Dostupni linkovi

Napad u Sarajevu terorizam, akcija policije opsežna


Komšić o napadu na Ambasadu SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
Direktan link
Vanredna konferencija za novinare u Predsjedništvu BiH, 28.11.2011. RSE Video/Tina Jelin

Lejla Sarić

Opsežna zajednička akcija policija Srbije i BiH, istraga u saradnji sa američkim vlastima i hapšenja vehabija u Sandžaku uslijedila su nakon napada Mevlida Jašarevića na Ambasadu SAD u Sarajevu koji su sigurnosne službe BiH i zvanično okarakterisale kao teroristički akt.

Američki ambasador Patrick Moon u subotu je, na konferenciji za novinare sa zvaničnicima BiH, najavio da će istražni tim FBI doći u Sarajevo kako bi ispitao štetu nastalu na objektu Ambasade, ali zasad nije potvrdio da li će se oni uključiti i u istragu.

Na konferenciji za novinare ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, tužilac Tužilaštva BiH koji vodi istragu Dubravko Čampara, te zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin konačno su dali preciznije podatke o napadu, nakon oprečnih i konfuznih informacija koje su kolale nakon napada.

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar Ahmetović potvrdio je da se radi o terorističkom činu i da će istraga u BiH i Srbiji biti opsežna.

Jašarević se još nalazi u Kliničkom centru u Sarajevu nakon što je pri pokušaju hapšenja zadobio lakšu prostijelnu ranu i mogao bi već u nedjelju biti otpušten iz bolnice i predat istražnim organima, potvrdio je tužilac Čampara.

On je dodao da je Udarna grupa za borbu protiv terorizma imala informaciju da je ranije Jašarević naoružan nožem dočekao u Novom Pazaru američku ambasadorku, te da je bio u bazi podataka.

Zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin pjasnio je da je nakon detaljne provjere u saradnji sa Srbijom utvrđeno da je Jašarević u BiH legalno ušao u avgustu.

"Ne mogu isključiti opciju da je on juče ilegalno ušao u BiH", rekao je Gačanin, komentarišući izjavu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Almira Džuve da je Jašarević u petak ujutro ilegalno ušao u BiH.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey na istoj je konferenciji za novinare u subotu rekao je da je bilo informacija da će i britanska ambasada biti meta napada, ali da za sad nema dokaza za to.

Stanje u gradu normalno

Tužilaštvo BiH ranije je potvrdilo da je na Ambasadu SAD u BiH u petak u Sarajevu pucao Mevlid Jašarević, rođen 1988. godine u Novom Pazaru, državljanin Srbije.

Policajac koji je radio na obezbjeđenju Ambasade Mirsad Velić, a koji je ranjen u u Jašarevićevoj pucnjavi, nakon operacije u stabilnom je stanju.

Ambasada je nakon napada zatvorena, a saobraćaj i kretanje ljudi u dijelu grada gdje se nalazi Ambasada SAD-a nakon višednevne blokade u petak, odvijaju se normalno. Grad izgleda uobičajeno, osim ponešto pojačanog pristustva policije na ulicama.

Hillary Clinton na otvaranju nove zgrade Ambasade SAD u Sarajevu, 12. oktobar 2010
Hillary Clinton na otvaranju nove zgrade Ambasade SAD u Sarajevu, 12. oktobar 2010
U Sarajevu je u petak kasno uveče završen uviđaj Tužilaštva BiH na mjestu napada i zgradama koje se nalaze u blizini Ambasade SAD, novog objekta koji je napravljen tačno prije godinu dana, u krugu gdje je nekad bila centralna gradska kasarna Maršal Tito.

Policija je u subotu saopštila da je Jašarević pri napadu koristio automatsku pušku AK-47, a uz sebe je imao i ručne bombe koje nije stigao upotrijebiti.

Tužilaštvo je još saopštilo da dvije osobe koje su uhapšene kod Željezničke stanice koja se nalazi u blizini mjesta napada, vjerovatno nisu u vezi sa napadom.

"Tužilaštvo BiH, zajedno s policijskim agencijama, istražuje određeni broj osoba koje se dovode u vezu s ovim činom, ali o njihovom identitetu ne može govoriti u interesu istrage", saopšteno je.

Istragu o napadu na području BiH zajednički provode Federalna uprava policije, Državna agencija za istrage i zaštitu i MUP Kantona Sarajevo.

Video SensServis: Napadač preko puta Ambasade


Hapšenja u Sandžaku

Nakon napada Mevlida Jašarevića u Sarajevu, u subotu ujutro u Srbiji je policija uhapsila 17 vehabija, od kojih je jedan iz BiH, izjavio je direktor policije Milorad Veljović, ali nije želio reći njegovo ime.

On je ustvrdio kako ga ne bi iznenadilo da je ova grupa i u Srbiji pripremala sličnu akciju kao što je napad na Američku ambasadu u Sarajevu, ali je ipak naglasio da su vehabije u Srbiji 'pod kontrolom'. Veljović je i za naredne dane najavio slične policijske akcije.

Novi Pazar
Novi Pazar
"Nemamo ništa protiv vehabijskog pokreta, ali nećemo dozvoliti da pojedinci daju sebi za pravo izvode terorističke akcije i ugrožavaju bezbednost na ovim prostorima", rekao je Veljović.

On je naveo da je u subotu ujutro na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina izvršen pretres 18 objekata i da je zaplijenjeno 18 računara i laptopova, 20 mobilnih telefona, više od 1800 CD-ova, razne literatura, oko 30 audio-kaseta, oko 50 SMS kartica, pet vojnih uniformi, jedna video kamera sa 17 kaseta, tri veća noža, jedna sablja i drugo.

Pucanj na BiH

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić nakon napada na Američku ambasadu najavili su odlučniji obračun sa teroristima i kriminalcima.

Predsjedništvo BiH održalo je u petak uveče hitnu vanrednu sjednicu nakon razgovora sa čelnim ljudima sigurnosnih i policijskih tijela u BiH kako bi analiziralo situaciju nakon napada napada automatskom puškom na Ambasadu SAD u BiH.

"Ovo danas je klasično djelo terorizma i u razgovoru sa američkim ambasadorom ja sam takav stav iznio", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na konferenciji za novinare nakon ovih sastanaka.

Željko Komšić i Bakir Izetbegović
Željko Komšić i Bakir Izetbegović
BiH nije teroristička zemlja, poručio je Komšić, ali, rekao je, ovo nam je svima pouka da se ovo može desiti i da ne treba bježati od tog problema.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako je 'pucanj na Američku ambasadu pucanj na BiH', te naglasio kako je 'ovo težak dan za Bosnu i Hercegovinu'.

Čelnici sigurnosno-policijskih agencija dobili su punu podršku za mjere koje će poduzeti nakon napada, kako bi se izborilo sa teroristima i kriminalom, rekao je Komšić.

U eskluzivnom intervjuu za RSE ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović neposredno nakon napada na Ambasadu SAD u BiH ocijenio je kako se radi o teškom incidentu.

"Mi smo predložili poslije napada u Bugojnu niz mjera. Nažalost, pola tih mjera je naišlo na prepreke u Parlamentu i na osude pojedinih predstavnika Islamske zajednice u BiH do pojedinih medija i nekih nevladinih organizacija koje kažu da se bore za ljudska prava", naglasio je Ahmetović.

Posjetilac vehabijskog centra u Maoči

Prema operativnim saznanjima sigurnosnih službi u BiH koja su prezentirana nakon vandrednog sastanka u Predsjedništvu BIH u petak uveče, napadač, 23-godišnji Mevlid Jašarević u BiH je iz Srbije ušao u petak rano ujutro.

U Tužilaštvu nisu željeli potvrditi da li je Jašaravić imao saučesnika obzirom da istraga još uvijek traje.

Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, potrdio je da je Jašarević posjećivao Gornju Maoču, mjesto u sjevernoj Bosni koje se dovodi u vezu sa vehabijskim pokretom, ali ne i da je Jašarević hapšen u akciji koja je provedena 2010. godine.

"Ništa nije ni novo ni nepoznato. I ranije je posjećivao Maoču ali nikada nije uhapšen", rekao je Džuvo.

Prema podacima Tužilaštva BiH Jašareviću je 2005. godine suđeno u Austriji za krivično djelo razbojništva. Osuđen je na tri godine zatvora, a potom je protjeran u Srbiju.

Video TV1: Snimak trenutka kada je napadač ranjen

Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH

Moon: Napad neće omesti američki angažman u BiH













Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je kako napad na Ambasadu SAD u Sarajevu neće 'preusmjeriti aktivnosti i nastojanja koja SAD poduzimaju u BiH".

"Mi smo odmah zaključali i zatvorili našu zgradu a policijske snage iz BiH su odgovorile na napad. Oni su profesionalno reagirali, uistinu cijenimo njihovu saradnju i podršku koju su pružili nama ovdje u Ambasadi. Sve naše osoblje je na sigurnom, svi su tu", izjavio je ambasador medijima u BiH.

Moon je kazao kako su SAD ostaju ovdje dugovorčno.

"Mi ćemo nastaviti naše aktivnosti, nastavićemo raditi na pružanju podrške građanima BIH i u saradnji sa vlastima. Mi se nadamo da će se i ovaj incident iskoristiti da bi se građani BiH ujednili i krenuli ka zajedničkom ciju i onom što je neophodno da urade kako bi postali dijelom Evrope", rekao je američki ambasador.

Uistinu, naveo je Moon, cijenimo tople pozive, podršku i simpatije koje su nam upućene odamh nakon današnjeg incidenta od građana ove zemlje koji su nas konstantno zvali".

"Mi smo i dalje uz vas mi ćemo već od sutra nastaviti raditi da vam pružimo podršku i da sarađujemo sa vašim vlastima. Iskreno cijenimo i podršku koju smo večeras dobili od Predsjedništva BIH i kao i posjetu predsjednika Komšića", zaključio je Moon.

Portparol Stejt Departmenta Viktorija Nuland medijima je izjavila kako su nakon napada poduzete sve dodatne mjere sigurnosti.

"Nekoliko metaka završilo je u zidu SAD ambasade. Ambasada je trenutno preduzela sve mejre sigurnosti, lokalna policija je reagovala i red je ubrzo uspostavljen. Najmanje jedan pripadnik snaga koje su zadužene za sigurnost Ambasade je povrijeđen. Svi zaposleni u Ambasadi su bezbjedni. Želimo ovom prilikom da se zahvalimo lokalnim policijskim snagama jer su spriječile napad na prostorije Ambasade. Naše misli i želje su sa onima koji su bili spremni žrtvovati život da bi zaštitili ambasadu", izjavila je Nuland.
XS
SM
MD
LG