Dostupni linkovi

Krivokapić na čelu OSCE: Priznanje za Crnu Goru


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u srijedu je u Istanbulu izabran za novog predsjednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a. Krivokapić je na tu veoma značajnu međunarodnu funkciju izabran u Istanbulu na XII Godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a. Tako je zvanično postao prvi crnogorski političar koji je izabran na tako visoku međunarodnu funkciju.

Šta će izbor Krivokapića na tako važnu funkciju značiti za Crnu Goru, kakve ga sve obaveze očekuju, da li će i koliko zbog nove da trpi njegova funkcija na mjestu predsjednika Sklupštine Crne Gore?

Ranko Krivokapić je prvi predsjednik parlamentarne skupštine OEBS-a sa Balkana i potiče iz do sada najmanje zemlje čiji se predstavnik našao na čelu te relevantne međunarodne institucije.

Krivokapić je osvojio 123 glasa naspram 74 koliko je dobio njegov protivkandidat Šveđanin Kent Harsdet.

„Voditi najveću parlamentarnu delegaciju u svijetu iza koje stoji milijardu građana, 57 zemalja od Vankuvera do Vladivostoka, jedine organizacije koja okuplja sve od Rusije do Amerike, od sjevera do juga i kao kandidat iz male zemlje dobiti podršku svih ključnih zemalja velika je čast i znak da se ličnim radom i stvaranjem može postići i ono što je do skoro izgledalo nemoguće. To je poruka za sve nas u Crnoj Gori“, rekao je Krivokapić nakon objavljivanja rezultata glasanja.

Krivokapićevu kandidaturu su snažno podržali SAD, Rusija, Srbija kao i domaćin Turska čiji kandidat se odrekao kandidature u korist Krivokapića.

„Svi iz regiona, ne samo da su podržali i da su i glasali nego su se aktivno borili da ja dobijem pobjedu. Posebno mi je značila stratsvena podrška srbijanske delegacije“, poručio je novi šef Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Izbor aktuelnog predsjednika Skupštine Crne Gore za novog predsjednika parlamentrane skupštine OEBS-a čije je sjedište u Kopenhagenu osim što je njegov lični uspjeh predstavlja priznanje i za Crnu Goru i njene institucije, prvenstveno parlament, kaže Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
„Prije svega moram reći da je ovo značajan uspjeh Crne Gore na međunarodnom planu kao i na regionalnom planu. To je i uspjeh njenih institucija, institucije parlamenta i naravno institucije predsjednika parlamenta. Moram reći da taj uspjeh nije došao preko noći jer znamo da je Crna Gora veoma značajan konzument usluga OEBS-a ali bila je i uspješan domaćin niza aktivnosti vezanih za sam OSCE. Organizovala je prije svega i parlamentarni forum tako da je vjerovatno zbog ozbiljnosti i dobre realizacije tog skupa i velikim dijelom dobila taj veliki kredit koji nam je sada dat“.

U kabinetu predsjednika Skupštine nijesmo uspjeli da dobijemo neke konkretnije informacije o tome šta će zapravo biti posao gospodina Krivokapića kao predsjednika parlamentarne skupštine OEBS-a, čije je sjedište u Kopenhagenu. Da li će on sada morati češće da putuje, da li će više biti u Danskoj ili u Crnoj Gori, da li će mu zbog nove funkcije biti potrebno dodatno osoblje u odnosu na brojne savjetnike i pomoćnike kao predsjednika crnogorskog parlamenta?

I dok se očekuje povratak crnogorske parlamentarne delegacije iz Istanbula, nezvanično saznajemo da ni sam Krivokapić još nema jasnu sliku obima posla koji ga čeka. Rečeno nam je da će mu svakako biti neophodno novo osoblje koje će mu pomagati i asistirati na novoj funkciji, a imaće brojne dužnosti van Crne Gore koje će se odnositi na obavezu da kao predsjednik skupštine OEBSa promoviše rad te organizacije.

Kako nijesmo dobili zvanične odgovore od predstavnika skupštine Crne Gore potražili smo ih od Nila Sajmona koji je direktor OEBSa za komunikacije. On je rekao da će Krivokapić prvenstveno biti zadužen za promociju rada OEBSa u svijetu kao i za nadgledanje i kooordinaciju rada unutar Parlamentarne skupštine. Ono što je sigurno, Krivokapić neće provoditi sve vrijeme van Crne Gore.

"Za sve parlamentarce ključna je odgovornost i obaveza prema parlamentima u zemljama iz kojih dolaze. Ja znam da je pozicija gospodina Krivokapića posebna i da on ima velike obaveze u crnogorskom parlamentu pa je tako to njegova najveća obaveza i dužnost. Ljepota modernog svijeta je u tome što diplomate i političari više ne moraju toliko da putuju jer je tehnologija omogućila da se mnoge stvari mogu završiti iz svog grada. Znam da će gospodin Krivokapić nekoliko puta morati da doputuje ovdje u Kopenhagen ili u Beč, ali tradicionalno predsjednik parlamentarne skupštine OEBS-a većinu poslova obavlja iz svog glavnog grada", kaže Sajmon.

Kako nam je rekao Sajmon, neće biti potrebe da Krivokapić angažuje novu ekipu stručnjaka iz Crne Gore koja bi mu pomagala na novoj dužnosti, a koje bi dodatno plaćali njeni građani.Sajmon za naš program objašnjava i zašto:

"U principu predsjednici ne uvećavaju svoje osoblje za potrebe nove dužnosti. Mi imamo veoma jak međunarodni sekreterijat u Kopenhagenu i Beču koji podržavaju predsjednika u svim poslovima tako da predsjednik nema potrebu za angažovanjem novih resursa, bilo kadrovskih, bilo finansijskih", kaže Sajmon.

Dakle, jasno je da će na novoj funkciji predsjednik Krivokapić imati dosta posla koji će zahtijevati i vrijeme i prostor, ističe Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta:

"Svakako da će značajan dio svojih obaveza morati da prepusti potpredsjednicima parlamenta jer to je značajna funkcija koja podrazumijeva i česti boravak van zemlje i niz bilateralnih i multilateralnih sastanaka i naravno tehničkih i birokratskih obaveza vezanih za samo sjedište te organizacije", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG