Dostupni linkovi

Četiri Hrvatice udane za borce ISIL-a


Pripadnici ISIL-a
Pripadnici ISIL-a

Hrvatske vlasti službeno su potvrdile medijske napise kako su se četiri mlade hrvatske državljanke pridružile islamskim militantima u Siriji i Iraku. Službe prate situaciju, poručuju iz državnog vrha, a analitičari kažu kako se u Hrvatskoj ne očekuje jačanje radikalnog islamizma. Djevojke ne sudjeluju u ratnim operacijama, kažu službeni izvori.

Nakon vijesti da je jedna 27-godišnja Hrvatica, koja je u Londonu prešla na islam, ranjena tijekom zračnog napada na teritorije pod kontrolom samoproglašene Islamske države u sirijskom gradu Ragga, i nakon napisa u hrvatskim medijima o još djevojaka iz Hrvatske koje su pridružile radikalnim islamistima, stigla je i službena potvrda.

„Ukupno su četiri žene na strani ISIL-a. Nisu išle kao borci nego kao supruge. Udale su se i žive s borcima ISIL-a. One su na teritoriju ISIL-a i imamo informacije o njima preko naših odgovarajućih službi i suradnji s drugim međunarodnim službama te vrste. Pratimo njihovu eventualnu komunikaciju s bilo kim u Hrvatskoj. Njihovi roditelji imaju dovoljno muke i briga, pa apeliram da ih se ne uznemirava, jer sa sigurnosnog stanovišta je to pokriveno, a ostalo - možete misliti kako im je. Pratimo sva četiri slučaja“, potvrdila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Novinare je zanimalo planira li Hrvatska na neki način sankcionirati takve slučajeve.

„Ovo je situacija gdje se ne radi o ljudima koji su se išli boriti, već su otišli iz familijarnih razloga i to je nešto kompliciranije. U ovom trenutku jedino Velika Britanija ima jasan plan o oduzimanju putovnica, suspendiranju. Druge zemlje EU se još konzultiraju oko toga, ali mi za sada nemamo situaciju u kojoj imamo direktno borce. Pitanje je – radi li se tu o ženama koje treba spasiti, ili sankcionirati“, poručila je ministrica.

O Hrvaticama na strani ISIL-a očitovao se i predsjednik Ivo Josipović.

„Mi nemamo velik broj hrvatskih građanki i građana koji su ondje, naravno da pratimo, službe prate situaciju i reagiraju na odgovarajući način, ali, evo, ja koristim priliku zamoliti vas, medije - budite u kontaktu i konzultirajte se o tome koje je informacije dobro objaviti, a koje nije jer i to utječe na našu sigurnost.“

U nedavno objavljenom izvješću hrvatske obavještajne službe SOA (Sigurnosno-obavještajna agencija) navodi se kako „zasad nisu identificirane osobe koje žive u Republici Hrvatskoj, a borile su se ili bore u 'džihadističkim' postrojbama. Međutim, 'džihadisti' se hrvatskim teritorijem koriste kao tranzitnim područjem pri odlasku ili povratku. Sukobi u posljednje vrijeme privlače i određeni broj žena koje sklapanjem šerijatskih brakova s 'džihadističkim' borcima odlaze u područje sukoba kao njihova potpora,“ navodi se u tom izvješću. Također, prema podacima hrvatskih obavještajaca,u zemlji nema organiziranih ćelija vehabija ili nekih drugih radikalnih islamista.

Vanjskopolitički komentator zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Željko Trkanjac, koji u karijeri ima i iskustvo u hrvatskoj diplomaciji, ne želi ulaziti u motive ovih djevojaka.

„Možemo samo spekulirati je li to ljubav, je li to izgubljenost u ovom svijetu, je li to nezadovoljstvo… naprosto, našle su neki svoj razlog zbog kojeg su otišle. Ali, ono što je ključno, one ne ratuju.“

Trkanjac naglašava kako u Hrvatskoj nema opasnosti od islamskog fundamentalizma zbog vrlo odgovornog ponašanja Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj.

„Da je islamska zajednica u Hrvatskoj u tom aspektu djelovala izuzetno blagotvorno – to je jasno kao dan. Čak bitno blagotvornije nego mnoge druge po Europi koje su tu napravile vrlo velike propuste, jer je naprosto naša islamska zajednica u takvom suživotu sa društvom – našla je ovdje svoje mjesto, integrirala se, zadovoljna je svojim položajem. Zagreb je dobio svoju džamiju još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. To sve ima pozitivan utjecaj na opasnost od radikalizacije, dok je situacija recimo u Velikoj Britaniji, Belgiji ili Njemačkoj dijametralno suprotna.“

Slične ocjene o nepostojanju opasnosti od jačanja radikalnog islamizma u Hrvatskojdijele i drugi analitičari, poput sveučilišnog profesora Vlatka Cvrtile.

Stav Islamske vjerske zajednice u Hrvatskojo radikalnom islamizmu nedavno je jasno u hrvatskim medijima iznio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović, koji je za jedne novine kazao kako su ideje ISIL-a o uspostavi kalifata ruglo i sramota čitavog islamskog svijeta te da „svi trebaju ustati da zaustave te nasilnike koji pod firmom islama i hilafeta čine takve pokolje. To što oni rade nema veze ni s islamom ni s Božjom voljom”.

Mediji citiraju hrvatske obavještajce koji tvrde kako su puno veći problem osobe koje iznenada odluče prijeći na islam te počinju živjeti po islamskim običajima. Takve su osobe potencijalno sumnjive i SOA ih, kažu, ima u evidenciji.

XS
SM
MD
LG