Dostupni linkovi

Đukanović: Učešće na samitu NATO veliko priznanje


Obama i Đukanović u Varšavi
Obama i Đukanović u Varšavi

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je učešće te zemlje na Samitu NATO-a u Varšavi veliko priznanje, posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora prije samo deceniju obnovila državnu nezavisnost.

Đukanović: Na referendumu insistiraju oni koji su protiv nezavisnosti (Foto:

“Velika je satisfakcija za jednu zemlju kada za samo 10 godina pređe put zahtjevnih reformi i ispuni očekivanja saveznika iz NATO alijanse da budemo dio tog prestižnog društva. Ovo je veliko priznanje i podsticaj da nastavimo putem kvalitetnog pregovaračkog procesa sa EU kako bismo u bliskoj budućnosti ostvarili članstvo u i toj organizaciji”, kazao je Đukanović za Glas Amerike.

Đukanović, takođe, kaže da je moguće da se, zbog inicijative američkog predsjednika Obame koji je već tražio da Senat prihvati Protokol o članstvu Crne Gore, proces ratifikacije i kod ostalih članica Saveza ubrza i završi prije predviđenog roka.

Premijer Đukanović, kako je dodao, lično “preferira da odluku o članstvu u NATO-u potvrdi parlament”, nakon oktobarskih izbora koji će, kako kaže, "biti svojevrstan referendum i o pitanju NATO članstva”.

“Indikativno je da na referendumu insistiraju oni koji su protiv crnogorske nezavisnosti i koji su protiv crnogorskog puta evropske i evroatlantske integracije, ali to nije nešto što me zabrinjava i što može destabilizovati Crnu Goru, niti ugroziti tempo njenog daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja", poručio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG