Dostupni linkovi

Crna Gora pozvana u NATO, vrata Alijanse otvorena za zemlje regiona


Stoltenberg i Lukšić: Korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Stoltenberg i Lukšić: Korak ka stabilnosti Zapadnog Balkana

Ministri spoljnih poslova NATO konsenzusom su odlučili da upute poziv Crnoj Gori za pristupanje Sjevernoatlanskom savezu.

Nakon poziva Crnoj Gori sa ministarskog sastanka u Briselu, generalni sekretar Alijanse Jens Stoletenberg poručio je da su vrata NATO otvorena i za ostatak Zapadnog Balkana. Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić je naglasio da pozivnica Crnoj Gori predstavlja argument u prilog stabilnosti regiona.

NATO pozivnica je priznanje reformskim naporima Crne Gore, ali je još potrebno da se radi: EU i NATO put zahtijevaju stalne napore u vladavini prava, saopštio je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han.

Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora, ali i uspjeh cijele Crne Gore - poručio je Đukanović na svečanom koktelu u Vili Gorica.

I drugi politički subjekti u Crnoj Gori reagovali su na dobijanje pozivnice za člansto u Alijansi.Premijer Milo Đukanović je poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO okarakterisao kao istorijski dan za zemlju, najznačajniji poslije referenduma 2006.

VIDEO - Svečanost državnog vrha: Pozivnica u NATO

Svečanost državnog vrha: Pozivnica u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

“Pozivnica za NATO je veliko dostignuće za Crnu Goru nakon godina veoma predanog rada. Čestitam svima koji su uključeni u ovaj proces u Crnoj Gori i radujem se daljem razvijanju britansko-crnogorskih odnosa unutar NATO porodice u narednim mjesecima i godinama“, kazao je britanski ambasador u Crnoj Gori Ian Viting.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je da je pozivnica pečat na nezavisnost, dan za pamćenje, ali dan i za novi početak: "Sad smo u Alijansi koja će zaštiti i našu sigurnost i dati pouzdanost čitavom našem razvoju. U Crnoj Gori nema konačnih pobjeda, i idemo dalje", zaključio je Krivokapić.

Širenje NATO na Istok ne može ostati bez odgovora, ali je rano govoriti o konkretnim koracima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom poziva Crnoj Gori da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi. No, ruski senator Viktor Ozerov je, kako prenosi Ria Novosti, izjavio da će Rusija prekinuti zajedničke projekte sa Crnom Gorom ako se Podgorica pridruži NATO.

​NATO je odbrambena alijansa i njegova odluka da se proširi na Balkan nije uperena protiv Rusije ili bilo koje druge države, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri, nakon što je upućen poziv Crnoj Gori da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi. Keri je čestitao Crnoj Gori na pozivnici da počne pristupne pregovore sa NATO.

Džonatan Ajl sa Kraljevskog instituta združenih oružanih snaga u Londonu rekao je za Radio Slobodna Evropa da je pozivnica Crnoj Gori za NATO u mnogim aspektima posledica i ruske invazije na Ukrajinu. "Jedan od ključnih argumenata za poziv je potreba da se Moskvi pošalje jasna poruka da Rusija ne može odlučivati o sferi uticaja u Evropi i da ne može podeliti Evropu po tim sferama", kaže Ajl.

Analitičarka instituta "Karnegi Evropa" Džudi Dempsi kaže za Radio Slobodna Evropa da odluka NATO o proširenju šalje snažan osećaj širenja bezbednosti na Zapadni Balkan. To je važan signal i ostalim državama u tom regionu.

Nakon NATO pozivnice Crnoj Gori samo četiri države jugoistočne Evrope ostaju izvan Alijanse: BiH, Kosovo, Makedonija i Srbija - navodi Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Kada i zvanično bude primljena u NATO Crna Gora će postati 29. članica tog vojno političkog saveza.

Posljednje proširenje NATO-a bilo je 2009., kada su se Alijansi pridružili Albanija i Hrvatska.

(VIDEO: Građani o reakciji Rusije na poziv za članstvo u NATO)

Građani o reakciji Rusije na poziv za članstvo u NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

XS
SM
MD
LG