Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev za poništenje izbora, odobrena istraga o aferi 'Snimak'


Rasprava u Skupštini
Rasprava u Skupštini
Opozicioni Prijedlog zakona koji je predviđao da predsjednički izbori budu poništeni nije u petak uveče dobio potrebnu većinu u crnogorskoj Skupštini, ali su poslanici jednoglasno prihvatili da bude otvorena parlamentarna istraga i formiran Anketni odbor o aferi 'Snimak'.

Specijalni zakon, kojim je traženo poništavanje izbora, podržalo je 36 opozicionih poslanika i predstavnik Socijaldemokratske partije, Džavid Šabović. Za usvajanje tog zakona bila je potrebna većina od 41 poslanika. Protiv zakona glasalo je 36 poslanika vladajuće koalicije, šest poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) je bilo uzdržano među kojima i lider stranke Ranko Krivokapić.

Rasprava o legalnosti i legitimnosti aktuelnog predsjednika Filipa Vujanovića, aferama o zloupotrebi institucija i povjerenju u izborni proces otvorena je u Parlamentu skoro dva mjeseca nakon održanih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Zahtjev opozicionih stranaka da se ponište predsjednički izbori održani 7.aprila, na kojima je pobijedio kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović, imaju za cilj dekriminalizaciju društva, odbranu Ustava i borba za utemeljenje pravne države, rekao je u Parlamentu Miodrag Lekić, lider opozicionog Demokratskog fronta čija se politička grupacija nakon skoro dvomjesečnog bojkota vratila u Skupštinu:

"Smatram da je mnogo bolje biti pokraden nego biti sa onima koji kradu. Želio bih da istaknem da smo se predijelili za ovu inicijativu upravo da bi doprinijeli izlasku iz institucionalne krize. Ona je duboka", izjavio je Lekić.

Podsjetimo, opozicija smatra da je Filip Vujanović protivustavno treći put na predsjednikom mjestu, a da su tokom izbornog procesa prekršeni brojni zakoni i suspendovana osnovna ljudska prava građana Crne Gore. Za opoziciju je rješenje da se lex specijalisom ponište predsjednički izbori i raspišu novi.

Opozicija tvrdi da je vladajuća Demokratska partija socijailista zloupotrebljavala državne institucije i na stranačkim sjednicama osmišljavali plan nelegitimnog prikupljanja glasova diskriminacijom po političkoj pripadnosti. Pored toga, opozicioni zahtjev je bio da državno tužilaštvo sprovede istragu i utvrdi eventualnu krivičnu odgovornost u aferi „Snimak“.

Skupšina, sjednica, 31. maj 2013.
Skupšina, sjednica, 31. maj 2013.
Iznoseći stavove Demokratske partije socijalista o predloženim zaključcima opozicije, šef poslaničkog kluba Milutin Simović je podsjetio da su OEBS i evropspke institucije izborne procese u Crnoj Gori ocjenili demokratskim i priznali rezultate. Zbog toga je Simović optužio opoziciju za, pokušaj destabilizacije Crne Gore, odbacujući njihove zahtjeve:

"Ovo je još jedan pokušaj kontinuiranog stvaranja nepovjerenja u državu Crnu Goru i njene institucije pokušaj urušavanja temelja pravne države, pokušaj stvaranja tenzija i usporavanja Crne Gore na njenom putu ka EU i pokušaj ključnih aktera ovoga scenarija zaustavljanja Crne Gore na putu ka NATO", rekao je Simović.

Nije put u EU

Demokratski front tvrdi da je na predsjedničkim izborima pokraden kao i da Filip Vujanović nije predsjednik Crne Gore. Između ostalih, Vujanoviću se obratio i poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović:

"Ovo je i poruka čovjeku koji misli da je predsjednik Crne Gore - Filipu Vujanoviću, koji je to bio dva puta. Da li je on svjestan toga da on nije pravi predsjednik Crne Gore. Ako nije, neka mu je prosto. Ali znam da jeste", rekao je Danilović.

Država je u institucionalnoj krizi, što se pokazalo tokom predsjedničkih izbora ali i tokom otvorenih afera o zloupotrebama insitucija vldajuće elite rekao je predsjednik Pozitivine Crne Gore Darko Pajović.

"Trenutni put Crne Gore sa ovakvim aferama i ovakvim izbornim procesima nije put u EU. Niti možemo biti srećni što je naša država prepoznata kao država u kojoj se rade stvari koje se rade a to su, da vas podsjetim da se isključivo daje posao partijskim pristalicama i članovima po principu jedan zaposleni 4 glasa, čak se i humanitarna pomoć dijeli po tom osnovu. Ponoviću i podvući – to je sramota za državu", naglasio je Pajović.

Opozicija je u više navrata prozivala manju članicu vladajuće koalicije Socijaldemokratsku partiju i njenog predsjednika i šefa parlamenta Ranka Krivokapića da se jasno odredi o legalnosti održanih predsjedničkih izbora.

Krivokapić je, odgovarajući na opozicione zahtjeve, iznio stav da je Filip Vujanović izabran legalno, ali da nema legitimitet:

"Gospodin Vujanović je izabran legalno zato što su tako odlučili Ustavni sud i Državna izborna komisija. Po nam akao političarima i meni kao političaru, ako hoćete i kao pravniku nije legitiman. I zato mi imamo pravo da ocjenjujemo njegovu legitimnost ovdje, a legalnost kao što sam rekao nemamo jer nam nije dato pravo. Poštujem legalnost ali jasno mi je da ona nije održiva bez legitimnosti. Jasno je da svaka legalnost koja nema legitimnost je kratkog vijeka", Krivokapića.

Za vladajući koaliciju je prihvatljivo da se formira anketni odbor i sprovede parlamentarna istraga kako bi se utvrdilo da li je Demokratska partija socijalista zloupotrebljavala držvne institucije u izborne svrhe. To je saopštio jedan od glavnih aktera afere „Snimak“ poslanik Zoran Jelić koji je na objavljenim snimcima sa partijskih sjednica govorio, da jedan zaposleni njegovoj partiji donosi četiri glasa na izborima:

"Da li je DPS kao partija na vlasti zloupotrebila svoju poziciju vlasti tako što krši zakone i privileguje svoje članove i glasače u odnosu na druge građane Crne Gore? Moj odgovor je ne. I to ćemo dokazati u institucijama sistema", ustvrdio je Jelić.

Poslanici su u petak jednoglasno prihvatili i Prijedlog zaključaka o izgradnji povjerenja u izborni proces, koje su usaglasili predstavnici Demokratskog fronta i SDP, kojima je definisano da će prije ustavnih promjena državni tužilac biti biran kvalifikovanom većinom imajući u vidu preporuke Venecijanske komisije.

Radna grupa, kako je usaglašeno, cijeniće potrebu izmjena regulative vezane za izbore i evrntualne predloge promjena dostaviti Skuptini najkasnije do 10.septembra umjesto 15.jula kako je prvobitno predlagala opozicija.
XS
SM
MD
LG