Dostupni linkovi

Vinovnici nereda u Podgorici i dalje neprocesuirani


Neredi u Podgorici tokom protesta Demokratskog fronta
Neredi u Podgorici tokom protesta Demokratskog fronta

Pet dana nakon nereda tokom protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF) i brojnih incidenata do kojih je došlo iste večeri, nadležni državni organi još ne procesuiraju niti izgrednike koji su napali policiju , koja je obezbjedjivala zgradu crnogorske Skupštine, niti pripadnike specijalne policije koji su batinali demonstrante i građane poslije protesta.

Uprkos konstataciji Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da su organi reda i mira u večeri 24. oktobra, tokom demonstracija Demokratskog fronta, profesionalno obavili posao, pitanje koje se nameće jeste zašto ni pet dana kasnije nema procesuiranja ni izgrednika koji su nasrnuli na kordon policije ispred zgrade parlamenta, ni pripadnika Specijalne policiije koji su upotrijebili silu poslije protesta. U MUP-u čekaju na Upravu policije koja se još ne oglašava, dok mediji barataju podacima kako Uprava navodno provjeravaviše od 50 osoba za koje se sumnja da su učestvovali u organizaciji, pomaganju i neredima ispred zgrade Skupštine, čije fotografije i imena objavljuju pojedini dnevni listovi. U međuvremenu, nevladina organizacija Građanska alijansa, koja je u veče protesta intezivno pratila dramatična dešavanja po podgoričkim ulicama, dobila je nove pritužbe građana na ponašanje policije.

“Mi već danas imamo brojne nove primjere", kaže Boris Raonić, član Građanske alijanse. "Imamo i snimke famoznog džipa koji pokušava da pregazi građane, imamo nova obraćanja građana i to je posao koji slijedi. Danas već radimo na internacionalizaciji ovog slučaja. CPT - Komitet za prevenciju torture Savjeta Evrope,veoma je zainteresovan za ovu situaciju. Amnesty International je takođe veoma zainteresovan kao i brojne druge međunarodne organizacijei na nama je sada trenutno ključni posao da dokumentujemo sve te primjere.“

Podsjetimo, Savjet za građansku kontrolu rada policije nedavno je, pošto je razmotrio pritužbe građana na intervenciju policije nakon održavanja protesta DF-a , zaključio kako je u tri slučajeva bilo prekoračenja policijskih ovlašćenja, od kojih je najdrastičnije prebijanje Milorada Mija Martinovića, koji je sa teškim povredama završio u bolnici.

“Savjet zaključuje da su policijski službenici prema građaninu Miloradu Martinoviću postupali neprofesionalno, da su prekoračili službena ovlašćenja i da je isti podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu, kojom prilikom je došlo do teškog povređivanja građanina i uništavanja njegovog motornog vozila“, ističe predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

U Akciji za ljudska prava koji su, kao i Centar za građansko obrazovanje, Institut Alternativa i MANS, tražili hitno procesuiranje svih slučajeva prekoračenja policijskih ovlašćenja i objavljivanje rezultata istrage, zapanjeni su time što se direktor policije još ne oglašava niti sankcioniše odgovorne policijske službenike, makar zbog torture nad Martinovićem.

“Pošto se to još nije desilo, izgleda da se stvar zataškava kao i mnogo puta do sada u slučaju policijske torture, pa smo zato zatražili od Vrhovnog državnog tužioca da to odgovorno spriječi i da obavijesti javnost i Vladu ako policija ne sarađuje u istrazi koju je on dužan da sprovede", objašnjava Tea Gorjanc Prelević, iz Akcije za ljudska prava. "Mislim da su svakako i tužilaštvo i policija i Država u cjelini na ispitu vladavine prava na ovom slučaju Martinović, koji ističemo zato što je toliko brutalan i očigledan i javnosti je poznat već tri i po dana, ali i drugim dokumantovanim slučajevima, posebno policijske torture poslije razbijanja protesta.“

Dosadašnjim ponašanjem Uprave policije u utvrđivanju prekoračenja ovlašćenja njenih pripadnika nezadovoljni su i u Građanskoj Alijansi.

“Mi smo izuzetno nezadovoljni", konstatuje Boris Raonić. "Konkretno, direktor policije se bavio brojnim podmetanjima i mi već imamo i argumente za sve ono što je on govorio da nijesu tačne informacije. O famoznom kamionu na kome su se nalazili novinari a gdje on vidio šipke i kamenje. Ili brzom autu koje je uletjelo u masu, a gdje su monitori Građanske alijanse, evo već danas imamo desetak ljudi koji će da posvjedoče da sve to nije bilo istina. Ovo je možda ključni momenat koji je bitan u svoj ovoj priči: Kako vratiti povjerenje građana prema institucijama sistema i koji je to jedini način kako bi građani mogli istjerati pravdu a to je proces unutar institucija sistema.“

XS
SM
MD
LG