Dostupni linkovi

Suđenje Simatoviću: Završeno svjedočenje bivšeg djelatnika DB-a


Franko Simatović u haškoj sudnici, foto iz arhive
Franko Simatović u haškoj sudnici, foto iz arhive
Na Haškom sudu je protekli tjedan završeno šestodnevno svjedočenje profesora Policijske akademije u Beogradu Milana Miloševića.

On je kao bivši djelatnik Državne bezbjednosti na zahtjev obrane optuženog Franka Simatovića napravio stručan izvještaj o obavljanju unutarnjih poslova i državne sigurnosti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Srbije.

Simatović je optužen sa svojim bivšim šefom Državne bezbjednosti (DB), Jovicom Stanišićem za logističku pomoć srpskim snagama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te organiziranje specijalnih policijskih jedinica koje su počinile niz zločina.

Akcije DB-a Srbije u Hrvatskoj su imale za cilj zaštitu prava Srba van Srbije, a ne pripremanje za rat, kao što to tvrdi tužiteljstvo, potvrdio je obrani policijski profesor Milošević.

Obrana je, naime, i ovaj put ustvrdila kako je Simatović početkom devedesetih u takozvanoj Krajini boravio samo u svrhu prikupljanja obavještajnih podataka u cilju zaštite interesa države Srbije i Srba u Hrvatskoj.

Milošević je potvrdio takvu tezu obrane analizirajući pojedine obavještajne dokumente iz spornog vremena.

„Moje je mišljenje da se ovde radi o bezbednosno interesantnim saznanjima koja se odnose na ugroženost - kako je bilo formulisano, samostojnosti i bezbednosti srpskog naroda. Prema tome, u svakom slučaju ovo su interesantna saznanja, nisu irelevantna mislim“, ocijenio je on.

Unakrsno ispitivanje

S druge strane, prilikom unakrsnog ispitivanja od strane optužbe, tužiteljica Maxine Marcus je sugerirala kako Simatović nije samo izviđao i prikupljao obavještajne podatke, već i zapovijedao zloglasnom jedinicom Crvene beretke, korištenom u etničkom čišćenju prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini.

Pritom je svjedoku Miloševiću ukazala kako je spomenuta jedinica imala nekoliko različitih imena, prvo Jedinica za posebne namjene, kasnije Jedinica za antiterorističko djelovanje, te na kraju Jedinica za specijalne operacije.

„Tijekom pripreme vašeg izvještaja, jeste li vidjeli druge dokumente JATD sa potpisom jedinice za posebne namjene?“, pitala je tužiteljica.

"Ne", odgovorio je svjedok

"A da ste vidjeli druge dokumente JATD sa pečatom Jedinice za posebne namjene, da li bi vas to navelo da ukažete na značaj Jedinice za posebne namjene u vašem izvještaju?", pitala je dalje Marcus.

"U principu ne bi. Odgovor je ne", rekao je svjedok.

Tužiteljica Marcus je pokazala kako su na platnoj listi Jedinice bili i pripadnici Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnjatovića Arkana, naglasivši kako svjedok Milošević to nije uzeo u obzir pri izradi svog stručnog izvještaja o funkcioniranju srbijanskog MUP-a i DB-a tijekom prve polovice devedesetih.

„U dokumentaciji koju ste proučili tokom pripreme za pisanje izvještaja, da li ste imali uvida u bilo kakve dokumente koji upućuju da su pojedinci koji su potom zvanično reorganizovani ili zvanično postavljeni u redove JATD prethodno obavljali određene operacije - mislim na pojedince, ali takođe i na čitave grupe?“, pitala je tužiteljica.

"Ne mogu da kažem da sam tako nešto video. Nemam saznanje da je pre toga postojala grupa ili... ne znam, zaista nemam saznanje o tome", odgovorio je Milan Milošević.

Potkraj tjednog zasjedanja, suđenje bivšem šefu DB-a Stanišiću i njegovom pomoćniku Simatoviću nastavilo se svjedočenjem bivšeg pripadnika Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije Dejana Plahute, čiji se iskaz o suradnji sa Vojskom Republike Srpske nastavlja idućeg tjedna.

Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Kako BiH ocjenjuje strance u domaćem pravosuđu
Sarajevo: Izložba predmeta djece nastradale u opsadi
Suđenje Simatoviću: Završeno svjedočenje bivšeg djelatnika DB-a
Slučaj Bitići: Zločin bez kazne
Posmrtni ostaci civila iz Grapske još nisu pronađeni
Bramerc: Provedba Strategije za procesuiranje zločina ključna za BiH


*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG