Dostupni linkovi

Napadač iz Orlanda zakleo se na vernost IDIL-u


Gradonačelnik Orlanda i šef policije polažu cveće za žrtve napada
Gradonačelnik Orlanda i šef policije polažu cveće za žrtve napada

Omar Matin, koji je u Orlandu u napadu u noćnom gej klubu ubio 50 ljudi, nazvao je pre zločina policiju i zakleo se na vernost militantnoj organizaciji "Islamska država" (IDIL), potvrdio je američki Federalni istražni biro.

Matin je bio američki državljanin poreklom iz Avganistana. Radio je kao obezbeđenje i prošle nedelje kupio je najmanje dva komada oružja.

Matin je počinio masakr sa najviše žrtava u istoriji SAD. Navodi se da je još pre dve godine godine iznosio "zapaljive komentare", kao i da je dva puta bio saslušavan, ali ipak nije završio na listi sumnjivih.

Direktor FBI Džejms Komi izrazio je snažno uverenje da je počinilac napada na gej klub u Orlandu Omar Matin radikalizovan, barem delimično, putem informacija koje je našao na internetu i da su ga verovatno inspirisale strane terorističke organizacije.

U međuvremenu, u Orlandu na Floridi održana su bdenja za žrtve napada.

Islamski verski velikodostojnik poručio je građanima koji su prisustvovali bdenju da muslimani stoje ujedinjeni sa njima protiv "ideologije mržnje, smrti i destrukcije".

Slična bdenja održana su u mnogim državama sveta, uključujući Francusku, Australiju, Veliku Britaniju i Nemačku.

Pretnja metastazira

Vodeći pretendent na republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata na izborima u SAD Donald Tramp poručio je da će obustaviti imigraciju iz zemalja sa "dokazanom istorijom" terorizma protiv SAD ili njihovih saveznika.

"Kad budem izabran, suspendovaću imigraciju iz delova sveta iz zemalja sa 'dokazanom istorijom' terorizma protiv SAD, Evrope i njihovih saveznika dok u potpunosti ne obustavimo takve pretnje", rekao je Tramp.

A najizgledniji kandidat Demokratske stranke za predsedničke izbore u SAD Hilari Klinton pozvala je, posle pogubnog napada u Orlandu, na pojačane napore u borbi protiv IDIL-a.

Ona je takođe otvoreno apelovala na određene arapske zemlje, poimence pomenuvši pojedine od njih, da spreče svoje građane da finansiraju tu terorističku organizaciju.

"Čak i ako smo sigurni da naši bezbednosni zvaničnici imati alate potrebne da spreče terorističke napade, neophodno je zaustaviti teroriste da dođu do alata koji su im potrebni za obavljanje tih napada. A to se posebno odnosi na oružje koje su upotrebili u Orlandu i San Bernardinu", upozorila je Klintonova i konkretizovala svoju poruku:

"Ako vas Federalni istražni biro nadgleda zbog sumnje da imate veze sa teroristima, ne možete tek tako odete i kupite pištolj, a da vam niko ne postavi nikakvo pitanje."

Kako IDIL gubi tlo u Iraku i Siriji, ona će nastojati da izvrši više napada i ojača svoje pozicije gde god bude mogla – od Avganistana, do Libije i Evrope, upozorila je Hilari Klinton:

"Ta pretnja metastazira, to smo videli u Parizu, to smo videli u Briselu. Treća oblast koja zahteva pažnju jeste sprečavanje radikalizacije i borba protiv Islamske države i drugih međunarodnih terorističkih mreža, koje regrutuju članove u Sjedinjenim Državama i Evropi", kazala je Klintonova, koja je zatim neobično neuvijeno upozorila pojedine arapske zemlje:

"Odavno je kucnuo čas da Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt i druge države da spreče svoje građane da finansiraju ekstremističke organizacije."

Američki predsednik Barak Obama u ponedeljak je, nakon napada, poručio da se Amerika neće prepustiti strahu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG