladi Srbije zadužen za Kosovo. To je ta promena koja se ozbiljno mora analizirati i kakve efekte će ona doneti“, kazao je Beqaj.

Ambasador Holandije u Prištini, Robert Bosch, koji je učestvovao na debati naveo je da su Priština i Beograd postigli sporazum o normalizaciji odnosa te da se očekuju još mnogi drugi. On je naveo da je cilj bio integracija ilegalnih struktura te da se iz tog razloga i pregovaralo. Ambasador je takođe imao i primedbu na dvosmislenost sporazuma, ali ne smatra rizikom formiranje novog političkog entiteta formiranjem srpske asocijacije.

„Ovo je asocijacija opština, nije nevladina organizacija, ali nije ni nov entitet. Opštine mogu da sarađuju i delegiraju neke aktuelne odgovornosti, ali ne više“, kazao je holandski ambasador. On se nije složio da završetak može biti katastrofalan ili neuspešan za Kosovo.

Analitičari su se složili međutim da nakon lokalnih izbora, koliko su god bili ocenjenim istorijskim, vidno je povećan uticaj Beograda na Kosovu.
XS
SM
MD
LG