Dostupni linkovi

Smrt i lepota černobilskog Četvrtog reaktora

Samo nekoliko dana posle nesreće 1986. godine u nuklearki u Černobilu, tadašnjoj Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, fotografkinja i aktivistkinja za ljudska prava Viktorija Ivleva je prišla jednom čiči koji je sedeo na klupi u Kijevi. "Deda, zašto sedite na suncu? Idite kući", rekla sam, a on je odgovorio: "Moja malena, pobedili smo naciste. Zar ne misliš da smo pobedili radijaciju?"

Ivleva je četiri godine posle bila prvi novinar koji je ušao u černobilski Četvrti nuklearni reaktor, nakon smrtonosne eksplozije 26. aprila 1986. godine koju svet pamti kao jednu od najvećih civilnih nesreća.

Ivleva, danas 60-godišnjakinja, je izveštavala 80-ih i 90-ih godina sa ratnih područja uključujući i rat između Jermenije i Azerbejdžana o spornoj teritoriji Nagorno-Karabah. Pre tri godine je proputovala Ukrajinu u kojoj je dokumentovala kako je eskalacija sukoba između Kijeva i Moskve uticala na živote običnih ljudi.

U razgovoru za Beloruski servis RSE Ivleva se priseća trenutka kada je uspela da dođe do uništenog reaktora uz podršku nekoliko naučnika i na licu mesta zabeleži jezive prizore.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG