Dostupni linkovi

Kukan: BiH sa sadašnjim uređenjem može u EU


Eduard Kukan, foto: Midhat Poturović
Eduard Kukan, foto: Midhat Poturović
Brisel je zabrinut trenutnim stanjem u BiH koja je mnogo iza ostalih zemalja u regiji u procesu evropskih integracija. Nepotrebno je izgubljeno više od godinu dana koliko u BiH nije bila formirana vlast i sada očekujemo pozitivne vijesti, te da se postavljeni uslovi ubrzano ispunjavaju, kaže u intervjuu šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan.

Iako je unutrašnje uređenje BiH složeno, što proces integracija čini komplikovanijim, nema prepreka da zemlja ovakva kakva je, ukoliko ispunjava uslove, postane članica EU, kaže Kukan.

RSE: Gospodine Kukan, kako vidite Balkan u svjetlu evropskih integracija?

Kukan: Mislim da se region kreće naprijed sporo, puno sporije nego mi želimo. Ovaj proces odvija se s mnogo problema, ali ipak ide naprijed. To je odgovor onima koji ne zagovaraju proširenje, ali ipak većina u EU smatra da bez integracije ovog dijela, odnosno balkanske regije, ne može se govoriti o ujedinjenoj Evropi.

RSE: A ko su lideri u ovom procesu u regiji - možete li mi navesti neke dobre primjere?

Kukan: Sada imamo samo jednu zemlju u regionu u kojoj se proces evropskih integracija odvija bez probelma - to je Crna Gora. Oni su dobili kandidatski status. Sada očekuju datum za početak pristupnih pregovora, što bi moglo biti u junu. Takva je bar bila preporuka Evropske komisije sa decembarskog zasjedanja.
Mi bismo zaista voljeli da vidimo Srbiju u tom kandidatskom statusu, ali moraju da rade puno da ne bi izgubili ovu šansu.
Naravno, i Srbija u ovom procesu napreduje - čeka da dobije kandidatski status, što će biti odlučeno ja mislim za dvije sedmice. Mi bismo zaista voljeli da vidimo Srbiju u tom kandidatskom statusu, ali moraju da rade puno da ne bi izgubili ovu šansu.

RSE: A kakva je pozicija BiH u regiji i kakvo je vaše mišljenje o napretku BiH ka EU?

Kukan: Nažalost, moram reći da BiH zaostaje, da je iza ostalih zemalja u ovoj regiji. I ova situacija je takva vrlo dugo. Zaista bismo voljeli da vidimo brži napredak u BiH, ali nažalost suviše dugo čekali smo na formiranje vlasti u zemlji. Jednostavno, to je izgubljeno vrijeme, suviše dugo vremena čekamo da se ispune neophodni uslovi preuzeti u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživaju, a to su zakoni o popisu i državnoj pomoći i provođenje presude u predmetu Sejdić-Finci. Sve te stvari rade se veoma sporo i na veoma komplikovan način. I, nažalost, moram ponoviti našu zabrinutost trenutnim stanjem u BiH koja je mnogo, mnogo iza ostalih zemalja u regiji.

RSE: Evo napokon smo dobili državnu vlast, parlamennt, kompletirana je državna vlast. Šta vi vidite, osim nabrojanog, kao najveći problem u ispunjavnju evropskih uslova?

Kukan: Vidite, uslovi su vrlo dobro poznati. Prvo, željeli bismo vidjeti normalno funkcionisanje državnih i drugih institucija, provođenje potrebnih reformi i efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, učešće zemlje u regionalnoj saradnji. Potrebno je pokazati rezultate u svim ovim pitanjima. I sve je to neophodno proći na putu ka EU.

Ulazak Hrvatske u EU imaće pozitivan efekat

RSE: Gospodine Kukan, šta podrazumijevaju neophodne promjene u BiH? Znači li to neku obimniju promjenu Ustava BiH, drugačiju organizaciju zemlje, ili nešto treće? Šta bi BiH morala konkretno uraditi da bi bila efikasnija u ispunjavanju postavljenih uslova za pridruženje EU?

Kukan: Za sada treba uraditi ove osnovne tri stvari o kojima smo govorili. Sve ostalo može biti urađeno u konsultacijama i saradnji sa evropskim institucijama. Mogu vam sa sigurnošću reći da su i baronesa Ešton i komesar Fule veoma zainteresovani i žele sarađivati, i spremni su osigurati svaku vrstu pomoći. Ali prvo ova tri pomenuta uslova treba ispuniti i nadamo se da više nećemo čekati predugo. Mislim da to može biti brzo završeno jer su suviše dugo na stolu.

Ukoliko sada se to ne desi, ukoliko sada ne bude rezultata, to će vrlo loše uticati na imidž BiH u EU.
RSE: Ali možete li precizirati, molim vas? Često se mogu čuti ocjene da BiH sa ovakvim državnim uređenjem sa dva entiteta ne može pristupiti EU. Sada vas pitam može li?

Kukan: Ako sam dobro razumio vaše pitanje, da, zemlja ovakva kakva je sada može ući u EU.

RSE: Dakle, iako postoje dva entiteta, RS i Federacija, sa svojim nadležnostima i država BiH?

Kukan: To stvari čini komplikovanijim i težim - ali da, moguće je.

RSE: Šta mislite o uticaju iz Srbije i Hrvatske na prilike u BiH?

Kukan: Rekao bih da će ulazak Hrvatske u EU imati pozitivan uticaj na situaciju u BiH jer će kao članica vrlo dobro znati prilike u vašoj zemlji. Može pomoći da se usvoje prave odluke na nivou Unije, i mislim da može pozitivno uticati i na političare u BiH. I, što je više balkanskih zemalja u Uniji, to je više pozitivnog pritiska na BiH.

RSE: Šta mislite o političkom uticaju Srbije na RS?

Kukan: Da, oni su blisko povezani i ja mislim da će srbijanski političari biti dovoljno odgovorni da iskoriste svoje političke kontakte i mogućnosti koje imaju u interesu evropskih integracija. Ja sam optimista - taj uticaj može biti veoma pozitivan.

RSE: Da li dijelite taj optimizam kada je u pitanju BiH i njeno mjesto u regionu, u saradnji sa susjedima na putu evropskih integracija, sada kada konačnoima formiranu vlast na svim nivoima?

Kukan: Izgubili ste puno vremena nepotrebno. Sada očekujemo pozitivne vijesti iz BiH u Briselu i Strazburu, jer ljudi u evropskim institucijama zaista žele da ta zemlja krene naprijed. Ukoliko sada se to ne desi, ukoliko sada ne bude rezultata, to će vrlo loše uticati na imidž BiH u EU. Znamo koliko je sve teško i koliko se sporo napreduje, ali ipak dajemo šansu političarima i institucijama u BiH da pokažu da su zainteresovani za članstvo. Da su zainteresovani da pomognu građanima BiH koji to zaslužuju.
XS
SM
MD
LG