Dostupni linkovi

Svađe i nervoza nagoveštavaju oštre izbore



Poslanici SRS-a izazvali incident u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Incident sa Radikalima u Skupštini Srbije, Video: Tanjug, 19.10.2011.

Iva Martinović

Scene koje su priredili Radikali za doček američkoj ambasadorki u Beogradu pod krovom srpskog parlamenta, prizori su na koje su Šešeljevi Radikali javnost odavno navikli. Novitet je to što njihove manire sada preuzimaju i tzv. demokratski političari.

"Gradonačelnik Đilas je došao u posetu i tu se skupilo stotinak meštana i ja sam postavio jedno nezgodno pitanje na koje je on burno reagovao“, ispričao je Naprednjak Miroslav Ranković, tvrdeći da je Đilas potom na njega i fizički nasrnuo:

“Povukao sam se nazad, on me je vukao za jaknu i naredio je Šapiću koji je stajao pored njega da me privede.”

“To je čista izmišljotina”, tvrdi Đilas, i ostavljamo mogućnost da su mu Narednjaci i namestili čitavu stvar, no činjenica je da prvom čoveku prestonice ovo ne bi bio prvi put da je pomalo ‘tankih živaca.’ Oštar je, istina samo na jeziku, bio i ranije naročito ako ga pitate nešto za Paradu ponosa ili raseljavanje Roma.

Po sredi je predizborna nervoza, a i gore spomenuti Radikali, i Đilasove Demokrate, prema rečima zamenika urednika portala E-novine Tomislava Markovića, imaju jednako razloga za brigu.

“Radikali zato što su marginalizovani i skrajnuti, treba maltene da se bore za cenzus, a Demokrate zato što imaju velike šanse da izgube vlast na sledećim izborima”, kaže Marković.

Da sve nije samo predizborni folklor, potvrđuju i dva poslednja incidenta, opet u zgradi visokog doma, u kojima nisu izostale ni otvorene pretnje:



To Radikal Srboljub Živanović na hodniku Skupštine preti poslaniku Demokratske stranke Srđanu Milivojeviću. O čemu se zapravo radi, objasnio je sutradan novinarima Šešeljev zamenik Dragan Todorović.

„To je apsolutno jedna šala koju pojedini poslanici razmenjuju između sebe, način kako komuniciraju“, kaže Todorović.

Ako je za utehu, od ovoga barem dalje ne idu, za sada.
'Ovo što sad psuju i prete je sitnica u odnosu na organizovanje paravojnih formacija', kaže Tomislav Marković.

“Setimo se da su radikali i naprednjaci 90-ih godina radili mnogo gore stvari. Ovo što sad psuju i prete je sitnica u odnosu na organizovanje paravojnih formacija i svaku vrstu podrške Miloševićevom režimu, od ideološke do neke konkretne, u tim poduhvatima koji su doveli do velikih ratnih zločina”, kaže Tomislav Marković.

Velimir Ilić nastupe ne menja. Pošto je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj ispsovao prisutne poslanike, sutradan je lakonski odgovorio da to nije bila psovka:

“Ja sam im rekao sram vas bilo, bre. Ovo je sramota da se tako ponašate. Naravno, i to ću im uvek reći. Neka kažu šta god hoće.”

Izbori će da budu žestoki

Najprizemniji primitivizam na mestima gde ga svakako ne bi smelo biti. Da li je po sredi realno započeta, a formalno neobjavljena predizborna kampanja ili tek izraz nervoze političara pitamo i Marka Blagojevića iz CeSID-a.

“Ukoliko govorimo o onome što se dogodilo u skupštini, onom organizovanom protestu protiv američke ambasadorke to je akcija koja njima može da donese glasove. Na temelju toga oni mogu da privuku neke birače ili da kod nekih birača čuvaju popularnost koju već imaju. Što se tiče ovih ispada,
Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović kaže da nema instrument 'da utiče vaspitno na nekog ko je već formiran čovek'.
mislim da je to nešto što se događa u afektu i svakako je posledica nekakve nervoze. Može da bude deo nervoze izazvane blizinom izbora, neizvesnošću njihovog ishoda a može da bude i posledica nervoze izazvana karakterom ljudi”, navodi Blagojević.

Ako ništa drugo, korist bi mogla biti u tome što građani shvataju sa kim imaju posla.

“Meni se čak čini da je to na neki sumanut način dobro jer nekako padaju maske, i spala je ta tanka glazura prividne civilizovanosti sa naše političke elite i oni se sad ponašaju prirodno onako kako zapravo žele. To što su oni u odelima i sa kravatama i što pokušavaju da glume nekakve manire i pristojne ljude to ništa ne znači”, podvlači Tomislav Marković.

Dok će predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, takođe Miloševićeva partijska koleginica, po struci neuropsihijatar, još dosta živaca gubiti sa poslanicima:

“Ja takva ponašanja ne odobravam, ali nemam instrument da utičem vaspitno na nekog ko je već formiran čovek.”

Gradonačelnika je smirio njegov stranački šef Boris Tadić, kada ga je nakon neprijatnosti sa Nikolićevim Naprednjakom, a povodom oslobođenja Beograda od nemačke okupacije poveo na neformalan susret sa borcima i školarcima:



Sreća pa đake zbog Tadića nisu vodili mnogo daleko. Za razliku od Jagodine gde ih je 20 povređeno kada ih je tamošnji gradonačelnik Dragan Marković Palma poveo na pokazne vežbe protivterorističke jedniice MUP-a, ovo se završilo relativno bezazleno:



Ako je danas ovako, kako li će tek biti kada izbori i formalno budu rapisani, a kampanja i zvanično počne.

“Ja mislim da će biti jako puno materijala za satirične tekstove, mislim da će to biti burno, agresivno i žestoko”, zaključuje Tomislav Marković.
XS
SM
MD
LG