Dostupni linkovi

Otvorena granica između Kosova i Srbije


Pripadnici KFOR na graničnom prelazu između Srbije i Kosova
Pripadnici KFOR na graničnom prelazu između Srbije i Kosova
Na graničnim prelazima između Srbije i Kosova u ponedeljak je počela primena sporazuma o slobodi kretanja, koji je postignut u dijalogu Beograda i Prištine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ne očekuje probleme i kaže da će se, što se tiče policije, prelasci granice sa ličnim kartama "odvijati normalno".

Dačić je objasnio da za osobe sa odgovarajućim dokumentom, odnosno ličnom kartom, neće biti problema, kao ni u slučaju vozila sa oznakom KS, uz ulazno-izlazni dokument ograničenog trajanja.

Kada je reč o vozilima sa tablicama oznake RKS, ona moraju izvaditi druge tablice koje potvrđuju statusnu neutralnost, odnosno da budu prihvatljive za Srbiju, kazao je ministar Dačić.

"Jedan od problema koje vidim u ovom trenutku odnosi se na pitanje osiguranja za vozila, odnosno mogućnost naplate eventualne štete na vozilima koja bude načinjena. Osiguranje nije u nadležnosti policije, ali mislim da bi trebalo ići na smanjenje cene", rekao je Dačić.

Vozila iz Srbije, prema ovom dogovoru, moraju da plate osiguranje od 60 evra.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Osiguranje će važiti 15 dana a cena je recipročna onoj koja će se naplaćivati vozilima sa kosovskim tablicama na ulazu u Srbiju. Istovremeno, kosovske vlasti će početi da naplaćuju osiguranje u visini od 60 evra za sva vozila registarskih oznaka gradova u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović za RSE kaže da, ukoliko se na terenu pokaže da neke stvari ne funkcionišu kako treba, mesta za poboljšanja ima.

"Nadam da ćemo u toku dana imate prve utiske ljudi koji prelaze. To bi za njih moralo da bude efikasnije, bezbolnije i da manje košta. Da li će biti tako, videćemo za nekoliko dana. Sve to treba sagledati sa stručnog aspekta, pretpostavljam da tu ima mesta za poboljšanja, a poboljšanja mogu biti na našoj strani ili u pogledu sporazuma. Ovo nije zakovano u zid. I jedna i druga strana će preispitivati efekte primene ovog sporazuma, pa ako se pokažu problemi sasvim je logična stvar da se taj sporazum unapređuje i preuređuje", kaže Ivanović.

Ivanović dodaje da će pitanje primene ovog sporazuma na sever Kosova morati uskoro da se reši.

"Sever je vrlo specifičan i mislim da će potrajati malo dok se ovaj sporazum bude počeo primenjivati na severu. Mislim da se neke stvari moraju definisati uporedo sa rešavanjem ovoga što zovemo tehnička pitanja. To znači da je pitanje severa Kosova otvoreno, a ono što je najbitnije, svi u MZ su postali svesni da sever ne može jednim potezom da se reši a pogotovo jednostranim potezima, prema tome i ovo pitanje kao i sva ostala pitanja koja već zadiru u političku sferu moraće da budu rešavana vrlo brzo", kaže Ivanović.

Dodaje da je pitanje referenduma, čije održavanje su u nedelju najavili lideri Srba sa severa Kosova, vrlo osetljivo i da oko toga mora postojati koordinacija sa Vladom Srbije.

"Ja apelujem na opreznost. Reč referendum je veoma bombasta i kao takva izaziva veliku političku pažnju. Apelujem na njih da ne povuku poteze koji nisu usklađeni sa državom, ko god da je na vlasti sa njim se mora usklađivati delovanje. Prema tome za referendum nikada nije kasno, to je legitimno pravo, ali mislim da se ne treba žuriti, pogotovo sa formulacijom pitanja", istakao je Ivanović i dodao da je predloženo pitanje koje su najavili Srbi sa severa Kosova na prvom mestu jasna poruka Prištini.
XS
SM
MD
LG