Dostupni linkovi

Homs prvi test objektivnosti promatrača Arapske lige u Siriji


Demonstracije u Siriji protiv režima Bashara al Assada 23. decembra
Demonstracije u Siriji protiv režima Bashara al Assada 23. decembra
Promatrači Arapske lige počeli su svoju misiju u Siriji kako bi provjerili da li režim Bashara al Assada provodi plan o okončanju nasilja u zemlji. Prvo odredište je grad Homsu gdje je samo u ponedjeljak ubijeno više od 30 civila.

Neke informacije govore da Assad povlači tenkove iz toga grada, no aktivisti za ljudska prava tvrde da je dio tenkova ostao u gradu i da su skriveni u vladinim zgradama.

Ujedinjeni narodi saopćili su da je od početka marta kada su počeli protesti u Siriji ubijeno više od pet tisuća ljudi.

Nasilno slamanje otpora, brutalnost vojske prema demonstrantima proteklih mjeseci šokiralo je međunarodnu javnost. Damask je dobio sankcije, a Assad ponavlja da se ne radi o građanima koje traže demokratske reforme, već da su to terorističke bande, i da je u sukobima život izgubio veliki broj vojnika i pripadnika snaga sigurnosti.

Prvih pedeset promatrača Arapske lige je u Siriji, a još bi ih trebalo stići stotinjak. Biti će raspoređeni u pet timova, a jedan od timova na putu je za grad Homs gdje bi trebali provjeriti stvarno stanje stvari.

Timovi bi trebali koristiti vladine prevozna sredstva, ali element iznenađenja je ključan, mogu se slobodno kretati, razgovarati s predstavnicima opozicije, te posjetiti zatvorenike, barem je takav dogovor.

Lider Sirijskog nacionalnog vijeća Burhan Ghalioun, koji je u egzilu u Parizu, smatra da su promatrači zapravo "zatvorenici sirijskog režima", jer ako putuju vladinim automobilima, teško da će imati slobodu kretanja ili da neće i sami biti "promatrani".

Sirijski tenk u gradu Homsu 26. decembra
Sirijski tenk u gradu Homsu 26. decembra
Reporter BBC iz Libanona javlja da su predstavnici Arapske lige već u Homsu i da će to biti prvi test njihove objektivnosti, te da će se vidjeti da li im je uistinu omogućeno da se slobodno kreću po samom epicentru pobune protiv režima.

Protekla dva dana u tom, trećem po veličini gradu u Siriji, vojska je pojačala napade na civile. Amaterski snimak koji su na internet postavili aktivisti za ljudska prava prikazuje tenk koji je otvarao vatru iz mitraljeza, a drugi je ispaljivao minobacačke granate.

Jezivi snimak prikazuje iskasapljena tijela kako leže u lokvama krvi.

"Ono što se događa je masakr", rekao je jedan stanovnik Homsa.

Video snimke nemoguće je provjeriti, jer nema stranih medija u zemlji. Ipak, teško je da se radi o krivotvorini, smatraju novinari BBC-a.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid Muallem je izjavio da je siguran da će promatrači potvrditi da su iza nasilja zapravo organizirane terorističke bande.
XS
SM
MD
LG