Dostupni linkovi

Prošlost i strahovanja oživjeli u Srebrenici


Na izbornu noć na ulicama Srebrenice su bile raspoređene policijske snage
Na izbornu noć na ulicama Srebrenice su bile raspoređene policijske snage

Srebrenicom su do kasno u noć uz povike "Ovo je Srbija” i "Ovo je pobjeda" slavile pristalice Mladena Grujičića, kandidata za načelnika ove opštine kojeg su podržale stranke iz Republike Srpske (RS). Istovremeno, na ulicama su bile raspoređene policijske snage, kako bi spriječili incidente između Grujičićevih pristalica i onih koji podržavaju aktuelnog načelnika i protivkandidata Ćamila Durakovića.

I upravo kako su to analitičari i predviđali u Srebrenici se odigrava simbolična bitka Srba i Bošnjaka, a u središtu nije bolji život ni jednih ni drugih, već se i dalje sve prelama preko prošlosti i strahovanja.

U prilog tome idu i izjave oba kandidata, koje su uglavnom bazirane na žrtve, i ratnu prošlost. Ćamil Duraković otišao je i korak dalje u optužbama, tvrdeći kako je Bošnjacima ako pobijedi Grujičić u Srebrenici život nemoguć.

Ćamil Duraković: Grujičićeva politika proizvešće odlazak Bošnjaka iz Srebrenice
Ćamil Duraković: Grujičićeva politika proizvešće odlazak Bošnjaka iz Srebrenice

"Ovdje je riječ o konceptu. Ako vi kao pojedinac veličate ratnog zločinca i s njegovom slikom javno nastupate, ako je vašu kampanju u posljednjih desetak, petnaest dana vodio Vojislav Šešelj onda vam to dovoljno govori. Ako ste Bošnjak koji je preživio genocid, onda vam to dovoljno govori koliko je on spreman da radi u interesu svih građana", prokomentarisao je Duraković.

U tom slučaju, kako kaže Duraković, za Bošnjake Srebrenice u njoj nema budućnosti.

"Ja sam uvjeren da u vrlo kratko vrijeme i ovo malo Bošnjaka što se vratilo ovdje vjerovatno bi za par godina napustilo ove prostore, s politikom koju on vodi", ustvrdio je Duraković.

"Oni koji su se vratili će otići"

Na tom tragu je i udruženje Majke Srebrenice. Nakon što je objavljena kandidatura Mladena Grujičića uputile su otvoreno pismo u kojem navode da će, ako načelnik ne bude Bošnjak, oni koji su se vratili otići, a Memorijalni centar u Potočarima biti prepušten zaboravu.

"Bojimo se, jer se kao kandidat za načelnika prijavio mladić Mladen Grujičić koji poručuje da nikada neće priznati genocid. Mladić koji dovodi u pitanje na koji su način naši sinovi ubijeni. Bojimo se da će zbog političkih igara pobijediti na izborima. Šta će onda biti sa našom djecom, sa njihovim domom Potočarima?", napisale su u otvorenom pismu Majke Srebrenice.

Ukoliko pobijedi Grujičić, koji prema podacima Centralne izborne komisije ima i značajnu prednost, bio bi prvi Srbin - načelnik Srebrenice.

Mladen Grujičić na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću napisao je na Facebooku "Idemo dalje
Mladen Grujičić na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću napisao je na Facebooku "Idemo dalje

On je nezavisni kandidat kojeg su podržale sve srpske stranke. Javno je naveo kako je za njega priča o genocidu farsa koju nikada neće priznati. Bivši je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice. Poznat je i po tome što je na dan izricanja presude haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću objavio sliku na svom Facebook profilu uz komentar "Idemo dalje". Međutim, tvrdi da će i dalje dostojno biti obilježavan 11. juli.

"I nije mi problem da se poklonim svakoj žrtvi, tako da neće biti problema s obilježavanjem 11. jula. Opština će i dalje pomagati obilježavanje, u mjeri u kojoj bude u mogućnosti. Naravno, ne završava se život u Sreberenici nakon smjene Ćamila Durakovića. Ima ovdje još Bošnjaka koji mogu da se bave organizacijom 11. jula, tako da mislim da se neće ništa promijeniti", rekao je Grujičić.

Zarobljeni u prošlosti

Za građane, izbori su stvar manipulacije koju su i očekivali, prije nego li bolji život.

"Tu će vladati drugi. On će biti samo pijun kojeg će pomicati. Jer oni koji vladaju Srebrenicom oni neće da budu i odgovorni sutra, nego podmetnu jednog kojim će manipuslisati i koji mora raditi kako oni hoće", kaže nam Srebreničanin Senahid Hasanović.

Da se malo toga mijenja svjestan je i Milan Stjepanović.

"Period od 26 godina je prošao, a nije se na poboljšanju života uradilo do sada. Nešto sam pesimista", navodi Stjepanović.

Zarobljena u prošlosti Srebrenica nema drugog izbora osim da nastavi život, smatra politički analitičar Srđan Puhalo. Bez obzira na stavove, strahove i prijetnje, onaj ko dođe na vlast moraće posvetiti problemima građana i pri tome biti na ozbiljnom testu, jer je i previše dugo, kaže, taj gradić u fokusu samo kad su godišnjice i problemi.

"Bez obzira ko bude vladao naredne četiri godine u Srebrenici on će 360 dana morati da rješava egzistencijalne probleme tih građana, bez obzira da li su oni Srbi Hrvati ili Bošnjaci. Srbi ako budu na vlasti u Srebrenici, onda će se vidjeti kakav je taj odnos prema Srebrenici i da li je to što Srbi zovu veliki zločin, a Bošnjaci genocid da li će se na primjeren način odnositi i prema tim žrtvama. I to je jedan veliki test upravo zato što se kontekst mijenja. Više neće biti primorani da to obilježavaju već će biti neko ko će biti jedan od organizatora komemoracije u Srebrenici", vjeruje Puhalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG