Dostupni linkovi

Jacobson za RSE: Formiranje suda po odluci UN gora opcija za Kosovo


Jacobson o formiranju suda za ratne zločine na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
Razgovarao Fatmir Aliu (Priredila Amra Zejneli)

Američki ambasador na Kosovu Tracey Ann Jacobson u intervjuu za RSE navodi da ukoliko Kosovo ne uspe da odobri formiranje suda za odlučivanje o navodima iz izveštaja Dicka Martya, sledi gora opcija – to će preuzeti UN, a SAD neće staviti veto na tako nešto. To bi podrazumevalo i da se nadležnosti suda prošire a veza između Kosova i suda ne bi postojala.
RSE: Zašto je Kosovu potrebno da formira sud za ratne zločine?

Jacobson: Moja vlada je više od tri godine, zajedno sa EU, uložila u potpuno transparentnu i odgovarajuću istragu navoda iz izveštaja Dika Martija, predstavljenog Savetu Evrope 2010. Tokom ovog vremena prvenstveno smo se fokusirali na to da specijalni istražni tim izvrši istragu, što je urađeno u saradnji sa vladama u reigonu. Sada smo stigli do toga da se istraga približava kraju. Očekujem da negde u junu, specijalni tužilac, ambasador Clint Williamson, ne znam šta će tačno da uradi, ali će da pruži neke od informacija o rezultatima te istrage.

Veoma je važno da pre toga Kosovo pošalje signal da je spremno da se suoči sa ovim optužbama koje nekoliko godina predstavljaju crni oblak nad Kosovom. Na neki način, da je u potpunosti transparentno, i da ima međunarodnu kredibilnost. Zapravo, radi se o kosovskoj kredibilnosti; o uspostavljanju specijalnog kosovskog suda sa međunarodnim sudijama, sa sedištem na Kosovu i van Kosova, gde bi se tretirala osetljiva pitanja, kao što su intervjui sa svedocima.

To bi značilo da se Kosovo suočava sa međunarodnom odgovornošću. Mislim da taj zadatak jeste izazov jer zahteva dvotrećinsku većinu u Parlamentu. Ali ovo je, sigurno, jedan od najvažnijih zadataka koji tražimo od Kosova tokom mog boravka ovde.
RSE: Da li ima pozitivnih signala i šta ukoliko to ne prođe u Parlamentu?

Jacobson: Verujem da su ljudi počeli da shvataju da ukoliko to ne uspe opcije su mnogo gore. Ukoliko imamo kosovski, međunarodni sud sa dva sedišta, koje Kosovo zahteva, dvotrećinskom većinom odobreno u Skupštini, to šalje signal Evropskoj uniji, nama, Sjedinjenim Državama, da je Vlada Kosova angažovana u transparentnom, međunarodnom i kredibilnom procesu. Ako Kosovo ne uspe u tome, ono što je moguće da se desi jeste da to pitanje preuzme neko međuanrodno telo, kao što su Ujedinjene nacije.

Znate da je tokom naših tromesečnih sastanaka u New Yorku, gde premijer Dačić i premijer Thaci govore o napretku u dijalogu, tu jedna članica Saveta bezbednosti, Rusija, koja uvek iskoristi ovu priliku da kritikuje Kosovo zbog ovih navoda. Zato mislimo da bi za Kosovo bilo mnogo bolje da ima sud sa uticajem, kojeg je samo tražilo, koji bi bio međunarodni što se osoblja tiče; nego da to bude proces u UN sa većim obimom, koji ne bi bio ograničen samo na navode iz Martijevog izveštaja, već i na šire, i koji bi bilo u potpunosti isključen od Kosova. To bi potencijalno bilo veoma štetno za kosovsku kredibilnost i zapravo bi služio kao instrument onima koji žele da dovedu u pitanje nezavisnost Kosova.
RSE: Ali neki kažu da čak i taj sud dovodi u pitanje nezavisnost Kosova i integritet, ako se to uporedi sa ostalim zemljama u regiji koje nisu imali takav sud.

Jacobson: Želim istaći da ovaj sud, ovaj predlog za sud, ni na koji način ne predstavlja indikaciju o nedostatku odgovornosti ili napretka Kosova. Naprotiv, predlog na stolu, razmena pisama Kosova i EU, uključuje dva elemenata – formiranje specijalnog suda koji će se baviti istragom posebnog istražnog tima; a takođe je uključena i izmena mandata EULEX-a, odnosno da se prepozna napredak Kosova, da se pokaže da će Kosovo imati više izvršne vlasti, na primer, rukovodstvo nad Specijalnim tužilaštvom. EULEX više ne bi preuzimao nove slučajeve osim ukoliko Vlada to zahteva. To zaista znači sazrevanje kosovskog pravosudnog sistema.
Takođe bih htela da naglasim da, kako sam čula u medijima, ideja koja je predstavljena kao Tribunal za OVK, je apsolutno pogrešna. To je sud koji bi se potencijalno bavio optužbama pojedinaca. Ne radi se o ratu 1999., niti o nekoj grupi. Zaista je ograničeno na navode iz izveštaja Dika Martija, a za Kosovo je najbolja mogućnost da to reši, i da bude u mogućnosti da se bavi ostalim važnim pitanjima u budućnosti bez mrlje u vidu ovog izveštaja, bez daljeg odugovlačenja.
RSE: Po vama, kosovske vlasti se ne trebaju kriviti za to. Ali, s druge strane, imamo EU misiju, za vladavinu prava. Ko treba da snosi krivicu?

Jacobson: Nije moj posao da krivim ikoga. Naš glavni fokus je bio da se istraga izvrši. Ali, sada, moramo se suočiti stim da se jun približava, kraj istrage se približava, i Vlada Kosova je radila veoma mnogo sa EU kako bi se pronašlo najbolje moguće rešenje. Mi podržavamo ovo rešenje koje je sada na stolu, i to vidimo kao jedini put napred za Kosovo.
RSE: Kome ovaj sud treba biti odgovoran? Zašto treba biti u Prištini i negde drugo? Da li će to izgledati kao 'Dik Marti sud'?

Jacobson: To bi bio sud sa međunarodnim osobljem, osnovan na zahtev Vlade Kosova. Što se sedišta tiče – trenutno ne znam. Razne diskusije su u toku. To bi trebao da bude bilateralni sporazum Kosova i države koja odluči da ’ugosti’ sud. I sud bi bio ograničen na navode iz perioda navedenog u Martijevom izveštaju.
RSE: Rekli ste da Kosovo treba od treće zemlje da zatraži tako nešto. Da li postoji neki vremenski rok za to?

Jacobson: To je proces, i za taj proces je potrebno nekoliko faza. Prvu fazu zaista treba da uradi ovaj postojeći Parlament pre nego što se raspusti. Čujemo razne glasine da će se u Parlamentu glasati za njegovo raspuštanje kako bi došlo do izbora. Ključna je razmena pisama u uspostavljanju razumevanja između Kosova i EU pre juna. Kasnije, novi Parlament bi trebao da se bavi zakonodavnim pitanjima, kao što su sporazum sa državom koja će ugostiti taj sud. To bi verovatno trebalo da sačeka sledeći saziv Parlamenta. Ali potrebna nam je razmena pisama sada kako bi se uspostavila zakonska osnova.
RSE: Kada Ambasador Williamson završi taj izveštaj, moguće je i da ga je završio, kome će taj izveštaj biti predat? Ko će ga prvo videti?

Jacobson: To bi bio taj sud koji bi se bavio tim istragama, ukoliko je to završeno. Ukoliko dve trećine Skupštine glasa za taj predlog.
RSE: Znači izveštaj se neće objaviti pre osnivanja suda?

Jacobson: Ne znam šta će ambasador Williamson specifično uraditi u junu. On vodi nezavistan pravosudni proces, i da li će to biti preko konferencije za štampu ili...Ne znam. Reći će nam kad je spreman.
RSE: Šta ukoliko Kosovo ne uspe da odobri formiranje suda?

Jacobson: U tom slučaju, smatram da će biti poziva da to preuzme UN. I SAD, iako smo dobri prijatelji sa Kosovom i podržavamo razvoj Kosova, neće biti u mogućnosti da stave veto na to.
RSE: Da li kosovski lideri to znaju?

Jacobson: Da, bili smo veoma jasni u tome. Prošle godine smo imali i veoma iskren razgovora sa političkim liderima. Ja sam ih ugostila. Imali smo sastanak i sa Jonathanom Moorom, mojim kolegom iz Washingtona. Imali smo još jedan sastanak u ponedeljak ujutru sa političkim liderima, ambasadorima Kvinta, i mislim da je naša pozicija veoma jasna.
XS
SM
MD
LG