Dostupni linkovi

Čija je Fiesta Investments iz afera RTCG i Telekom


Radio-televizija Crne Gore
Radio-televizija Crne Gore
U aferi privatizacije crnogorskog Telekoma o podmićivanju crnogorskih zvaničnika sumom od skoro 7,5 miliona eura pominje se i firma Fiesta za koju se ovih dana vezuje nova afera.

Da li će crnogorsko državno tužilaštvo reaktivirati ili pokrenuti novu istragu u cilju rasvjetljavanja poslovnog aranžmana Vlade i off shore firme Fiesta Investments kojoj je godinama isplaćivana suma od između 850.000 i milion eura za prenos satelitskog signala Radio-televizije Crne Gore?

Ovo pitanje smo uputili crnogorskom državnom tužilaštvu koje je prije tri godine odbacilo prijave o mogućim malverzacijama oko satelitskog signala. 2008 godine prijavu je podnio Novi sindikat Radio-televizije Crne Gore u kojoj je bilo istaknuto da Javni servis nije raspisao tender za prenos satelitskog signala niti je koristio usluge državnog radio difuznog centra.

To znači da je Vlada od 1999. godine do 2010. plaćala za prenos satelitskog signala firmi čiji su vlasnici nepoznati, koja je odabrana na nepoznati način i do čijih je ugovora i računa nemoguće doći.

Prijavu državnom tužiocu je tada proslijedila i nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), nakon bezuspješnog traganja za ovim informacijama.

"Pa, 2008. godine naš predmet interesovanja je bilo to što je, prema našim saznanjima, taj posao sklopljen bez bilo kakvog bez bilo kakvog javnog
Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
tendera i što je očigledno bio štetan za državni budžet iz razloga što su se ogromna sredstva izdvajala za te namjene. Još tada smo do svih nadležnih institucija tražili osnovne informacije. Tražili smo prvenstveno informacije od Ministarstva finansija kao institucije koja bi, zahvaljujući podacima o budžetu, morala da ima informacije kome je i koliko novca isplaćeno. Oni su nas uputili na Ministarstvo kulture koje je, naravno, reklo da te podatke nema. Još tada je, dakle, bilo očigledno da se podaci kriju i da postoji neki interes da se oni ne saopšte javnosti kao i da je u pitanju neki posao koji eventualno može predstavljati neku korupcionašku aferu. U tom smislu mi smo to tada i prijavili državnom tužiocu, međutim, oni su tada odbacili tu prijavu a sud je ocijenio da tu nema prostora za njihovo djelovanje", kaže izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Prema pisanju crnogorskih medija 'Vijesti' i 'Dana', prvi ugovor sa firmom Fiesta Investments je potpisao krajem 1998. godine tadašnji direktor Radio-televizije Crne Gore Goran Rakočević, a zakup satelita je plaćala Vlada do 2006 godine.

Zatim je 2010. godine Fiesta investment prekinula emitovanje satelitskog signala RTCG nakon što je tadašnji direktior RTCG Branko Vojičić utvrdio da je Fiesta omogućila emitovanje satelitskog signala privatnoj Atlas televiziji Duška Kneževića.

Odgovornost tužioca

I dalje je nepoznato ko stoji iza firme Fiesta i s kim su sklpljeni ugovori. Da li tužilaštvo može da reaktivira postupak u cilju utvrđivanja postojanja malverzacija, s obzirom da su ranije prijave odbačene, pitali smo advokata Zdravka Begovića koji kaže da sve zavisi da li je tužilac u prethodnom postupku odustao od krivičnog gonjenja ili odbacio krivičnu prijavu.

"Radi se o institutu odustanka i instutu odbačaja. Odustanak znači da je krivični postupak pokrenut pa da je nakon provedenog krivičnog postupka tužilac smatrao da nema elemenata krivičnog djela i tada nije moguće aktivirati postupak. U slučaju da odbaci, dakle, ne otvori istragu nego na opsnovu onih preliminarnih radnji nađe da nema elemenata, pojavom novog dokaza on može opozvati to rješenje i otvoriti istragu", kaže Begović.

Firma sa istim nazivom Fiesta investments se u Sjedinjenim Državama sa još četiri firme sumnjiči da je učestvovala u korupciji crnogorskih zvaničnika prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Direktori Mađar telekoma su preko lažnih konsultantskih ugovora podmitili nekoliko crnogorskih zvaničnika sa skoro 7,5 miliona eura kako bi dobili povoljnosti prilikom kupovine akcija Telekoma.

Taj slučaj, kao jedna od mogućih najvećih korupcionaških afera, je predmet interesovanja crnogorskog tužilaštva, ali i parlamentaraca koji će o tome otvoriti parlamentarnu istragu.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kaže da će ova organizacija insistirati da sazna ko stoji iza firme Fiesta.

"Ključno je pitanje, naravno, šta će se desiti sa odgovornošću tog pojedinačnog tužioca koji se tada na takav način odnosio prema predmetu, odnosno koji je tada očigledno nesavjesno odbacio našu krivičnu prijavu. Sa druge strane, MANS će se svakako potruditi da ponovo pokuša da preko državnih organa dobije informacije o tome koliko je novca iz državnog budžeta je potrošeno i dato toj firmi Fiesta i, naravno, sa svoje strane ćemo se potruditi koliko god to bude moguće da otkrijemo ko se krije iza firme Fiesta i da li tu postoje određeni interesi upravo zbog toga što su neki visoki državni funckioneri u stvari vlasnici firme Fiesta", navodi Čalović.
XS
SM
MD
LG