Dostupni linkovi

Organizovane parapolitičke grupe ugrožavaju Srbiju




Zoran Glavonjić
, Iva Martinović

Nakon divljanja na tribinama u Đenovi, tokom kojeg su huligani iz Srbije palili baklje i dimne bombe, uz pokliče "Ubij, ubij Šiptara!" zapalili zastavu Albanije, čupali stolice i napali golmana Srbije Vladimira Stojkovića, italijanska policija je od 138 privedenih, u pritvoru zadržala 17 navijača, među kojima i vođu nereda Ivana Bogdanova.

Tokom sukoba sa policijom nakon prekida meča povređeno je ukupno 16 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da će se srpske vlasti izboriti sa ultradesničarskim grupama koje pokušavaju da destabilizuju državu.

U intervjuu američkom AP-u, Dačić je rekao da protivnici Parade ponosa i navijači koji su u Đenovi prekinuli utakmicu, pripadaju istim ekstremističkim grupama.

"To su ekstremističke grupe koje koje postoje godinama i imaju svoje dosijee u policiji i njihovi članovi hapšeni su i ranije", rekao je Dačić i dodao da je sada sve na pravosuđu.

Šef policije takođe je ocenio da je “intervencija italijanske policije mogla da bude mnogo bolja“:

„Mi smo onoga dana, nekoliko sati pre ovih događaja obavešteni da postoji ovakva mogućnost i da je Fudbalski savez o tome odmah obavestio italijansku policiju. I ne znam šta je toliko bilo teško da se spreči grupa od sto ili dvesta navijača da tako nešto uradi.“

Zabrana navijačkih grupa


Dok ministar policije odgovornost za nerede prebacuje na Italijane, još jedna vest o divljanju huligana dovela je Srbiju u fokus svetskih medija.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić sada najavljuje da će sve ekstremističke grupe biti zabranjene.

Neredi na utakmici Italija-Srbija, 12. oktobar 1010
„U dva dana slične, ako ne i iste grupe pokušavaju u Beogradu, a evo sada i u Evropskoj uniji da prikažu jednu sliku Srbije nereda, Srbije haosa i Vlada i naši nadležni organi će sa velikom snagom reagovati na ono što se desilo i u nedelju u Beogradu i u utorak u Đenovi. Očekujemo da će veliki broj tih takozvanih navijačkih grupa biti zabranjen“, rekao je Đelić.

Iako je republički javni tužilac ovakav zahtev podneo još prošle godine, Ustavni sud održava tek pripremnu sednicu, a vlasti ne preciziraju kada bi grupe i mogle biti zabranjene.

Navodeći da na suzbijanju nasilja huligana moraju raditi svi, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen složio se sa većinskom procenom da su oni koji su divljali na stadionu u Đenovi deo organizovanih ekstremnih skupina čiji je cilj da se zemlja ne promeni:

"Očigledno neko želi da pokaže da Srbija nije ni spremna ni zrela da ide u Evropu. Poruka sa stadiona upućena je evropskom putu Srbije i posle ova dva incidenta pitanje je šta će se desiti. Mogu da kažem da su ti huligani deo organizovanih grupa koje imaju finansijsku podršku", rekao je Homen za B92.

Slično mišljenje iznosi i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, koji se sa reprezentativcima vratio u Beograd.

„I ovo je pitanje za državu da proveri ko su organizatori ovakvih scena jer ovo ne mislim da je samo napad na Fudbalski savez i na fudbal“
, kaže Karadžić.

UEFA pokrenula istragu


Iako je vođa nereda koji je uhapšen u Đenovi Ivan Bogdanov prema ranijim saznanjima jedan od vođa navijača Crvene Zvezde, a protiv njega su već podignute četiri krivične prijave, predsednik Zvezde Petar Škundrić kaže:

“Ja ne verujem da je reč o navijačima Crvene Zvezde i mi osuđujemo sve ove događaje”
, navodi Škundrić.

Dok je disciplinska komisija UEFA pokrenula istragu, a u Beogradu najavljuju sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, uz jasna politička skandiranja, pozadinu nereda potvrđuje i izjava jednog od vođa navijača iz Srbije koji je bio u Đenovi, i koji je predstavljajući se kao Slobo, za televiziju RAI rekao da oni "nisu nacisti, već nacionalisti i da se protive ulasku Srbije u Evropsku uniju":

"Protiv smo nezavisnosti Kosova i zato smo zapalili zastavu Albanije. Stadion u Đenovi je bio idealno mesto da prikažemo naše stavove, koji su potpuno politički. U Beogradu je na delu diktatura i tamo ne možemo da protestujemo."


Analitičari procenjuju da je reč o nastavku onoga što se u nedelju događalo u Beogradu, kada su se huligani, iskoristivši Paradu ponosa, sukobili sa policijom i demolirali centar prestonice:



Reč je o dobro organizovanim parapolitičkim skupinama koje prete da ugroze funkcionisanje države, ocenjuje za naš program profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić:

“Oni su otišli tamo sa jednim jedinim ciljem – da naprave problem. Poruka koju su poslali iz Đenove je takođe politička poruka, dakle možemo uraditi šta god hoćemo, možemo to da uradimo i u Italiji, jaki smo, ne možete nam ništa. To je ono iz čega se vidi da je i Đenova i Beograd praktično vođen iz jednog centra”, ocenjuje Dragišić.

Posledicama nereda, čije slike šalje Srbija, pozabavila se i američka agencija za strateška istraživanja Stratfor, upozoravajući da ove grupe imaju bolje organizacione sposobnosti nego što je očekivano i da bi mogle da predstavljaju pretnju za vladu u Srbiji a i šire za stabilnost na Balkanu.

"Međunarodni karakter nasilja bez sumnje će ođeknuti u EU”, navode u Stratforu, uz ocenu da bi moglo biti dovedeno u pitanje i putovanje srpskih državljana bez viza u EU.

Dok vlasti u Srbiji za sada štetu pokušavaju da ublaže izvinjenima, Zoran Dragišić navodi da je država sposobna da se izbori sa ovim grupama, ali da je pitanje da li postoji dobra političko-bezbednosna procena o koliko ozbiljnom problemu se radi:

“Mi imamo policiju koja može da porazbija te grupe, međutim, ozbiljne propuste je napravila služba bezbednosti. Kod nas je ovo politički fenomen, i naše grupe, za razliku od onih u Engleskoj, imaju poličke motive, političko vođstvo, odlično su finansirane i dobro organizovane”
, navodi Dragišić.

U svetlu svega rečenog, posledice po srpski fudbal posle nereda u Đenovi padaju u poslednji plan. Čelni ljudi evropske kuće fudbala kažu da bi Srbija mogla da bude izbačena iz kvalifikacija ili suspendovana sa nekih narednih takmičenja. Italija će najverovatnije dobiti utakmicu “za zelenim stolom” rezultatom 3:0, a moguće su i novčana kazna, i igranje mečeva na domaćem terenu bez publike.
XS
SM
MD
LG