Dostupni linkovi

Svađe nakon razlaza: Ja tebe mafijom, ti mene lopovom


Ilustracija
Ilustracija
Nakon raspada koalicije između SDA i SDP BiH međusobna optuživanja o ozbiljnjim kriminalnim radnjama, kako ove dvije, a tako i ostalih stranaka koje se takmiče za mjesto u vlasti, postala su bh. svakodnevnica. Na ovim se optužbama, izvjesno je, gradi pozicija i za naredne lokalne izbore. Međutim, čini se da se u ovoj kampanji sve manje bave konkretnim oporavkom zemlje, a sve više foteljama.

Svakodnevno se, od prekida stranačkih veza između dojučerašnjih partnera SDA i SDP BiH, mogu čuti ozbiljne optužbe koje asociraju na beskompromisni politički obračun. Kad se sve sabere, račun se svodi ni manje ni više nego na teški kriminal. Tako je predsjednik SDA Sulejman Tihić javno optužio SDP BiH da namješta tendere javnih kompanija.

„Oni žele da se tamo, u centrali SDP-a donose sve poslovne odluke iz nadležnosti javnih kompanija, uključujući i odluke o javnim tenderima, ko će dobiti koji posao“, naveo je Tihić.

Za Fahrudina Radončića, novog SDP- ovog partnera u vlasti, također nemaju lijepe riječi. Tako je Tihić nedavno prokomentarisao njegovo imenovanje riječima:

„Kada pogledam ko će nam biti ministar sigurnosti, neka nam je Bog na pomoći!“.

Radončić, pak, gostujući u emisiji Telering TV OBN-a nije štedio SDA, kao prvu stranku u Bošnjaka. Prozvao ih je za blokiranje stranih investicija, ali i optužio da su napravili bošnjačku mafiju.

„Da poreskoj upravi Federacije tajkunske firme, prvenstveno SDA, duguju preko dvije i po milijarde maraka poreza. To je krađa od građana! Zašto se kod nas ne grade ceste? Što strani investitor mora da potkupi funkcionera – na općinskom nivou SDA, ili Stranke za BiH, pa na kantonalnom nivou SDA ili SBiH, pa na federalnom. I naravno – ništa ne može da gradi“, kazao je on.

Ni HSP, koji je još uvijek u partnerskom odnosu sa SDP-om BiH, Radončić nije ostavio po strani, nazvavši ih ustaškom strankom.

„Uzmite na internetu, pogledajte njene političke ciljeve, vidite Hrvatsku do Drine“, rekao je Radončić.

Na optužbe protiv njih reagovali su i iz SDP-a BiH. Kako kaže član predsjedništva stranke Damir Mašić, samim tim što nije podržala budžet BiH, SDA je državni interes zamijenila vlastitim, i opet uz more optužbi.

„Nema nikakve sumnje da su tu vladavinu obilježili rašireni organizirani institucionalni kriminal, neprihvatljiva sprega policije i vlasti u montiranju političkih afera, nerazjašnjena politička ubistva, jako velika priča o mitu i korupciji u javnim preduzećima. SDA sada želi ispostaviti politički račun SDP-u za sve ono što su upravo oni radili proteklih dvadeset godina“, kazao je Mašić.

A do prije svega nekoliko godina Radončić i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nisu bili ništa manje neprijatelji nego li su sada s SDA. Podsjetimo da ga je dnevni list Avaz - koji je u Radončićevom vlasništvu - optužio za aferu 'državni udar', krađu, nezakonito isporučivanje tzv. alžirske grupe, zvao ga poreskim lopovom i diktatorom, i šta sve ne.

Bez principa i odgovornosti

Umjesto da se okrenu životnim pitanjima, političari u BiH se u trci za glasove okreću jedni protiv drugih, kaže Elmir Sadiković, politički analitičar i asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te dodaje kako nema političke principijelnosti.
Damir Mašić
Damir Mašić

„Teško je vidjeti sada kakvi sve interesi stoje iza svih ovih dešavanja - da li to uskostranački ili neki lični. Sve to u svemu govori o neprincipijelnosti, kako političkih lidera u Bosni i Hercegovini, tako i njihovih političkih stavova i programa, ali i neodgovornosti prema ovoj državi i prema interesima običnih ljudi“, kaže Sadiković.

Jer da ima odgovornosti, o lopovluku, organizovanom kriminalu, sumnjivim ubistvima i namještenim tenderima ne bi se ćutalo dok su partneri u ljubavi. Ni smjena ne bi bilo, čemu svjedoči i pitanje upućeno Damiru Mašiću nakon optužbi na račun SDA o tome šta bi bilo da je SDA podržala budžet BiH - da li bi SDP i dalje ostala u vlasti, odnosno bila partner sa strankom koja ima ovakvu u najmanju ruku sumnjivu pozadinu.

„Iskreno da vam kažem, SDA da je glasala za budžet, vjerovatno bi se svodio novi politički momentum, i SDP sigurno ne bi pokrenuo pitanje razrješenja dužnosti SDA-ovih ministara na svim nivoima vlasti i organizovanja. Ovo je zaista bila kap koja je bukvalno prelila čašu“, odgovorio je Mašić.

Član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i univerzitetski profesor Hidajet Repovac očekuje veću krizu, te smatra žalosnim to što građani nisu dočekali željenu transformaciju ka demokratskim i građanskim opcijama, nego su dobili bitke za fotelje.

„Da se izbori što bolja fotelja, naravno na štetu građana Bosne i Hercegovine. Mi smo, ustvari, dovedeni u situaciju da ne možemo ni u kojoj oblasti napraviti nikakav prevrat. Kakvu god ideju da bismo imali, trenutno ta ideja ne može da prođe jer očevidno je da je 15-16 godina iza rata još uvijek vlast čvrsto u rukama onih koji su krivi za sve što se događa u Bosni i Hercegovini. Oni jedni na druge prebacuju odgovornost, prelivaju krizu sa jedne strane na drugu, a mi trpimo. Ljudi u Bosni i Hercegovini koji su na rubu siromaštva šute, još uvijek ne znaju koji je krajnji ishod svega onoga što se događa, ali mislim da će krajnji ishod biti velika kriza i socijalni nemiri“, ocjenjuje Repovac.

Tako su bh. političari stvorili situaciju po kojoj će građani za manje od četiri mjeseca glasati za onoga ko je manji lopov umjesto onoga ko ima bolji program.
XS
SM
MD
LG