Dostupni linkovi

Pack: Srbija u decembru najverovatnije dobija status kandidata


Doris Pack, poslanica Evropskog parlamenta, 24. februar 2011.
Doris Pack, poslanica Evropskog parlamenta, 24. februar 2011.
Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pack izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će Srbija u decembru verovatno dobiti status kandidata, ali da zvanični Beograd mora da se suprostavi haosu koje su uspostavile kriminalne i druge radikalne grupe na severu Kosova.

Prethodno su svetske agencije prenele reči jednog neimenovanog nemačkog diplomate da njegova zemlja za dobijanje kandidature od Srbije očekuje više nego Evropska komisija, a to je korak ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, o čemu Doris Pack kaže:

"To ne mogu da potvrdim jer ne znam ni koje to rekao. Znam samo šta je Angela Merkel rekla, a to je da se mora nastaviti dijalog između Prištine i Beograda, da on mora doneti pomake i da se do sada postignuti sporazumi moraju i sprovoditi. To se, međutim, do sada nije dogodilo i u tom smislu taj diplomata nije zapravo ništa novo rekao."

RSE: Šta je to apsolutni minimum koji Nemačka zahteva od Srbije da bi pristala da joj odobri status EU kandidata?

Pack: Ja nisam Nemačka, ne mogu da govorim u ime Nemačke, nisam ni savezna kancelarka, niti ministarka spoljnih poslova. Mislim, međutim, da je Angela Merkel nedvosmisleno jasno rekla da Srbija neće moći da ide dalje bez uspostavljanja normalnih susedskih odnosa sa Kosovom i u tom smislu se ne može govoriti ni o kakvom minimumu ili maksimumu. Mi sada zaista pred Srbiju ne ispostavljamo maksimalističke zahteve. Niko u EU takve uslove ne postavlja. Mi samo želimo da pomognemo Srbiji na tom teškom putu, da joj pomognemo zato što ima i unutrašnje probleme.

RSE: Koliko je verovatno da će Srbija u decembru dobiti status kandidata?

Pack: Smatram da je verovatno da hoće, ali Srbija do tada, uz sve do sada pomenuto, mora pokazati ozbiljnost prema krizi u severnoj Mitrovici. Beograd ne može nemo da posmatra već mora da se suprotstavi haosu koji su uspostavile kriminalne i druge radikalne grupe na severu Kosova, jer one samo nanose štetu Srbiji. Te grupe su svesne da Srbiji nanose štetu, ali to mora shvatiti i rukovodstvo Srbije i promeniti dosadašnju politiku prema zbivanjima na severu.
XS
SM
MD
LG