Dostupni linkovi

Reakcije: Upadom u redakciju Klix.ba policija zastrašuje medije


Poruka na prozoru portala Klix.ba
Poruka na prozoru portala Klix.ba

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske (RS) su, nakon sedmosatnog pretresa, napustili prostorije redakcije portala Klix.ba u Sarajevu gdje su vršili istragu zbog - kako se pretpostavlja - nedavno objavljene tajne snimke navodne kupovine glasova u Republici Srpskoj, koje je objavio taj portal a prenijeli brojni bh. i inostrani mediji.

"Jutros su ušli nešto prije devet sati. Mi smo bili na svojim radnim mjestima. Nama je rečeno: 'Mi smo iz policije. Iste sekunde ustanite i udaljite se od svojih računara i otiđite u drugu prostoriju'. Uzeli su lične podatke svih osoba koje su zatekli u prostorijama. Pretresli su sve prostorije. Izuzeli su određenu računarsku opremu, hard diskove, određene USB stikove, rokovnike, CD-ove, mobitele", kaže za RSE Edita Gorinjac, novinarka portala Klix.ba koja je i autorica teksta o "kupovini" poslanika u RS.

Kako je naglasila, novinari Portala su iznenađeni ovom reakcijom policije.

Vukelić: Novinari, bojkotujte Dodikov novogodišnji prijem

Vukelić: Novinari, bojkotujte Dodikov novogodišnji prijem

Zbog upada policije u redakciju Klix.ba, predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić poziva banjalučke novinare da bojkotuju novogodišnji prijem kod predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

"To je čin neprimjeren demokratskom društvu, a mislili smo da je to vrijeme iza nas. Istovremeno, predsjednik RS organizuje prijem za novinare na kojem će se hvaliti stepenom postignutih sloboda medija u RS. Smatram da je to neprimjereno i da novinari trebaju da pokažu svoj stav tako što se neće odazvati tom prijemu", rekao je Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala www.capital.ba.

"Pretres je trajao više od sedam sati. Ovo je klasični napad na medije. MUP RS-a i pravosudne institucije se, očigledno, u ovoj državi bave nekim stvarima koje, po mom mišljenju, ne bi trebale biti predmet njihovih istraga. Predmet njihovih istraga trebalo bi da bude da li je bilo ili nije bilo korupcije u najvišem zakonodavnom tijelu jednog entiteta. Međutim, oni istražuju otkud redakciji Klix.ba snimak i ko su naši izvori - što je apsolutno apsurdno. Mi nismo uopće dužni otkriti svoje izvore, niti ćemo ih otkriti", kategorična je novinarka Gorinjac.

Pored Edite Gorinjac, policijski službenici su više od sedam sati u prostorijama ovog portala zadržali i urednika Jasmina Hadžiahmetovića, te direktore portala Darija i Marija Šimića.

Podsjetimo, Klix.ba je 15. novembra objavio tonski snimak na kojem se čuje da, kako se tvrdi, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS radi formiranja skupštinske većine.

Na početku snimka Cvijanović drugoj ženskoj osobi govori da se "ne sekira", a ona uzvraća da su to "sigurno ona dva 'papka' ".

"Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsednik stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću videti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad...", čuje se kako, prema tvrdnjama, govori Cvijanović.

Iz MUP RS-a navode da se pretres vršio zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona.

(Sporni tonski snimak)


Reakcije

Ranije je generalna sekretarka Udruženja BH novinari, Borka Rudić, pozvala sve novinare da dođu ispred redakcije Klixa u Sarajevu i protestuju zbog pretresa.

Ona je istakla da "umesto da policija istražuje autentičnost snimka i da se bavi time da li je bilo kupovine glasova, maltretira novinare i bavi se efemernom stranom tog slučaja".

Sektor za slobodu medija OSCE-a, kojim predsjedava istaknuta bh. novinarka Dunja Mijatović, takođe se oglasio saopštenjem.

Dunja Mijatović
Dunja Mijatović

"Ovo je ozbiljan i nesrazmjeran prekršaj prava novinara da izvještavaju o temema javnog interesa. U potpunosti priznajemo važnost vladavine zakona, ali smatramo kako je ovaj slučaj predstavlja neprihvatljiv tretman medija u demokratskom društvu", navodi Mijatović u saopštenju objavljenom na stranici OSCE-a.

"Ovo je novi slučaj koji nam daje povoda za brigu o tome kako su mediji i novinari tretirani u Bosni i Hercegovini. Sloboda medija se pogoršava, a takvo stanje mora se zaustaviti i pozivam vlasti da se pozabave ovim pitanjem", zaključak je OSCE-ovog saopštenja.

I Društvo novinara BiH najoštrije osuđuje policijsko treniranje strogoće nad kolegama portala Klix. Ocjenjuje se da je došlo do potpune zamjene teza, te su pripadnici MUP-a RS-a i FUP-a (Federalna uprava policije), umjesto da istraže takozvanu aferu "papak" i provjere ko to novcem osiromašenih građana Bosne i Hercegovine kupuje glasove i za narednu četvorogodišnju vladavinu, oni traže krivca koji je snimak dostavio medijima.

Zgrada u čijem je sjedištu redakcija Klix.ba
Zgrada u čijem je sjedištu redakcija Klix.ba

"Znači li to da će novinari za svaki svoj tekst, koji je uz to i argumentovan, biti predmet policijskih istraga. Bili bi smo sretni kad bi Sarajevo i Banja Luka bili ovako ažurni u osiguranju života dostojnog čovjeka, a ne samo duvanju leđa političarima", navodi se u saopštenju Društva novinara BiH.

Mediacentar Sarajevo se pridružuje kolegama iz cijele Bosne i Hercegovine u izražavanju svoje podrške redakciji Klix-a.

"Ovo što se danas desilo redakciji Klix-a jeste krajnje opasna praksa koja može imati velike posljedice za ukupnu demokratiju u BiH. Uvesti policiju u redakciju jednog medija i tražiti od njih da kažu izvor svoje vijesti jeste isto što i tražiti od države da popusti pred ucjenom moćnih. To se u politici naziva borba za suverenitet a u medijima održavanje pozicije koja te čini službom u korist javnosti. Solidarnost sa novinarima i redakcijom Klix danas je glavno pitanje u BiH", ističe se u izjavi Bore Kontića, direktora Mediacentra.

"Ako dopustimo da se ovako krši sloboda izražavanje i pravo na objavljivanje informacija od interesa za javnost onda možete očekivati da vam policija upada u kuću kad god to odluči neko iz ovdašnje politike", naveo je Kontić.

Mehmed Halilović
Mehmed Halilović

"Ključna stvar je sam sadržaj tog snimka koji ima, prevashodno, politički karakter i morao bi se razrješavati političkim sredstvima, a vjerovatno ukoliko se dokaže vjernost samog snimka ima i krivično-pravni osnov za krivični progon. Mislim da je to ključna stvar koja u ovom slučaju nije urađena nego se pribjeglo jednom drugom sredstvu koji jeste pritisak, koji jeste zastrašivanje medija i pokušaj da se javnosti onemogući da dobije valjane informacije", kaže Mehmed Halilović, bivši ombudsmen za medije.

"Zaštita novinarskih izvora i izvora povjerljivosti tih izvora je jedan od temeljnih stubova slobode štampe. Bez toga nema slobode štampe, odnosno demokratskog društva", ističe Halilović.

Istražne radnje

Nakon objavljivanja spornog snimka, Uprava kriminalističke policije MUP Republike Srpske podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopšteno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U saopštenju iz MUP RS tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen "montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba - sagovornika".

Istragu o ovom slučaju u Republici Srpskoj preuzelo je Specijalno tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG