Dostupni linkovi

'Kosovo je Srbija' od Požege do Kraljeva


„Želim da ovim vozom putuje radost i prijateljstvo. Evo ja sam došao u Požegu do vas. Vratiću se istim vozom do moga Čačka“, rekao nam je Slobodan Čvorović jedan od osam putnika koji su se našli u sada već čuvenoj „crkvi na šinama“ koja od četvrtka ujutro saobraća između Kraljeva i Požege, kao i u suprotnom smeru.

Radi se, naravno, o iz Rusije nabavljenom vozu, oslikanom reprodukcijama fresaka iz pravoslavnih manastira na Kosovu, a po kom je sa spoljne strane na 21 jeziku ispisana poruka “Kosovo je Srbija”.

Od jutra 19. januara voz, čije je upućivanje iz Beograda za Mitrovici na Kosovu, pre samo četiri dana postalo povod regionalnog skandala koji se još uvek ne smiruje, redovno će saobraćati između ova dva grada, a kako je saopšteno za desetak dana i na drugim relacijama u Srbiji.

Kada je svog prvog radnog jutra stigao na stanicu u Požegi, u njemu je bilo svega nekoliko putnika, a daleko više znatiželjnika koji su fotografisali ovo prevozno sredstvo na šinama.

Baš onog zbog kog je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre samo tri dana pomenuo mogućnost i novih ratnih sukoba.

„Voz je čist, nov udoban i topao. Jeste oslikan, ali iskreno da vam kažem, ovakvih vozova ima po svetu, oslikanih sa istorijskim podacima i nacionalnim motivima. To mi je palo na pamet. Bio sam srećan kada sam jutros mogao da uđem u ovako oslikan voz“, rekao nam je Čvorović.

Sagovornik RSE kaže da su sve ostalo deo tužne priče, izbegava da govori o politici i kao posebno bitno naglašava da nije član niti jedne, pa ni vladajuće stranke u Srbiji - Srpske napredne stranke premijera Aleksandra Vučića.

„Nemojte mene o tome, ja se na bavim politikom. Nisam član ni jedne stranke. Putujem po svetu i uživam u životu“, kaže Čvorović.

Takođe, treba naglasiti, s obzirom da na uvreženo mada ne i potpuno neosnovano mišljenje da u Srbiji vozovi redovno kasne, novi voz je iz Kraljeva krenuo po redu vožnje. Tačno pola sata posle 8 ujutro.

Izbrojali smo osam putnika. Među njima i Iliju Aćimovića:

„Voz lepo izgleda, pun je slika a dobro je što ima i internet. Čuo sam šta se sve sa njim događalo. Puno stvari tu nije bilo u redu. Ali, meni je važno da voz ide.“

„Oni raniji vozovi su bili katastrofa“, rekla nam je Ljiljana Kostić koja se uputila ka Ovčar Banji.

„Bili su bez grejanja i prljavi. Ovaj je topao i udoban. Gledala sam na televiziji šta se sve događalo, ali ne znam šta je tačno bilo proglematično“, rekla je ova sagovornica RSE.

Sledeći putnik kom smo se obratili odmahuje rukom.

„Ne nemojte molim vas oko voza. Nisam istomišljenik. Sve je loše u Srbiji“, kaže i odbija da se predstavi.

Za razliku od njega Miloje Sretenović, koji dva puta dnevno inače koristi vozove na ovoj relaciji, rado razgovara sa nama:

„Pa voz kao voz. Svi bi trebalo da budu ovakvi, ništa posebno. Jedino što je sav oslikan. Naravno nekome se sviđa, nekome ne. Izgleda da se ljudima na Kosovu nije svideo“.

Sretenović kaže da je uočio natpis na vozu, pa u nastavku pokazuje poprilično poznavanje slučaja:

„Da, piše `Kosovo je Srbija`. Ja mislim da jeste Srbija, ali međunarodna zajednica i Albanci ne misle da je Kosovo deo Srbije. Tako da mi se ipak čini da sve ovo nije nikome trebalo. Sada imamo razne reakcije i zategnutu situaciju. Kako će se to odraziti na sve? Gospođa Federika Mogerini (EU komesarka za spoljne poslove i bezbednost) je već Vučiću u Davosu skrenula pažnju. Videćemo kako će biti dalje.“

Radnik Železnica Srbije Milovan Dumonjić nam je rekao da dobro zna koliko su loši drugi vozovi. Za ovaj oslikani navodi da je jako lep, ali i postavlja pitanje – da s obzirom na aktuelne prilike tako nešto nikome nije bilo potrebno:

„Svi znamo da vozovi svaki dan idu na Kosovo, niko nije branio, nije se dizala prašina. I ne bi bilo tolike buke ni priče da je ovo normalan voz. Svi mi to znamo. Ma hajde da se mi stavimo na njihovu stranu, nije bitno ko je ko. Svima bi bolo oči da se odjednom pojavi ovakav voz. Provocira ovaj voz, zamislite kako bi nama bilo kada bi kroz Beogard prošao autobus sa onim njihovim orlovima. Treba biti realan“, rekao nam je Dumonjić.

Da, pokušali smo da razgovaramo i sa mašinovođama. Neuspešno. Kažu, takva su pravila kompanije. Izjave se ne daju bez prethodne dozvole.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG