Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: O etničkom čišćenju Foče


Mapa Foče prikazana u sudnici
Mapa Foče prikazana u sudnici
Haško suđenje zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem još jednog zaštićenog svjedoka, no na sjednici otvorenoj za javnost.

Bošnjak iz Foče, pod pseudonimom RM - 063, opisao je kako su srpske snage zauzele tu općinu u travnju 1992. godine te odvajanje muškaraca od žena i djece koje je uslijedilo, kao i zlostavljanje te ubijanje zatočenika.

Prema optužnici protiv Mladića, Foča je jedan od primjera općina gdje je etničko čišćenje, provođeno od srpskih snaga (bivših jedinica Jugoslavenske narodne armije neposredno nego su preimenovane u Vojsku Republike Srpske) - dosegnulo razmjere genocida.


Nakon zarobljavanja Fočaka nesrpske nacionalnosti u selu Filipovići, mnogi su muškarci odvojeni te odmah odvedeni na strijeljanje. I svjedoku RM - 063 je namijenjena ista sudbina, no uspio se vratiti u skupinu zarobljenih civila.

Preostali muškarci su odvedeni u Kazneno popravni dom u Foči gdje su okrutno zlostavljani, a mnogi i ubijeni.

„Stražar njihov, došao je na vrata i prozvao. Tako je radio svaki dan – kad je vodio na strijeljanje, kad je vodio na razmjenu...“, prisjetio se svjedok organiziranog zlostavljanja i ubijanja zatočenika.

Zaštićeni svjedok RM - 063 na suđenju Ratku Mladiću, 20. studeni 2012.
Zaštićeni svjedok RM - 063 na suđenju Ratku Mladiću, 20. studeni 2012.
Uvjeti zatočeništva su bili užasni, a RM - 063 je u pola godine izgubio više od polovice ukupne težine, od 85 kilograma pao je na 39. Osporavajući navode Mladićeve obrane, kako su muškarci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zadržavani zbog političke i vojne angažiranost, svjedok je naglasio – kako su zatočeni samo jer su bili nesrpske nacionalnosti, kao i on sam.

„To su pretežno bili seljaci i radnici. Nisu imali niti ikakve veze ni s oružjem...niti su imali od kuda kupiti. Pa mi smo dobivali plaće, gotovo zadnjih godinu prije, u bonovima. I mogao si kupiti samo kruh i brašno i ništa drugo“, naveo je svjedok koji se morao smiriti nakon prvog prisjećanja na najgore razdoblje u životu.

Svjedok se prisjetio kako je jedino imao sreću u zatočeništvu jer ga je popisao Crveni križ te kako je zbog toga najvjerovatnije razmjenjen, za razliku od mnogih Fočaka nesrpske nacionalnosti. No desetak dana prije razmjene odveden je u policijsku stanicu u Kalinoviku gdje su mu od brutalnog prebijanja strgana sva rebra.

(VIDEO: Dokumentarni film o etničkom čišćenju Foče i zločinima u KP Domu Foča)


Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se u srijedu novim iskazom svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG