Dostupni linkovi

Han: Za Crnu Goru neodrživo da opozicija nije u Skupštini


Evropski komesar Johanes Han i premijer Crne Gore Duško Marković, Podgorica
Evropski komesar Johanes Han i premijer Crne Gore Duško Marković, Podgorica

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se u Podgorici sa novoizabranim crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i čelnicima opozicionih partija.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je bojkot Skupštine od strane kompletne opozicije koja ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora od 16. oktobra jer su održani u atmosferi navodnog pokušaja terorizma na izborni dan.

Crna Gora je već šestu godinu kandidat za članstvo u EU (sa otvorenim pristupnim pregovorima od prije četiri godine) i pred vratima je pristupanja NATO-u.

Nakon razgovora sa predstavnicima crnogorske opozicije, evropski komesar Johanes Han poručio je da vlast i opozicija treba da nađu kompromis o svim spornim pitanjima i da ih rješavaju u Skupštini.

"Dominantno rješenje je kompromis i u tom smislu to nije samo posao opozicije, niti je samo posao Vlade, već obje strane treba da se približe jedna drugoj, uz uslov da su i jedna i druga zainteresovane za konstruktivno rješenje. Ja bih rekao da barem neke od opozicionih partija jesu izrazile interesovanje da nadju konstruktivno rješnje", rekao je Han.

Ako crnogorska vlast, poručio je lider Demosa Miodrag Lekić, bude nastavila sa pričom da je sve regularno i da je normalno da se održavaju državni udari na izborni dan i ako, eventualno, EU to smatra regularnim, onda smo u ozbiljnom nesporazumu i sa jednima i sa drugima.

lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je nakon sastanka sa Hanom da oni ostaju pri stavu o ponavljanju izbora.

Han je, na pitanje novinara nakon susreta sa liderima opozicije da li smatra legitimnim njihov zahtjev da se izbori ponove i koliko su izbori bili fer i slobodni u atmosferi pokušaja terorističkog napada, podsjetio da je OEBS već dao sud o izborima održanim 16. oktobra.

"Što se tiče pokušaja državnog udara, očekujem da se to vrlo temeljno istraži i svi u Crnoj Gori očekuju vrlo brzo izvještaj o svemu kako bi se dao odgovor na sve sumnje koje se izražavaju", poručio je Han.

Johanes Han: Očekujem temeljnu istragu
Johanes Han: Očekujem temeljnu istragu


Nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, ranije tokom dana evropski komesar je saopštio da bojkot institucija od strane opozicije predstavlja neodrživo stanje, kao i da stranke u Vladi imaju takođe odgovornost da iznađu način da ubijede opozicione partije da se vrate u Skupštinu.

Premijer Marković je poručio opozicionim partijama u bojkotu, da je Vlada spremna da uspostavi dijalog i da se opozicija vrati u parlament.

"Želim da pošaljem jasnu poruku crnogorskoj opoziciji da želim, kao predsjednik Vlade, da ovu situaciju riješimo na obostrano zadovoljstvo", rekao je Marković.

Govoreći o ostalim temama, komesar Han je podsjetio da je stopa javnog duga Crne Gore porasla za 40 odsto u posljednjih nekoliko godina.

"To je nešto čime se morate pozabaviti, ekonomija se mora pogurati, jer je to jedna od ključnih oblasti saradnje sa Crnom Gorom. Makroekonomska situacija je od izuzetne važnosti", rekao je Han nakon parafiranja finansijskiog sporazuma kojim Evropska unija dodjeljuje Crnoj Gori 24 miliona eura bespovratne pomoći.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG