Dostupni linkovi

Novi Sad: Počeli Cinema City i Međunarodni književni festival


Posteri za Cinema City festival
Posteri za Cinema City festival
U Novom Sadu u narednim danima u fokusu je kultura. Naime, nakon Sarajevskog filmskog festivala i Dokufesta u Prizrenu, u Novom Sadu u ponedeljak je počeo Međunarodni filmski festival „Cinema City“. Istovremeno, u glavnom gradu Vojvodine se otvara i Međunarodni književni festival.

Međunarodni filmski festival “Cinema City” ove godine je domaćin za više od 130 ostvarenja. Filmovi će biti prikazivani na deset lokacija. Ovogodišnji „Cinema City“ obeležiće i dva „open air” bioskopa, tradicionalno najpopularnije lokacije festivala. Po prvi put u Srbiji se organizuje i 3D bioskop na otvorenom.

Ove godine je festival umesto juna organizovan u avgustu. Direktor festivala, Miloš Ignjatović kaže da su ovim pomeranjem uspešnije pripremili manifestaciju.

“Došli smo na ideju da pomerimo festival, da vidimo kako će da funkcioniše krajem avgusta umesto juna. Dopada nam se ovaj termin, poslednji vikend avgusta, kada se svi vraćaju sa odmora puni energije. Drugi razlog je bio to da, svi oni koji ove godine rade u kulturi u Srbiji to znaju, finansije nisu na zadovoljavajućem nivou. Zbog problema sa finansiranjem dali smo sebi još par meseci da sve pripremimo. Mislim da će publika biti zadovoljna pošto je ove godine festival veći nego što je bio u ranijim godinama”, kaže Ignjatović.

Sva filmska ostvarenja na ovogodišnjem festivalu „Cinema City“ podeljena su u jedanaest selekcija. Programska direktorica festivala, Bojana Bandić kaže da je ove godine poseban naglasak na nacionalnoj klasi.

“Ove godine fokus je na domaćim ostvarenjima. U okviru Nacionalne klase prikazujemo sva domaća ostvarenja koja su nastala u proteklih godinu dana. Ovaj put imamo ukupno dvanaest filmova u takmičarskom delu i film Gorana Paskaljevića koji se ne takmiči”, naglasila je programska direktorica.



Svake godine „Cinema City“ kroz selekciju “Respect to…” pravi retrospektive stvaralaštva nekih od najznačajnijih autora današnjice. Ove godine u fokusu su izraelski reditelj Eran Riklis, koji je ujedno biti i gost festivala, kao i Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih autora jugoslovenskog crnog talasa.

Festival je otvorio mađarski film "Finalna verzija: Dame i gospodo" reditelja Đerđa Palfija, koji je prikazan i na filmskom festivalu u Kanu. Reditelju je bilo potrebno tri godine rada na materijalu koji je obuhatio 450 različitih filmova, svetskih klasika, da stvori jedinstveni "Final Cut". Univerzalna ljubavna priča u kojoj glavne uloge tumače najveće filmske zvezde nastala je kao svojevrstan odgovor reditelja na savremeno stanje kinematografije i kritiku mađarske vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskih stvaraocima.



Filmski festival traje do prvog septembra.

Praznik poezije

Glavni grad Vojvodine misli i na ljubitelje poezije - u Novom Sadu počinje i Međunarodni književni festival. Na ovoj manifestaciji, učestvuje približno sto pisaca i umetnika. U programu učestvuje i dvadesetak pesnika iz inostranstva.

Učesnici svako veče do kraja avgusta organizuju javna čitanja na raznim lokacijama u gradu.
Baneri za Međunarodni književni festival
Baneri za Međunarodni književni festival

Međunarodna nagrada za književnost „Novi Sad”, koja se dodeljuje osmi put, odlukom Programskog odbora festivala, dodeljena je istaknutom rumunskom piscu, Mirči Kartareskuu.

Ovaj pisac bio je i kandidat za Nobelovu nagradu. Njegovo delo odnosi se na sve nas, kaže direktor Festivala Jovan Zivlak.

“On je jedan brilijantan pisac, čovek velike kulture sa jednom dubokom svešću o tome kakva je uloga književnosti i sa pričama koje se stvarno tiču svih nas”, smatra Zivlak.

Međunarodni književni festival organizuje se osmi put. Ove godine manifestacija traje četiri dana, a pesničke reči biće izgovarane na petnaestak jezika, najavilo je Društvo književnika Vojvodine.

U okviru Festivala dodeljuje se i „Brankova nagrada“, za mlade pesnike. Ovogodišnji laureat je Anja Marković iz Beograda.
XS
SM
MD
LG