Dostupni linkovi

Čime je Trump osvojio Ameriku?


Pristalica Donalda Trumpa slavi njegovou pobjedu u New Yorku.
Pristalica Donalda Trumpa slavi njegovou pobjedu u New Yorku.

Donald Trump je ostvario jednu od najsenzacionalnijih pobjeda u američkoj političkoj istoriji.

Nakon što su izborni rezultati zamijenili istraživanja javnog mnijenja, pristalice novoizabranog predsjednika SAD počele su slaviti u njegovom izbornom sjedištu u New Yorku.

Sa druge strane grada, pristalice Hillary Clinton su bile šokirane jer su ankete uoči glasaanja njoj davale prednost.

U analizi Radija Slobodna Evropa, pročitajte kako je Trumpu to pošlo za rukom?

  • Prtljag
    "Stvar nije u tome da su njene pristalice sjedile na rukama, već u tome da su Trumpove pristalice izašle u većem broju,” kaže Scott Lucas, professor američke istorije na Univerzitetu Birmingem u Velikoj Britaniji. “Izgleda da su bili motiviraniji.”

    Ovo može ukazivati na dublje razloge njegove pobjede: njegovo povezivanje sa široko rasprostranjenim nezadovoljstvom američkim establišmentom kao i željom za promjenom.

    Trump je uspio iskoristiti ovo raspoloženje tokom kampanje čiji je glavni slogan bio “Učinimo Ameriku ponovo velikom”. Uspio je sebe predstaviti kao outsajdera bez političkog prtljaga koji može inicirati pobjedu, naročito u poređenju sa Clintonovom, bivšom senatorkom, državnom sekretarkom i prvom damom koja je tri decenije u politici.​

    "Naročito u Pojasu rđe (Rust belt), ta fraza “Učinimo Ameriku ponovo velikom” je naišla da dobar odjek kod glasača koji osjećaju da su prizvodni poslovi nestali i nisu zamijenjeni,” smatra Michael Cullinane, professor na Univerzitetu Northumbria.

    "Klinton nije mogla ponuditi promjenu jer je ona politički insajder koji je bio na različitim političkim pozicijama već skoro 30 godina.”

  • “Pripravnik”
    Trumpove pristalice su htjele outsajdera i on ih je ubijedio da je taj, uprkos uspješnoj karijeri trgovca i poduzetnika sa nekretninama. Distancirao se od poznatih političara koje je prozvao “nepouzdanim” i pojačao autsajderski status čestim sukobima sa medijima, koje je nazvao “nečasnim”, zbog čega je komunicirao direktno sa glasačima.

    Istovremeno, svoje poslovno iskustvo je prikazao kao znatno bolju pripremu za predsjedničku ulogu od političkih funkcija. Uporno je administraciju Baracka Obame, u kojoj je služila i Clintonova, prikazivao kao odgovornu za loše trgovinske sporazume sa Kinom.

    Pored uloge autsajdera, Trump je imao još jednu prednost na Clintonovom – status televizijskog selebritija. Dok je javnost Clintonovu poznavala kao političara na mnogim funkcijama, Trump je bio veoma poznati voditelj reality TV programa "Pripravnik” (Apprentice), koji je počeo 2003. i trajao 14 sezona tokom kojih su se mladi biznismeni pokušavali izboriti za poziciju u Trumpovom poslovnom carstvu.

  • Četiri godine
    Nakon izbora, veliki izazov za Trumpa će biti i ispunjenje obećanja koja je dao pristalicama tokom kampanje. Među najkontroverznijim su izgradnja zida na granici sa Meksiku radi spriječavanja ilegalne imigracije, pregovori o promjeni nekoliko međunarodnih trgovinskih sporazuma i kažnjavanje američkih kompanija zbog izmještanja prozvodnje u inostranstvo.

    "On ima četiri godine da ispuni svoja obećanja, da napravi zid, da ispregovara trgovinske sporazume i da pokaže svima “Umijeće dogovora,” kaže Cullinane, pozivajući se na Trumpovu knjigu o poslovnom umijeću iz 1987 godine.

    "Ali nakon četiri godine, on više neće biti outsajder, i tada će glasači morati odlučiti da li je ispunio njihova očekivanja ili ne.”
XS
SM
MD
LG