Dostupni linkovi

Korupcija bez sankcija zbog nedostatka političke volje


Korupcija, ilustrativna fotografija
Korupcija, ilustrativna fotografija

Korupciji na Kosovu se ne sudi zato što nema političke volje, kažu rukovodioci institucija koji se bave borbom protiv korupcije.

Na osnovu najnovijeg izveštaja Transparensi internešnela za 2015. godinu, stepen korupcije na Kosovu isti je sa Moldavijom, Etiopijom i Dominikanskom Republikom.

Kosovo je u odnosu na prošlu godinu napredovalo za sedam mesta, sa 110. prešlo je na 103. i to zbog slabije konkurencije, ali, koeficijent, koji je mnogo bitniji, ne menja se poslednje tri godine, navodi za RSE Hasan Preteni, šef kosovske Agencije za borbu protiv korupcije.

"Od 2010. kada su počela merenja percepcije korupcije Transparansi internašenala, Kosovo je tada bilo pod koeficijentom 2,8. Godine 2011. imali smo 2.9. Najveći napredak je bio 2011. kada smo imali koeficijent 3,4, a zadnje tri godine je 3,3. Nema napretka, nema progresa. Glavne institucije Kosova nikako da borbu protiv korupcije stave na prvo mesto prioriteta. Uvek nalaze neke druge prioritete političke prirode", kaže Preteni za RSE.

On dodaje da se o korupciji mnogo govori i da su strategije za borbu protiv korupcije brojne, ali za ovu pojavu se i dalje ne sudi jer nema političke volje.

"Već 15 godina nemamo nikakvog visokog službenika da je kažnjen za korupciju. Tu i tamo su neki slučajevi odrađeni, ali to je sitna korupcija. Sitna korupcija nije problem, problem je tenderomanija, javne nabavke, tamo gde je više novca. Neki od tih službenika za kraći period zarade mnogo. Najveći problem je javna nabavka i u tom smislu nema nikakvog napretka", ističe Hasan Preteni.

Bez pritiska javnosti, kako dodaje, uspeha neće ni biti. O tome se govori prilikom objave međunarodnih izveštaja i to traje tri dana.

Sud, ilustrativna fotografija
Sud, ilustrativna fotografija

"Kada sudstvo kaže da ima preko 300.000 predmeta, koliko onda tu ima efikasnosti. Svakodnevno dobijamo izveštaje da predmeti zastarevaju. Ako ovom brzinom rade, stvarno niko neće ići u zatvor za korupciju. Da ne govorimo o konfiskaciji imovine. Mi smo tužilaštvu podneli imena preko 1.400 službenika svih nivoa na Kosovu, podignute su optužnice, imamo povratne informacije da su nastavili sa krivičnim gonjenjem - ali nema finala. S druge strane, nema ni transparentnosti, ni polaganja računa, na primer, Skupština već 15 godina nije raspravljala o tome kakvo sudstvo imamo. Nikad nisu sudije i tužioci izvestili narod kako su radili i gde su potrošili novac", zaključuje Preteni.

I iz Kosovskog demokratskog instituta kažu da je nedostatak kapaciteta u pravosuđu, nedostatak odgovornosti, integriteta i transparentnosti skoro na svim nivoima izvršne vlasti, dovelo Kosovo u istu grupu sa Moldavijom.

"Kosovo će postići napredak onda kada se sprovođenje zakona unapredi, poveća odgovornost i integritet institucija, kao i bolja saradnja i efikasnost institucija koje se bore protiv korupcije", kazao je Artan Canhasi iz Instituta.

Iz civilnog sektora prethodno su objavili da je najprofitabilnija profesija na Kosovu politika, te da veće bogatstvo stiče neko ko obavlja javnu funkciju u državnom sektoru, nego neko ko se bavi privatan biznis. Zabeležen je slučaj da jedan zvaničnik obavlja šest različitih poslova.

Na osnovu prijava imovine koja se predaje kosovskoj Agenciji protiv korupcije, može se primetiti da pojedini zvaničnici institucija poseduju nepokretnu imovinu, nasleđenu, štednju i luksuzne automobile, a njihove plate se, u proseku, kreću 17.000 eura godišnje.

XS
SM
MD
LG