Dostupni linkovi

Donacije za hakovanje profila Marka Zuckerberga


Čovjek koji je hakovao Facebook profil osnivača ove društvene mreže, Marka Zuckerberga, dobija donacije hakera širom svijeta nakon što mu je kompanija odbila isplatiti nagradu namijenjenu onima koji otkriju njene slabosti, odnosno greške.

Khalil Shreateh je otkrio i prijavio grešku Facebooku, ali je njegovo upozorenje zanemario tim koji se bavi sigurnošću društvene mreže.

Khalil je potom napisao poruku na Zuckerbergovom zidu kako bi dokazao postojanje buga, no, nagradu za pronalazak greške nije dobio, jer zvaničnici Facebooka smatraju da je prekrišio pravila o privatnosti.

Zbog toga je Marc Maiffret, šef kompanije BeyondTrust, pokrenuo akciju prikupljanja novca kao nagradu za Khalila. Do sada je skupljeno 9.000 dolara, a Maiffret je od sebe dao 2.000 dolara.

On i drugi hakeri smatraju da je Facebook nepravedno uskratio naovac Khalilu.

"On je tamo u Palestini i vrši istraživanja na laptopu starom pet godina koji se raspada. Novac je nešto što će mu pomoći", kazao je Maiffret.

Palestinac je otkrio grešku na Facebooku koja njenim članovima omogućava da pišu poruke na zidu drugih korisnika. Grešku je prijavio, ali je Facebookov sigurnosni tim odbacio njegov izvještaj.

Nakon toga je pisao na Zuckerbergovom zidu, žaleći se da ga kompanija ignoriše. Usput se izvinio Zuckerbergu što je morao dokazivati grešku putem njegovog profila.

Facebook je ubrzo otklonio sigurnosni problem te je Shreatehu upućeno izvinjenje. No, novac nije dobio.

Šef sigurnosti Joe Sullivan je rekao da Facebook neće isplaćivati nagrade osobama koje greške testiraju na pravim korisnicima. Kompanijin fond za isplatu nagrada je veći od milion dolara.
XS
SM
MD
LG