Dostupni linkovi

Srbija sve dalje od kandidature


Zastava Evropske unije - ilustracija
Zastava Evropske unije - ilustracija
Eskalacija sukoba na severu Kosova još je više udaljila Srbiju od zelenog svetla za kadidaturu za članstvo u EU. Iako je predsednik Boris Tadić konačno pozvao Srbe da uklone barikade, a šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović već u sredu putuje u Brisel na nastavak pregovora sa Prištinom, pitanje je da li do 5. decembra, kada će biti doneta odluka o kandidaturi, mogu ublažiti negativan efekat najnovijih zbivanja.

Iz većeg broja izvora stižu vesti da je sukob Srba sa vojnicima Kfor-a i definitivno skinuo Beograd sa dnevnog reda ove zime, te da će odluka o kandidaturi biti odložena za april.

Ministri spoljnih poslova EU razmeniće mišljenja o kandidaturi Srbije, a zaključci se umesto 9-og, očekuju već u ponedeljak, 5. decembra. Iako su do nedavno slali optimistične poruke, sada svi zvaničnici u Beogradu priznaju da je neizvesno kakva će odluka biti. Najnovijim sukobom kosovskih Srba sa predstavnicima međunarodne misije na severu, kada su dva Kfor-ova vojnika povređena, Beograd se udaljio od statusa kandidata za članstvo. Priznaje to i predsednik Boris Tadić.

Nestabilnost na severu Kosova sasvim sigurno utiče, ne samo na dobijanje statusa kandidata za članstvo, već i na međunarodni kredibilitet naše zemlje. Sada smo dalji od kandidature nego što smo bili prekjuče, upravo zbog onog što se desilo na severu Kosova”, rekao je Tadić.

Dok Tadić konačnim pozivom Srbima da se povuku sa barikada, u poslednjem trenutku pokušava da gasi požar na severu Kosova, šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović putuje u Brisel ne bi li obezbedio pomak u pregovorima sa Prištinom. Od postignutih rezultata zavisiće hoće li Savet ministara EU odobriti kandidaturu za Srbiju, prenosi u razgovoru sa Brankom Trivić dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak.

„Šanse su ovog trenutka fifti-fifti. U novoj rundi razgovora sa Prištinom, Srbija bi morala da pokaže istinsku volju da postigne napredak. Od toga će sve zavisiti. Ako ne bude pristala na integrisano upravljanje prelazima, kao i na to da Kosovo bude predstavljano u regionalnim forumima, male su šanse da će dobiti status kandidata. Dakle, lopta je praktično u dvorištu Borka Stefanovića. To kažu Holanđani, to kažu Nemci, a to kažu i Francuzi – najveći skeptici kad je reč o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. Glavni uslovi su, dakle, ove dve stvari, ali se podrazumeva i da bi Srbija trebalo i pozitivno da se angažuje i kad su u pitanju barikade i napetost na severu Kosova,“ kaže dopisnik RSE.

Kuzminović: Srbija će morati da sačeka proleće


Ipak, iz više različitih izvora stižu informacije da je već dogovoreno da odluka o kandidaturi Srbije bude odložena do proleća odnosno aprila. Prema rečima Ivana Kuzminovića iz Helsinškog odbora za ljudska prava novi sukobi na barikadama bili su očigledno kap koja je prelila čašu.
Milica Delević, foto: Vesna Anđić
Milica Delević, foto: Vesna Anđić

„Politika koju su na severu Kosova vodili određeni krugovi iz Srbije dala je svoj rezultat i za sada zaustavila dalje integracije. Bez obzira na to što je Tadićeva poruka dobra, problem je sada da li će ga Srbi na severu poslušati. To je malo verovatno jer oni imaju svoje interese i saveznike u Beogradu koji su protiv kandidature. Drugo pitanje je da li je ova poruka stigla prekasno, i za Srbe na Kosovu i za Evropu. Mislim da je vreme koje je ostalo do 5. decembra toliko kratko da ne bih bio optimista da će se kandidatura naći na dnevnom redu“, kaže Kuzminović.

Uprkos tome, zvaničnici iz Beograda nastavljaju, čini se pomalo zakasnelu diplomatsku aktivnost i posete evropskim prestonicama u pokušaju da ipak obezbede podršku kandidaturi. U tom kontekstu, Milica Delević iz Kancelarije za evropske integracije, iako ne isključuje ni jednu mogućnost, za RSE navodi da bi ipak trebalo sačekati još koji dan.

„Uobičajena je praksa da se decembarski Savet ministara izjasni o zaključcima iz paketa proširenja. To ne znači da mi unapred znamo šta će u tim zaključcima pisati i da li će neka odluka biti doneta ili će biti rečeno da će ona ponovo biti razmotrena kada se neke druge okolnosti ispune“, rekla je Delević.

Iako vlasti, uz najnoviji Tadićev poziv Srbima na barikadama, na sve načine pokušavaju da ubede članice Unije da ispunjavaju uslove za kandidaturu, Ivan Kuzminović mišljenja je da će Srbija ipak morati da čeka proleće.

„Odlaganje za april podrazumeva da će verovatno sada u decembru Srbija dobiti mapu puta šta treba da uradi na severu Kosova da bi u aprilu došlo do neke vrste rasprave. To će, kao i uvek u slučaju Srbji, biti neka vrsta malog presedana, ali to što će se razgovarati u aprilu verovatno znači da tek u junu možemo dobiti kandidaturu“, objašnjava Kuzminović.

Prolongiranjem odluke o kandidaturi, EU dala bi Beogradu dodatno vreme da reši problem na severu Kosova. Prvi korak načinjen je Tadićevim pozivom Srbima da se povuku sa barikada, no pitanje je da li će ga oni i poslušati, kao što je otvoreno i može li u takvoj atmosferi na pregovorima sa Prištinom biti ostvaren bilo kakav pomak.
XS
SM
MD
LG