Dostupni linkovi

Šaškor: Milan Bandić – ogledni tranzicijski junak


Milan Bandić
Milan Bandić

Prekrasnu zagrebačku listopadsku večer većina njegovih stanovnika provela je uz televizore. Izravni prijenosi ispred policijskog pritvora, stanova i vila u elitnim četvrtima smjenjivale su se nabrajanjem mogućih kriminalnih radnji uz koje se već dugi niz godina vezuje ime moćnog zagrebačkog gradonačelnika i njegovog kruga.

Ima neke ironije u hapšenju Milana Bandića i petnaestak visokih gradskih dužnosnika zajedno s ''kraljem otpada'' Petrom Pripuzom. Neodoljivo izranjaju slike iz mafijaških filmova i serija, ili s napuljskih ulica.

Korupcija i gradske vlasti pojmovi su koji gotovo svugdje u svijetu čine nerazdvojni tandem.

Zagreb tu nije iznimka.

Ono što je specifično je da je Milan Bandić ''pao'' u trenutku najveće, gotovo apsolutne moći. Uspješno se pridizao nakon nekoliko padova, političkih i osobnih. U jednoj od tih okuka izbačen je iz svoje matične stranke, SDP-a i nastavio put kao nezavisni političar, okružujući se isključivo vlastitim ljudima. Izgradio je savršenu klijentelističku mrežu, u kojoj je bilo mjesta za svakoga – poduzetnike, stručnjake, radnike, bankare, policajce, branitelje, novinare, sportaše, umjetnike, činovnike, domaćice, umirovljenike, crkvu. Crkvu naročito. Izvorno ljevičar, odlutao je do krajnje desnice, pa se opet utaborio u neki svjetonazorski centar. Ali ni tu nije izbirljiv. Jednog dana je bio na partizanskoj proslavi s Titovom značkom na reveru, drugog je ugostio desničarsku aktivisticu Judith Reisman.

Zadužio je tisuće, deseci tisuća su mu vraćali odanim sljedbeništvom.

Grad je vodio mješavinom čeličnog apsolutizma i populističkog podilaženja svim društvenim skupinama. Izborna baza mu je bila beskonačna.

Zagreb se za vrijeme nekoliko gradonačelničkih mandata Milana Bandića promijenio. Izgrađene su stotine kilometara novih cesta, nova stambena naselja i poslovne zone, deseci vrtića i škola, sportske dvorane, kulturne ustanove.

Međutim, sve što se radilo, a radilo se mnogo, bilo je predmet žestokih osporavanja. Sumnja u ozbiljnu korupciju postoji već petnaestak godina.

Spominju se manipulacije gradskim zemljištem, promjene urbanističkih planova uz pogodovanja investitorima, uništavanje zelenih zona, intervencije u gradskoj jezgri i u spomeničku baštinu, nelegalno zapošljavanje u gradskoj upravi i poduzećima, namještanje javnih natječaja, ili izravna pogodba za krupne poslove, kupovanje medija, raspodjela gradskog novca i funkcija po načelu podobnosti ili odanosti ''vođi''.

A i novoizgrađeni objekti su se počeli urušavati, ulice tonuti, podrumi poplavljivati. Zagrebačka Medvednica je zbog preizgrađenosti i zapuštenosti infrastrukture doslovno počela kliziti prema gradu.

I to je rezultat udarništva ''a la Bandić''.

Vidljiva imovina gradonačelnika i njegovih najbližih suradnika debelo je nesrazmjerna prihodima koje su prijavljivali u imovinskim karticama. Pritom su mnogi uhvaćeni i u osobnim aferama, od kocke i korištenja usluga prostitutki do namještanja poslova rodbini, prijateljima i znancima.

Milan Bandić posjeduje politički talent i energiju bez presedana. Shvatio je razočaranost građana politikom i naraslo nepovjerenje u političare, ali i u institucije. Od sebe je stvarao instituciju. Ja delam, drugi pričaju – njegova je parola. Odnedavno se predstavljao kao budućim ''gradonačelnikom Hrvatske'', pripremajući raznovrsnu koaliciju za državne izbore.

Ovaj put nije bio bez izgleda. U javnosti je zavladala svojevrsna otupjelost na korupciju. Počela se prihvaćati kao sastavni dio života. ''Ma možda on i krade, ali mnogo radi, nešto je napravio'', najčešći je odgovor rezigniranih ljudi.

Za nadati se da grad uskoro neće biti zatrpan neodveženim smećem i zastojem u radu drugih važnih gradskih službi.

Nije samo Bandić odoljevao dugogodišnjem sumnjičenju. HDZ-eovi gradonačelnici Zadra, Virovitice, Novog Vinodolskog birani su na izravnim izborima bez obzira na takve sumnje, a neki i nakon presuda. Slično je bilo i sa SDP-eovom županicom Sisačko-moslavačke županije. Uostalom, i cijela jedna stranka, HDZ, na optuženičkoj je klupi zbog nelegalnog izvlačenja javnog novca, a rejting joj iz dana u dan raste.

Neosjetljivost na korupciju velika je boljka tranzicijskih društava. Zato je za zdravlje hrvatskog društva važno da se ova, kao i druge otvorene i neotvorene istrage, dovedu do kraja. Na zakonit i pravno uvjerljiv način.

Ovu akciju sprovela je policija, odnosno njezin posebni dio zadužen za organizirani kriminal. Kako ju je pripremila i kojim dokazima opskrbila, još nije poznato.

Grad Zagreb koji je doslovno počivao na jednom čovjeku i njegovom krugu izabranika, našao se u složenoj situaciji. Uhapšeni su i neki od najvažnijih ljudi gradskih poduzeća. Za nadati se da grad uskoro neće biti zatrpan neodveženim smećem i zastojem u radu drugih važnih gradskih službi. Ohrabruje istup šefa opozicije u Zagrebu i Bandićevog ljutog protivnika, SDP-ova Davora Bernardića koji je izrazio podršku Bandićevoj zamjenici Sandri Švaljek u obnašanju dnevnih dužnosti kako bi Grad mogao funkcionirati. Razumljivo, zatražio je i prijevremene izbore u Zagrebu.

Milan Bandić svojevrsni je junak ovoga doba, renesansni tranzicijski čovjek. Je li kriv pred zakonom, nije na novinaru da sudi.

Ali da je od politike i od rada za opće dobro napravio cirkus, napravio je.

  • Slika 16x9

    Ines Šaškor

    Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE. Autorica kolumne Zrno soli na portalu RSE.

XS
SM
MD
LG