Dostupni linkovi

Budvanska afera – tri u jedan


Jedno od hapšenja lokalnih čelnika u Budvi, ilustrativna fotografija
Jedno od hapšenja lokalnih čelnika u Budvi, ilustrativna fotografija

Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal vodi objedinjenu istragu protiv dvadeset troje osumnjičenih, među kojima je i Svetozar Marović, odnosno spojena su tri slučaja iz takozvane budvanske afere. Posljednje informacije govore da je tužilaštvo spojilo slučajeve ,,TQ Plaza“, ,,Jaz“ i ,,Prijevor“ u kojima je Opština Budva oštećena da oko jedanaest i po miliona eura.

Branilac više osumnjičenih u slučajevima „TQ Plaza“, „Jaz“ i „Prijevor“ advokat Zdravko Begović potvrdio je za naš radio da je Specijalno državno tužilaštvo spojilo ta tri predmeta. Ono što objedinjava te slučajeve su činjenice - da se za više okrivljenih sumnja da su učestvovali u dvije ili tri afere i da pojedini svjedoci saradnici obuhvataju više slučajeva.

Prema onome što je do sada saopštilo Specijalno tužilaštvo do sada je bilo ukupno pet svjedoka saradnika i to dva svjedoka saradnika u predmetu u javnosti poznat pod nazivom “TQ Plaza” i tri svjedoka saradnika u predmetu poznatom, pod nazivom “Prijevor”. Uz to jedno isto lice je svjedok saradnik i u predmetima “TQ Plaza” i “Prijevor”.

Prema riječima advokata Zdravka Begovića spajanje ovih slučajeva je bilo očekivano:

„Naredbom Specijalnog tužioca objedinjeni su predmeti i vodi se jedan jedinstveni postupak protiv više lica sa područja Opštine Budva budući da je formalno pravno takva mogućnost dozvoljena jer se radi o većem broju lica koja su akteri tih svih događaja. Upravo zbog pravne kvalifikacije, jednog krivičnog djela u produženom trajanju, to je bilo objektivno za očekivati, makar kada se odbrana pita o tome. U svakom slučaju vidjećemo, ja očekujem da će istraga biti završena u relativno kratkom vremenu i onda ćemo imati informaciju o tome ko je sve optužen i za koja krivična djela.“

Dvadeset troje okrivljenih se terete da su posljednjih nekoliko godina djelovali kao kriminalna organizacija u kojoj je svako imao ulogui to sa pozicija: opštinskog funkcionera, zaposlenog u lokalnim institucijama ili direktora privatne firme.

DPS uklanja Marovića sa čela Političkog savjeta

DPS uklanja Marovića sa čela Političkog savjeta

Premijer i predsjednik DPS Milo Đukanović je rekao da sve strukture njegove partije rade nesmetano, nakon pritvaranja predsjednika Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića.

Upitan kako će Politički savjet Demokratske partije socijalista raditi s obzirom da je u pritvoru njegov predsjednik Svetozar Marović, Đukanović je odgovorio da će Glavni odbor DPS razmotriti nastalu situaciju i vidjeti ko će u narednom periodu biti na čelu Političkog savjeta stranke.

Upitan u kakvim je odnosima u posljednje vrijeme bio sa Svetozarom Marovićem kao dugogodišnjim političkim saradnikom, Đukanović je kratko odgovorio "u odličnim kao cijelo ovo vrijeme“.

Svetozar Marović je uhapšen u četvrtak zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja na organizovan način u sva tri slučaja.

U slučaju „Jaz“ osumnjičeni se terete da su Budvu oštetili za 2,1 milion eura, u slučaju „TQ Plaza“ šteta se procjenjuje na skoro osam miliona eura, dok u slučaju „Prijevor“, kojim je obuhvaćen Miloš Marović, sin Svetozara Marovića, šteta po Opštinu je bila oko milion i po eura.

Sve ukupno Budva je u ova tri slučaja oštećena za oko 11,5 miliona eura. Analizirajući dokumentaciju tužilaštvo je došlo do zaključka da je u opštinskim poslovima godinama bilo zloupotreba, a uz to su gotovo svi svjedoci saranici ukazali da je Svetozar Marović rukovodio spornim poslovima.

Spajanjem postupaka, sadašnjim osumničenima će se suditi za više krivičnih djela, što je po mišljenju Veselina Radulovića, advokata nevladine organizacije MANS koja je godinama unazad ukazivala na malverzacije u budvanskoj opštini, povoljnije za buduće optužene:

„Na osnovu malo informacija što sam mogao da dobijem, kao i vi, iz medija, pretpostavljam da će određenim optuženima da se sudi za više krivičnih djela u jednom spojenom postupku. To je svakako povoljnije za optužene jer će onda primjenjivati odredbe zakona o sticaju krivičnih djela, što je svakako povoljnije jer će biti izrečena jedinstvena kazna koja mora biti manja od pojedinačnih ili zbirnih koje se utvrde za svako krivično djelo. Sve pričam pod pretpostavkom jer ne znam čime sve tužilaštvo raspolaže i čime se rukovodilo sada kada predlaže spajanje postupaka.“

Dodajmo da informacije o pravnoj proceduri, istrazi, budućim optužnicama, šteti po javne finansije, mogućim novim nagodbama o priznanju krivice - prate i medijske spekulacije o životu glavnoosumnjičenih u spuškom istražnom zatvoru. Medijiski stupci se pune navodnim pouzdanim informacijama o tome - ko se kako ponaša, ko je kome ustupio sobu, šta ko ima od namještaja u ćeliji, ko je kome poslao stolicu i slično.

XS
SM
MD
LG