Dostupni linkovi

Završeno suđenje Pećancu za odbijanje da svjedoči o Srebrenici


Prazna sudnica Haškog tribunala - ilustracija
Prazna sudnica Haškog tribunala - ilustracija
Protekli tjedan počelo je i završilo haško suđenje Dragomiru Pećancu, bivšem obavještajnom oficiru Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u vrijeme masovnih ubijanja oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u srpnju 1995. godine u Srebrenici.

No, nije mu se sudilo kao sudioniku tih događaja, već zbog upornog odbijanja svjedočenja o tome. Pećanac je više puta odbio dati iskaz na haškom suđenju svom bivšem pretpostavljenom, generalu Zdravku Tolimiru, kojeg tužiteljstvo tereti za srebrenički genocid kao više pozicioniranog sudionika, oficira zaduženog za sigurnost u Glavnom štabu VRS-a.

Objašnjenje postupka za nepoštivanje suda pročitao je predsjedavajući sudskog vijeća u slučaju Tolimir, sudac Christoph Flügge budući da je umjesto tužiteljstva to vijeće podnijelo tužbu za nepoštivanje suda protiv Pećanca.
Sudac Flügge: Vršeći svoja interventna ovlašćenja Međunarodni sud može proglasiti krivim za nepoštovanje suda one koji svjesno i hotimično smetaju sprovođenje pravde.

„Vršeći svoja interventna ovlašćenja Međunarodni sud može proglasiti krivim za nepoštovanje suda one koji svjesno i hotimično smetaju sprovođenje pravde uključujući svaku osobu koja se bez opravdanog razloga ogluši o nalog da stupi pred vijeće“, kazao je on.

Pećanac se zbog navodnih zdravstvenih problema nije pojavio na svom suđenju, nego je ostao u haškom pritvoru. I tijekom pojavljivanja pred sucima prije početka suđenja, kao razlog svog odbijanja svjedočenja naveo je kako to ne može zbog zdravstvenih problema. No, o čemu je riječ, ostalo je skriveno budući da se o tome raspravljalo na sjednici zatvorenoj za javnost.

Pred početak suđenja sudac Flugge je napomenuo Pećancu da u slučaju daljnjeg odbijanja svjedočenja može biti dodatno optužen, još jednom za nepoštovanje suda budući da je tehnički dva puta odbio dati iskaz, zadnji put prošlog mjeseca.

„Vašem braniocu 8. novembra 2011. jasno je stavljeno do znanja da optužba u optužnom nalogu ne pokriva vaše odbijanje da svjedočite u predmetu Tolimir koje ste izrazili 10. oktobra 2011. Međutim, još uvijek bi moglo doći do toga da budete krivično gonjeni i zbog tog odbijanja“, napomenuo je sudac.

Pećanac je uhićen u Beogradu prije dva mjeseca i prebačen u Den Haag, gdje se izjasnio pred sudom da nije kriv za nepoštivanje suda, za što je predviđena kazna do sedam godina zatvora i novčana do 100.000 eura.

Obrana je zatražila oslobađanje uz tvrdnju da pretresno vijeće nije iznijelo dovoljno dokaza, tražeći alternativno kaznu zatvora od dva mjeseca, koliko je Pećanac već proveo u pritvoru. Presuda bi se trebala, prema dosadašnjoj praksi, uskoro donijeti.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Oštre osude pomoći osumnjičenima za Silos
Bivši pripadnici Narodne odbrane u potrazi za pravdom
Završeno suđenje Pećancu za odbijanje da svjedoči o Srebrenici

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG