Dostupni linkovi

Ukrajina: Četiri ruska kamiona na carinskom punktu


Kamion sa humanitarnom pomoći iz Rusije na carinskom punktu
Kamion sa humanitarnom pomoći iz Rusije na carinskom punktu

Četiri kamiona iz konvoja ruske humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini ušla su u sredu uveče na teritoriju carinskih kontrolnih punktova Donjeck, dok je preostalih 12 kamiona u blizini, javljaju svetski mediji. No, ukrajinski carinici će pregledati robu tek kada Rusija obezbedi neophodnu papirologiju, saopšteno je iz Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine.

Najveći deo od 280 kamiona u sastavu ruskog humanitarnog konvoja nalazi se na čekanju u Rostovskoj oblasti. Konvoj bi trebalo da nastavi put ka istoku Ukrajine kako bi isporučio pomoć civilnom stanovništvu.

Kamioni sa oko 2.000 tona humanitarne pomoći za stanovništvo istočne Ukrajine upućeni su iz Moskve 12. avgusta, ali ukrajinske vlasti nisu dozvolile njihov ulazak u zemlju.

Kijev strahuje da bi konvoj mogao biti iskorišćen za pomoć proruskim pobunjenicima. S druge strane, Kremlj je više puta napomenuo da vozila prevoze samo hranu i medicinsku pomoć civilima koji se nalaze u zoni sukoba, gde već nedeljama traju oružane borbe između ukrajinske vojske i proruskih separatista.

Kako javlja BBC, Crveni krst je saopštio da su se ukrajinski i ruski zvaničnici na carini dogovorili da pregledaju kamione, ali se situacija iskomplikovala na punktu Izvarine koji kontrolišu pobunjenici. Ukrajinski zvaničnici saopštili su u subotu da je konvoj “legalan”, ali je Crveni krst naveo da još uvek nije izdata dozvola zbog nekih vanrednih bezbednosnih pitanja.

“Ukrajinska strana će bez odlaganja nastaviti sa graničnim i carinskim dozvolama, čim dobijemo definitivnu potvrdu od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) o njihovoj spremnosti da isporuče humanitarnu pomoć na odredište. Konkretno, očekujemo da ICRC pribavi bezbednosne garancije za osoblje i robu. Takve garancije bi trebalo da im daju pre svih terorističke grupe koje kontroliše Rusija, kao i Rusija sama”, rekao je u sredu ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin.

Jaki okršaji na istoku Ukrajine nastavljeni su i u sredu. I ukrajinska i proruska strana tvrde da kontrolišu gradić Ilovajsk u donjeckom regionu. Ilovajsk, grad sa oko 16.000 ljudi, nalazi se u jugoistočnom delu Donjecka i predstavlja važno železničko čvorište.

Kijev tvrdi da je grad pod kontrolom ukrajinske vojske, dok separatisti ističu da su se odbranili od napada.

U utorak je poginulo devet ukrajinskih vojnika, uključujući i jednog Amerikanca sa ukrajinskim državljanstvom, ističu zvaničnici, a prenosi BBC. Prema rečima lokalnih zvanilnika,samo u utorak su u borbama kod Donjecka poginula 34 civila, a 29 ih je povređeno.

Pobunjenici u Donjecku i Lugansku proglasili su nezavisnost od Ukrajine u aprilu, sledeći rusku aneksiju Krima koja se dogodila u martu.

Do sada je u okršajima na istoku Ukrajine poginulo više od 2.000 civila i vojnika. Kijev je optužio Rusiju da naoružava pobunjenike te da šalje vojnike na istok Ukrajine, što Kremlj negira.

XS
SM
MD
LG