Dostupni linkovi

Potvrđena informacija o pogibiji srpskih državljana u Libiji


Prizor iz Libije, ilustrativna fotografija
Prizor iz Libije, ilustrativna fotografija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je potvrđena vest da su dvoje srpskih državljana - vezista u Ambasadi Srbije u Libiji Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić ubijeni.

"Ono što je naša služba sa 100 odsto sigurnošću mogla da potvrdi jeste da su stradali u vazdušnom udaru. SAD je bombardovala položaje Islamske države", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da prema dostupnim informacijama američke obaveštajne službe nisu znale da su u zgradi strani državljani.

On je naveo da je za kidnapovanje Srba najodgovorniji čovek po imenu Ahmed Abašir za koga je rekao da blisko sarađuje sa Islamskom državom Iraka i Levanta (IDIL) uz veliku materijalnu korist.

"Iza njega stoji druga osoba, ali ime ne mogu saopštim, da ne bi bili ugroženi životi drugih građana Srbije koji su u Libiji", rekao je Vučić.

Premijer je kazao i da do otmice službenika nije došlo slučajno, ali je odbacio navode da je u konvoju koji je krenuo iz srpske Ambasade bilo "mnogo novca".

Takođe, izrazio je sumnju u to da su Stankovićeva i Stepić bile mete otmice.

Vučić je rekao i da će predložiti da Ambasada Srbije u Libiji bude zatvorena, o čemu će se konsultovati sa Ministarstvom spoljnih poslova.

"Ovo je tužan dan za našu zemlju", naglasio je Vučić i dodao da će tela biti dopremljena u ponedeljak.

Libijsko tužilaštvo je potvrdilo da su tela srpskih državljana, Slađane Stanković i Jovice Stepića prebačena su u Tripoli. Kako je saopšteno, transportovana su tela svih 40 ubijenih u napadu američkih vazdušnih snaga na kuću za koju se veruje da je služila kao kamp IDIL-a.

Pentagon: Nejasne okolnosti smrti državljana Srbije

U međuvremenu se oglasio Pentagon. Peter Kuk, portparol američkog ministartsva odbrane rekao je da nije bilo informacija da se u kampu IDIL-a, u kom je stradalo dvoje srpskih državljana, ima i civila.

"Videli smo izveštaje o tome da su dvoje srpskih talaca ubijeni u Libiji. U ovom trenutku nemamo informacije koje bi ukazivale da su njihove smrti posledice udara koje su vojne snage SAD sprovele protiv pripadnika ID i kampa Islamske države u Libiji", izjavio je portparol Pentagona Petera Kuka.

Kako je naveo, snage SAD su posmatrale taj kamp nedeljama.

"U vreme napada nije bilo pokazatelja da u kampu ima i civila. Iako okolnosti njihove smrti ostaju nejasne, izražavamo najdublje saučešće srpskoj vladi i porodicama ubijenih", rekao je Kuk.

On je dodao da sve informacije koje možgu, podeliće sa srpskom vladom.

"Kada sprovodimo operacije, vojska SAD preduzima izuzetno opsežne mere da bi ograničila rizik od civilnih žrtava i u kampanji protiv ID nastavićemo to da činimo", navodi se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je prethodno da je najverovatnije tačna vest da su srpski državljani ubijeni u vazdušnim napadima američkih snaga protiv IDIL-a.

"Na žalost, mi smo juče popodne (petak) dobili informacije da je u tom napadu nastradalo više stranih državljana, među kojima su i dvoje službenika naše ambasade. Informacija još nije zvanično potvrđena od libijskih organa", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Vašingtonu će biti upućena nota

Pentagon je ranije saopštio da je u Sabrati izveo napad na uporište IDIL-a i da je glavna meta bio terorista povezan sa napadima u Tunisu. U izveštaju američkih vlasti se navodi da je ubijeno oko 40 ljudi u "kampu za obuku IDIL".

Dačić je rekao da su "tu su bili smešteni i strani državljani" i da su "od BIA dobili informaciju o tačnoj lokaciji" na kojoj se nalaze srpski državljani.

Načelnik bezbednosti BIA Ivan Todorov istakao je da se znalo gde je zgrada u kojoj su srpski državljani.

"Mi smo sa partnerskim službama došli do lokacije i grupe koja povezana sa IDIL-om, i u saradnji sa libijskom i partnerskim službama dobili informaciju", rekao je Todorov.

Ivan Todorov je naveo da su srpske obaveštajne službe i partnerske službe imale lokaciju na kojoj se nalaze i oteti i grupa odgovorna za njihovu otmicu, a da su lokalne vlasti čekale "pravi trenutak za ozbiljnu akciju".

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić je istakao da će Vlada Srbije tražiti objašnjenje od libijskih vlasti i SAD, a da će Vašingtonu biti poslata nota. Za sada nije bilo kontakta sa američkom administracijom.

Ministar je naveo da "nije bilo bombardovanja, srpski državljani sigurno ne bi bili ubijeni, jer interes otmičara nije sigurno bio da ih ubiju", dodavši da su otmičari tražili otkup od porodica otetih i da su o tome bile obaveštene srpske službe.

Šef diplomatije Srbije je dodao da će u narednim danima biti organizovan prevoz njihovih tela, sahrana u Srbiji i komemoracija u Ministarstvu.

"Ispitaće se kako je izvedena otmica i da li je bilo nepravilnosti tokom putovanja", pojasnio je Dačić.

Prošle godine je 8. novembra u Libiji na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica otvorena vatra, a dva službenika ambasade vezista - Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić su oteta. Tom prilikom je ranjen jedan libijski državljanin, a ambasador nije povređen. Oteti državljani Srbije nalazili su se u drugom automobilu.

Dačić je naveo da će biti ispitano kako je došlo do otmice i da li je bilo nepravilnosti prilikom putovanja tokom kog je izvedena otmica.

Takođe, rekao je da je bilo razmatrano da li treba zatvoriti Ambasadu u Tripoliju i da je ministarstvo odlučilo da je zadrži, a "isti stav ima čak i sad ambasador Oliver Potežica".

MSP nije pregovaralo o zahtevima otmičara

U međuvremenu je iz Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da to ministarstvo i bezbednosne službe Srbije "nisu imali nikakav kontakt sa otmičarima i nisu nikad primile bilo kakve njihove zahteve, pa ni eventualno one finansijske prirode, niti su o tome sa bilo kim pregovarali".

"Mi smo imali kontakt samo sa libijskim službama i Ministarstvom spoljnih poslova, kao i sa stranim službama. Razni navodni posrednici su se javljali porodicama, ali nijedan od njihovih navodnih zahteva, bilo da je reč o finansijama, oružju ili svakakvim drugim temama, nikad nije mogao sa libijske strane da bude potvrđen, tako da se o tome nikad nije ni moglo razgovarati", saopšteno je iz MSP Srbije.

Saučešće zbog nastradalih u Libiji

Ambasada SAD u Srbiji izrazila je duboko saučešće porodicama dvoje otetih i nastradalih srpskih državljana.

"Nakon što je čuo izveštaje medija, ambasador Kajl Skot je razgovarao sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem i ministrom spoljnih poslova (Ivicom) Dačićem kako bi izrazio svoje duboko žaljenje i iskreno saučešće američkog naroda povodom ovog tragičnog gubitka", navodi se u saopštenju Ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu.

"SAD su zahvalne Srbiji na njenoj posvećenosti kao partneru u Koaliciji protiv Islamske države Iraka i Levanza, koja se bori protiv strahota međunarodnog terorizma", dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG