Dostupni linkovi

Crna Gora otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU


Sa jedne od ranijih konfrencija između Crne Gore i EU u Briselu
Sa jedne od ranijih konfrencija između Crne Gore i EU u Briselu

Na Međuvladinoj konferenciji Crna Gora - EU u Briselu otvorena su dva nova poglavlja, 12 (bezbjednost hrane) i 13 (ribarstvo).

Crnogorsku delegaciju predvodio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU i državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović, a EU je zastupao stalni predstavnik delegacije Holandije u EU ambasador Pieter de Gooijer, stoji u saopštenju Evropskog savjeta iz Brisela.

Vicepremijer, Petar Ivanović, ocijenio je da je otvaranje poglavlja priznanje i podrška pro-evropskoj politici Crne Gore i njenoj Vladi.

“Zahvaljujući intenzivnom i posvećenom radu na dostizanju zahtjevnih evropskih standarda, Crna Gora je zavrijedila otvaranje pregovora u dva nova pregovaračka poglavlja”, saopšteno je iz Vlade.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović zahvalio je predstavnicima holandskog predsjedavanja, država članica EU i Evropske komisije na podršci za otvaranje pregovora u oblastima koje su od naročitog značaja za ukupan ekonomski i društveni razvoj Crne Gore.

U saopštenju Evropskog savjeta navodi se da je sa današnjom konferencijom od ukupno 35 pregovračkih poglavlja, Crna Gora otvorila 24 od kojih su dva privremeno i zatvorena.

EU je saopštila da će posebnu pažnju posvetiti nadgledanju procesa primjene svih specifičnih pitanja pomenutih na konferenciji, a pozornost će biti i na osiguravanju administrativnih kapaciteta Crne Gore i sposobnosti pravnog usklađivanja u svim relevantnim oblastima.

XS
SM
MD
LG