Dostupni linkovi

CG zdravstvo: Nemaju novca za nabavku igala, konca, katetera


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Crnogorsko zdravstvo koje je najzaostalije u Evropi, u kojem ljekari rade za izuzetno male plate i za koje država izdvaja najmanje novca u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, pred kolapsom je jer kako sada stvari stoje nema novca za nabavku osnovnih medicinskih sredstava...

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista uvjeravaju da nema razloga za uzbunu, a u opoziciji podsjećaju na gotovo krilaticu svakog crnogorskog pacijenta koja glasi – teško onome ko se liječi u CG.

Fond za zdravstveno osiguranje ne može da raspiše tender za nabavku medicinska sredstva jer za te svrhe država odobrila svega 5 miliona eura, što je tri puta manje od onoga što su potrebe za ovu godinu i koliko je bilo trošeno u prethodnom periodu.

Dakle, umjesto 16 miliona eura za nabavku Igala, konaca, katetera, setova za infuziju, sondi, zavoja, stentova, defibrilatori, proteza zdravsteni sistem dobio je svega 5 pa iz Fonda upozoravaju da nijesu u mogućnosti da sami riješe nastali problem bez pomoći nadležnih institucija.

Ilustracije radi - samo za potrebe Kliničkog centra u Podgorici za nabavku medicinskih sredstava neophodno je obezbijediti gotovo 11 i po miliona eura.

Da li će crnogorske bolnice u dogledno vrijeme ostati bez najosnovnijeg medicinskog materijala?

U vladajućoj DPS uvjeravaju građane da nemaju razloga za brigu, a strah pojedinih institucija da će do toga ipak doći nazivaju senzacionalizmom i širenjem panike.

Halil Duković iz skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalnu politiku

„Ovo je ipak ozbiljna država, a čini mi se da pojedinci više vole te neke atrakcije koje se dešavaju da bi uzburkali javnost nego što gledaju na problem onako kako u suštini jeste.Sredstava za zdravstveni sistem u Crnoj Gori mora biti i ona neće biti nedostatna . Siguran sam da će se naći rješenje. Vlada neće dopustiti da građani trpe zbog toga što trenutno ima ili nema novca u budžetu. Naravno, mi smo svjesni da je medicina svakim danom sve skuplja, da su usluge sve skuplje a zahtjevi sve veći. To treba izdržati i često treba intervenisati u tom materijalnom dijelu. Do sada smo uvijek intervenisali u tom dijelu na pravi način i vjerujem da ćemo to i sada uraditi.“

Za opozicionog člana odbora koji bojkotuje rad tog tijela i ljekara Novicu Stanića neshvatljivo je i neprihvatljivo da nema novca u budžetu za osnovna medicinska sredstva:

„Novca ima za mnoge druge stvari koje su manje bitne i potrebne ali razni lobiji odvuku na druge strane tako da za zdravstvo ne ostane gotovo ništa. No, oni koji o tome odlučuju na njihovu sreću ne liječe se u Crnoj Gori.“

Stanić rješenje vidi samo u jednom scenariju:

„Ja mislim da u Crnoj Gori treba uraditi jedno veliko pospremanje ili preuređenje da bi se stvari u zdravstvu dovele na pravu mjeru. Zdravstveni radnici su podcijenjeni, posebno ljekari specijalisti, nema uslova a ja sam jednom u Skupštini Crne Gore rekao jedno i ostajem pri tome – teško onome danas ko se liječi u Crnoj Gori a nema novac ili debelu vezu.“

Pojedina štampana glasila nezvanično saznaju da je do drastičnog pomanjkanja novca za nabavku medicinskih sredstava došlo zbog toga što su u ministarstvimazdravlja i finansija odlučili da ove godine drugačije raspodijele novac iz budžeta za zdravstvo, pa su od odobrenih 44 miliona za ljekove opredijelili 39, a za medicinska sredstva ostavili svega 5,02 miliona eura.

Osim problema za nabavkom medicinskih sredstava tu je i sukob ljekara i ministra zdravlja Budimira Šegrta o povećanju zarada u zdravstvu, a sve slijedi sumorna statistika evropskog potrošačkog indeksa prema kojem Crna Gora ima najzaostalije zdravstvo u Evropi.

Takođe, Crna Gora je država koja za zdravstvo izdvaja najmanje iz budžeta od svih evropskih zemalja, pet odsto za razliku od evropskih 8 do 12 posto, ima najmanji broj ljekara po glavi stanovnika u Evropi, najniže plate u odnosu na ekonomski potencijal zemlje, najgoru medicinsku edukaciju u Evropi i loše uslove za rad.

XS
SM
MD
LG