Dostupni linkovi

Hrvatska bez strategije na Eurosongu


Klapa sa pjesmom "Mižerja" na Eurosongu u Malmeu 2013.
Klapa sa pjesmom "Mižerja" na Eurosongu u Malmeu 2013.
I Hrvatska je ove godine uzela pauzu od Eurosonga zbog financijske krize a povlačenju su kumovali i loši nastupi njezinih predstavnika zadnjih godina - pojašnjavaju na Hrvatskoj radioteleviziji, koja je organizator učešća na pjesmi Evrovizije. I dok neki sugovornici ističu da im je svejedno, drugi smatraju da je propuštena dobra prilika za promociju zemlje za "male pare".

Pjesma Mižerija i Klapa s mora, s kojom je Hrvatska nastupila na Eurosongu 2013., samo je nastavila višegodišnji niz loših plasmana hrvatskih predstavnika na toj glazbenoj manifestaciji. Organizator je 2014. odlučio preskočiti.

"HRT je ovu odluku, između ostalog, donio i u svjetlu slabih plasmana hrvatskih natjecatelja na Eurosongu posljednjih godina. Odluku o privremenom neodlasku na Eurosong već ranije su donijele i neke druge države Evrope, odnosno regije, poglavito one koje su pogođene gospodarskom krizom i recesijom", ponavlja Igor Medić, glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije (HRT).

TV i filmski kritičar, Nenad Polimac, misli da je šteta i da novac za takvu europsku promociju ne bi trebao biti razlogom odustajanja.

Eurosong
Eurosong
"Mislim da je to šteta jer je to super pozornica. Idete u svijet puno više, nego što ste nekada išli. Imate i Internet na raspolaganju i pjesma se sluša puna četiri mjeseca prije nego što dođe u finale. Prisutni ste na sceni. Naravno da su troškovi važni. Kada pogledate koliko je zemalja sudjelovalo prije tri godine, činjenica je da taj broj opada, tako da će sam Eurosong nešto morati mijenjati u tome. Mi nismo kao glavni problem našeg odustajanja istakli da je to sve skupa preskupo, nego da to nas ne zanima. Zapravo glavni problem je bio što su naša posljednja dva predstavnika prošla katastrofalno. Nismo prošli ni polufinale", tvrdi Polimac.

Bez obzira na kič i sve nižu razinu, finalna večer Eurosonga je i dalje jedan od glavnih događaja godine po broju gledatelja na svjetskim televizijama. Ali, zaključuje Polimac, Hrvatska treba imati bolju strategiju:

"Bolji selektor treba. Mislim da je HRT to jako loše radio. Crna Gora je bez problema ušla u finale a mi to nismo mogli onih prethodnih godina. Mi smo puno petljali, odnosno zabavna reakcija HRT-a, oni su za sve to krivi."

Emilija Kokić s grupom Riva i pobjedničkom Rock me baby iz 1989., koja je 1990. Eurosong dovela u Zagreb, kaže da je šteta, ali bolje i ne biti, nego ići bez vizije.

"Sumnjam da su novci problem. To je moje mišljenje. Problem je nedostatak ideje, kreativnosti, strasti, ljubavi i želja za što boljim plasmanom. Ako nedostaje vizija, onda je bolje da se to i ne radi", ističe Kokić.

Anketirani Zagrepčani ne plaču puno za Eurosongom, imaju većih briga, al poneke bi ipak radovalo da su na toj glazbenoj pozornici, ove subote, i predstavnici Hrvatske.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
Direktan link

Hrvatska televizija izravno prenosi završnicu Eurosonga, ali, budući da nema svog predstavnika, nema ni pravo glasanja. Što će biti druge godine, tek će se odlučiti.

"Ovo nije konačna odluka, nego privremena. Stoga treba pričekati i vidjeti odluku o eventualnom povratku na Eurosong programskog rukovodstva sljedeće godine", zaključuje Igor Medić, glasnogovornik HRT-a.
XS
SM
MD
LG