Dostupni linkovi

Uhapšen osumnjičeni za paljenje crkve u Sarajevu


Izgorjeli dio crkve Svetog Preobraženja
Izgorjeli dio crkve Svetog Preobraženja

Policija je uhapsila muškarca iz Sarajeva osumnjičenog za požar u crkvi Svetog preobraženja u Novom Sarajevu.

"Policija je došla do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti muškarac nastanjen u Sarajevu", saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Osumnjičeni, kojeg su uhapsili pripadnici Druge Policijske uprave, će, nakon kriminalističke obrade, biti predat u nadležnost Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Dio Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu zapaljen je u nedjelju ujutro kada je kroz prozor ubačena zapaljiva materija.

Nedjeljnja liturgija u ovoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu nije se služila zbog dima koji je kuljao iz magacina za vrt u sklopu hrama, rekao je paroh dolački Jadran Danilović.

„Došli smo da služimo svetu liturgiju u hramu, ali tada smo zatekli vatru u pomoćnom dijelu ostave. Pozvali smo policiju, a oni vatrogasce i požar je ugašen. Crkva je bila puna dima i nije se mogla služiti liturgija. U posljednjih dvadest godina nije zapamćeno da se nije u nedjelju služila liturgija“, priča paroh Danilović.

Crkva svetog preobraženja u Sarajevu
Crkva svetog preobraženja u Sarajevu

U požaru je pričinjena veća materijalna šteta, a paroh Danilović smatra da je on podmetnut.

„Došla je policija, uradila je uviđaj. Oni pretpostavljaju da se nešto samo zapalilo, međutim, nije to istina. Elektroinstalacija je ostala čitava, sijalica je ostala čitav, prekidač od struje je čitav. Nije se moglo samo zapaliti, najvjerovatnije da je to potureno, poslije ponoći. Policija misli da je to bila kosačica, pomoćna ostava“, tvrdi Danilović.

Jedan od očevidaca, Enes Konjević, nazvao je ovaj incident vandalizmom.

„Ja živim odmah pored crkve. Ujutru kada se ustanem, vidim prvo crkvu. Jučer ujutro sam bio tu, vidio sam kada su policajci došli, čak sam i razgovarao sa njima. Ja mislim da, samo ako se hoće, može se brzo naći ko je to počinio. Pitam se zašto se to desilo. Prije dva dana je bila slava, trajala je 12 sati, pa se ništa loše nije desilo.“

Još jedan od stanara susjedne zgrade osuđuje napad na crkvu.

„U ratu sam stanovao baš u zgradi pored crkve. Kada bi Vojska Republike Srpske granatirala ovaj dio grada i kada ni crkva bila oštećena, tada bi vojska i narod, preko noći popravljali ono što bi se tokom granatiranja urušilo. Prema tome, niko dobronamjeran odavde to nije mogao uraditi. To može biti samo neki psihijatrijski slučaj da je to uradio sad u miru.“

Izgorjeli dio crkve
Izgorjeli dio crkve

I ranije je ova crkva u Sarajevu bila na meti pljačkaša. Ove godine su dva puta krali ikone iz hrama.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je u ponedeljak ujutro obišao Crkvu i oštro je osudio napad na ovaj vjerski objekat. Obećao je pomoć za sanaciju dijela koji je izgorio.

Za pojedine medije, Konaković je izjavio da postoje politički subjekti koji pokušavaju koristitiovaj incident za sticanje jeftinih poena pred izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG