Dostupni linkovi

Vučić o referendumu: Bez miješanja u unutrašnje stvari RS i BiH


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak uveče u Banjoj Luci, pred odlazak u Donju Gradinu na obilježavanje 75 godina od početka genocida u koncentracionom logoru smrti „Jasenovac”, da kada je u pitanju referendum o 9. januaru, Danu Republike Srpske, da se neće miješati u unutrašnje stvari u RS i BiH.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nazvala medijskim spekulacijama navode nekih medija da će premijer Srbije Aleksandar Vučić tražiti od predsjednika RS-a Milorada Dodika da odgodi referendum.

"Ovdje svi sve znaju, a na kraju se, nakon nekog vremena, ispostavi da ono što se plasira u javnosti, bude veoma daleko od istine", rekla je Cvijanović novinarima na banjalučkom aredoromu gdje je s Dodikom dočekala delegaciju Vlade Republike Srbije koju predvodi premijer.

Naglasila je da će referendum u RS-u biti održan bez obzira da li će biti bilo kakvih pritisaka, te opstrukcija, kojih već ima i ponovila da referendum nikoga ne vrijeđa i nije upuren niti protiv koga.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

"To je dan koji želimo da naši građani imaju i dobiju priliku da kažu da vole 9. januar i žele na taj dan da obilježavaju Dan RS. Tu nema nikakvih tajnih planova ili nekih drugih konstrukcija", kazala je Cvijanović

Ukazala je na važnost da RS i Srbija imaju dobru ukupnu saradnju, političku i svaku drugu, a posebno institucionalnu i to namjerava da se nastavi.

"Kao dobri prijatelji mi razmijenimo mišljenje o različitim stvarima, ali sigurno ne utičemo jedni na druge kada se donose institucionalne odluke. Svaki savjet je dobro došao, ali ovo oko čega se spekulira, samo je jedna od spekulacija, koja se pojavila s obzirom na aktulenost teme", dodala je ona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon dočeka Vučića, da je u bivšoj Jugoslaviji, na sistemski način, uništavana ili skrajnuta istina o Jasenovcu.

"Na današnjem rukovodstvu Srbije i RS-a i srpskog naroda u cjelini jeste da cijeli svijet sazna kako i na koji način je proveden genicid nad Srbima. Zato i ova manifestacija ima veliki značaj", rekao je Dodik.

Nakon toga delegacije RS-a i Srbije uputile su se u spomen području Donja Gradina gdje su prisustvovali obilježavanju 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru smrti „Jasenovac”,

Vlade Srbije i Republike Srpske zajednički su organizovale ovaj skup.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG